Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv

...

Mnenja študentov Višje strokovne šole Šolskega centra Novo mesto o šoli oz. motivacijska pisma bodočim študentom

Strojništvo

Živijo, bodoča študentka višje strojne šole!
Moje ime je Urška in obiskujem 2. letnik Višje strokovne šole v Novem mestu, program strojništvo. Zelo me veseli, da se z vsakim novim študentskim letom v svet strojnega inženirja poda vse več deklet. Z veseljem, ti sedaj malo razložim ta svet v primeru, da si še malo skeptična. Tudi jaz sem se na začetku spraševala ali se lahko dijakinja srednje zdravstvene šole približa znanju in tehniki višje strojne šole. Verjemite, biti skeptičen pri tako veliki odločitvi je pravilno! Še vedno prevladuje javno mnenje, da je strojništvo zgolj poklic moškega spola. Vendar temu ni tako! Veliko je žensk, katere se lahko postavijo ob bok marsikateremu moškemu in s tem predstavljajo hudo konkurenco.
Letos, s ponosom končujem zadnji letnik in prav je, da  sem se takrat odločila za to pot. Če se zanimaš za ta poklic, se ne obremenjuj z mnenjem drugih, temveč sledi svojim sanjam.
Če si se zavestno odločila za to izobrazbo, jo boš tudi zavestno končala!
Urška Pavc

Elektronika

Moja predhodna smer šolanja je že sama po sebi vodila na študij naravoslovne narave. Po pregledu možnosti vpisa na programe te smeri me je  študij na Višji strokovni šoli s programom Elektronika najbolj pritegnil. Vedno sem bil mnenja, da je za izvajanje inženirskega poklica potrebno dvoje: dovolj dobra teoretična podlaga in tudi praksa. Šola to ponuja in združuje v lepo zaključeno celoto.
Študij sam po sebi me je izredno pritegnil in pozitivno presenetil s količino laboratorijskih vaj. Na vajah se odlično pokaže namen šole združiti teorijo s prakso. Da je bil študij kar se da prijeten, so poskrbeli na šoli z opremo v prijetnih predavalnicah in laboratorijih. Stari rek pravi: »Lepa beseda lepo mesto najde.«  Na to pomislim, ko se beseda vrti okoli osebja in predavateljev na šoli. Komunikacija in stiki so dobri, osebje je vedno dosegljivo in odprto za predloge ter reševanje težav. Veliko predavateljev ima dolgoletne izkušnje z delom v podjetjih in ponujajo unikatno znanje ter izkušnje iz realnega sveta, kar je zelo velik plus za študente.
Šola organizira tudi strokovne ekskurzije, tekmovanja, druženje … Tak pristop k študiju zelo pozdravljam, ker študenti v podjetjih poznamo možnosti za zaposlitev in vidimo praktično uporabo pridobljenega znanja, ki smo ga pridobili v šoli.
Znanje in praktične izkušnje so v današnjem času zelo pomembne ter zaželene. Na šoli nam ponujajo poleg strokovnega znanja tudi znanje, ki nam služi v vsakodnevnem življenju. Študij ni le pridobivanje znanja iz stroke, ampak nas v času izobraževanja želijo pripraviti tudi na samo življenje.
Timotej Pečjak, študent v programu Elektronika

Informatika

Na Višjo strokovno šolo sem se vpisal, saj sem si želel več praktičnega kot teoretičnega izobraževanja. Program Informatika me zanima že od malih nog. Vedno so me zanimale novosti iz daljnega sveta in tako imenovana ''tehnologija'', katero še dandanes ljudje dojemajo kot nekaj ''wow''.  In točno to, kar sem pri študiju pričakoval pričakoval, se je tudi zgodilo, izvedel sem veliko novega.
 S študijem sem zadovoljen in zelo prijetno mi je sodelovati  tako s študenti kot s profesorji in ostalim osebjem. Pogoji na šoli so na nivoju, ki jih marsikatera druga šola nima, in lahko smo veseli in ponosni, da se šola razvija še naprej in da bodo prihodnje generacije imele še bolj kvalitetno učno okolje.
Šola nam je ponudila marsikaj, zlasti zanimiva je bila ekskurzija na Nanotehnološke dneve v Ljubljano, kjer smo izvedeli kar nekaj zanimivih informacij. Skupaj s sošolci se družimo tudi izven šolskih prostor, skupaj smo se odpravili na pohod na Trdinov vrh, kar je bilo za vse nas nekaj posebnega.
Marsikdo me ustavi na cesti in me vpraša: ''Kakšno je kaj šolanje, a ti je ok?'' In vsem odgovorim, da je fenomenalno. Znanje, izkušnje, ki jih pridobimo v času praktičnega izobraževanju, nova poznanstva tako med sošolci kot profesorji, so nekaj unikatnega in nepozabnega. Ko prestopim prag šole ali pa ko se moram zjutraj ob 6. uri zbuditi in odpeljati v šolo, ne naredim tega z muko, saj vem, da me čakajo nova znanja, nove izkušnje, stari in novi prijatelji in tako z veseljem nadaljujem pot, za katero vem, da ni vedno enostavna, vendar se je potrebno za dobro vseh, še posebej pa za samega sebe, potruditi in slediti svojim ciljem.
Lucijan Levak, študent v programu Informatika

Kozmetika

Da bi postala kozmetičarka, sem si že od nekdaj želela, a sem najprej končala gimnazijo, a želja po študiju kozmetike je bila še vedno prisotna. Brez premišljevanja sem se vpisala na edini redni študij kozmetike v Sloveniji. Komaj sem čakala, da začnemo z uvodnim modulom, da sem se naučila nekaj osnov o manikiri, pedikuri, masaži in kozmetični negi obraza.
To znanje sem v času šolanja nadgradila in izvedela veliko zanimivih informacij, ki mi pri delu v kozmetiki pridejo še kako prav. V drugem letniku sem znanje poglobila z vsebinami v izbirnem modulu Kozmetične naprave. Imela sem možnost spoznati in uporabljati naprave, ki jih nima vsak kozmetični salon. Pri vajah sem spoznala veliko novih profesionalnih kozmetičnih izdelkov ter njihove sestavine in namen uporabe. Danes me ni več strah svetovati strankam, saj sem se poleg strokovnih vsebin naučila tudi poslovnega komuniciranja s strankami in svetovanja.
Nekatere sošolke, ki so se vpisale kot kozmetične tehtnice, so bile mnenja, da na višji šoli ne pridobiš novega znanja, vendar so v 2. letniku mnenje spremenile, ker so svoje znanje nadgradile pri strokovnih predmetih in predmetih, pri katerih smo pridobile znanje za delo v velnesu, pa tudi veliko znanja, ki ga bomo potrebovale kot podjetnice.
Poleg nabiranja znanja v šoli smo imeli zanimive ekskurzije, med drugim smo obiskali kozmetični sejem v Münchnu, podjetja: Kana, Afrodita in Iskramedical, Terme Krka … Šola je povabila tudi različne ponudnike kozmetičnih izdelkov in storitev, da so nam predstavili storitve in izdelke in smo jih lahko praktično preizkusili. Vsako leto poteka državno tekmovanje v kozmetiki, ki je res zanimiva izkušnja primerjati svoje zanje in ustvarjalnost z drugimi tekmovalci.
Na šoli mi je bilo všeč predvsem to, da so predavatelji vedno dosegljivi, razumljivi in prilagodljivi za dogovore ter študentu pripravljeni pomagati. Ker želim biti uspešna v svojem poklicu in postati zelo dobra kozmetičarka, je bila Višja strokovna šola v Novem mestu  prava šola za uresničitev mojih sanj.
Sara Zrim, študentka v programu Kozmetika
Kozmetika je nekaj, kar me zanima že od malih nog. Po opravljenem tečaju za vizažistko v Zagrebu sem se z mešanimi občutki vpisala na Višjo strokovno šolo, program Kozmetika v Novemu mestu. Kljub predhodnemu šolanju na gimnaziji sem brez težav sledila strokovnim predmetom, kar gre predvsem zahvala kvalitetno izvedenemu uvodnemu modulu, na katerem sem pridobila izhodiščna znanja manikire, pedikure, nege obraza in masaže telesa.
Po zaključenem prvem letniku šolanja lahko povem, da so predavatelji in strokovni delavci izredno sprejemljivi za pobude in predloge, da se šola lahko pohvali z moderno opremljenimi prostori in da je bilo v tem šolskem letu sprejeto kar nekaj predlogov študentov za spremembe,  ki bodo dvignili kvaliteto izobraževanja.
V prvem letniku sem imela priložnost udeležiti se ekskurzije v tovarno Afrodita in Kano Žalec. V sklopu  izobraževanja so organizirane tudi predstavitve dejavnosti in izdelkov podjetij, s katerimi šola sodeluje. Osebno se mi je najbolj vtisnila v spomin predstavitev kozmetike za kemične pilinge, ki je bila v sklopu predmeta dermatovenerologija. Imeli smo tudi različne delavnice, ki so jih izvedli zunanji strokovnjaki kozmetike: delavnico o  podaljševanu trepalnic,  nail art delavnico in še nekaj drugih.
V prvemu letniku je šola podala zadostno osnovno zanje. Zavedam se namreč, da je kozmetika področje, na katerem se je potrebno neprestano izpopolnjevati in izobraževati, kar pa je stvar tudi nas samih.
Maša Ćutuk, študentka v programu Kozmetika

Lesarstvo

Izobražujem se kot izredni študent v programu Lesarstvo. Za študij sem se odločil na pobudo podjetja Podgorje, d. o. o., kjer sem zaposlen kot proizvodni tehnolog, in je tudi plačnik mojega šolanja. V podjetju sem napredoval postopoma od operaterja na CNC strojih do vodje linije ter do tehnologa.
Zavedam se, da je bila odločitev za študij pravilna, saj mi izobraževanje omogoča nova znanja in spoznanja, ki jih v preteklosti nisem imel oz. o njih nisem kaj dosti vedel.
S samim študijem sem zelo zadovoljen, ker urnik ni prenatrpan in lahko sproti opravljam izpite. Seveda brez lastne angažiranosti nikakor ne gre. S profesorji se zelo dobro razumemo in nam nudijo zelo strokovno podporo. Zahvala gre tudi podjetju, ki mi omogoča nemoten študij ter posredovanje in pridobivanje izkušenj. To mi študij tudi olajša.
Menim, da bom s študijem nadgradil svoje strokovno znanje, ki ga bom s pridom uporabil pri delu v podjetju, kjer sem zaposlen. Tako bom kot inženir lesarstva pri delu uspešnejši in bolj cenjen.
Robert Pavlič, študent v programu Lesarstvo
Za študij lesarstva sem se najprej odločil, ker sem hotel nadgraditi svoje znanje o CNC strojih, pozneje pa sem spoznal, da mi bo nadaljnji študij omogočil boljšo zaposlitev v podjetju in seveda lažje razumevanje tega, kako velika podjetja poslujejo oz. delujejo. Izvedba študija je odlično zastavljena, število ur ustreza zahtevnosti predmeta in tudi predavatelji z odličnimi izkušnjami iz prakse poučujejo tako, da res dobimo čim več praktičnih znanj.
Matej Bevc, študent v programu Lesarstvo

Logistično inženirstvo

Zaradi želje po širokem znanju, trenutne zaposlitve in mojih nadaljnjih ambicijah sama odločitev za študij v programu Logistično inženirstvo in izbira šole ni bila težka, še posebej po udeležbi na informativnem dnevu. Generalne prednosti programa vidim v majhnosti skupin, ki omogočajo lažje sodelovanje na predavanjih, v dobrih odnosih med kolegi ter pripravljenosti profesorjev za pomoč tudi izven urnika.  Študij na Višji strokovni šoli v Novem mestu omogoča pridobitev veliko potrebnega znanja za prihodnost.
Aleksandra Kunšek, študentka v programu Logistično inženirstvo

Varstvo okolja in komunala

V program Varstvo okolja in komunala sem se vpisala, ker me zanima varstvo okolja in ker pričakujem, da bom po končanem izobraževanju dejansko zaposljiva. S študijem sem zelo zadovoljna, predmeti so zanimivi in naučeno je koristno, uporabno. Pogoji za predavanja so dobri, učilnice so nove, profesorji pa večinoma dobro usposobljeni.
Najbolj zabavne so ekskurzije, kjer se dodatno povežeš s sošolci in tudi profesorji. Vzdušje je vedno sproščeno.
Šolo priporočam vsem, ki jih zanima komunala ali okolje. Dobro je, da so predmeti različni: od vodovoda, urejanja z odpadki do urbanizma in poslovnega sporazumevanja, tako da se najde skoraj za vsakega nekaj. Če se sproti učiš in vsaj nekaj časa nameniš študiju, izpitov ni težko narediti.
Anja Kuhar, študentka v programu Varstvo okolja in komunala