Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Programi

Računalništvo in informatika - Novo v 2024

naziv strokovne izobrazbe: inženir računalništva in informatike / inženirka računalništva in informatike

_________________________________________________________________________


Višješolski izobraževalni program Računalništvo in informatika je zasnovan tako, da zagotavlja celovito izobraževanje na področju IKT. Študentje bodo ob zaključku programa opremljeni z znanji in veščinami, ki so potrebne za uspešno kariero v hitro rastočem in dinamičnem sektorju informacijske tehnologije. Program je prilagojen potrebam trga dela in zagotavlja kakovostno izobraževanje, ki temelji na praktičnih izkušnjah in teoretičnih znanjih.

V dobi digitalizacije, ko je tehnologija nepogrešljiva v skoraj vsakem segmentu našega življenja, je izobraževalni program, kot je Računalništvo in informatika, ključen za usposabljanje strokovnjakov, ki so sposobni obravnavati izzive in priložnosti sodobnega sveta. Višješolski izobraževalni program Informatika se odziva na to potrebo z združevanjem dveh ključnih področij v IKT: upravljanja računalniških sistemov in omrežij ter razvoja programske opreme.

Na področju računalniških sistemov in omrežij se študenti usposabljajo za analizo, namestitev, upravljanje in vzdrževanje informacijsko-komunikacijske opreme in storitev. Njihove kompetence segajo od tehničnih veščin do sposobnosti sodelovanja v skupinah, načrtovanja projektov in etičnega delovanja.

V segmentu razvoja programske opreme  program ponuja poglobljeno usposabljanje v vseh fazah razvoja programske opreme, od analize do vzdrževanja. Študentje ne pridobijo zgolj tehničnih znanj, temveč tudi veščine, ki so ključne za uspešno kariero v programiranju, kot so sodelovanje v skupinah, testiranje in zagotavljanje kakovosti ter upravljanje projektov.

Progam uvaja tudi kompetence sedanjosti in prihodnosti, kot so umetna inteligenca, internet stvari, strojno učenje, kibernetska varnost, rudarjenje in analitiko velikih podatkov.

Kot celota je program zasnovan tako, da študentom ponuja celovito izobraževanje, ki temelji na praktičnih izkušnjah in teoretičnih znanjih. Na ta način so ob zaključku študija pripravljeni na vstop v hitro rastoč in dinamičen sektor informacijske tehnologije, opremljeni z znanji in veščinami, ki jih trg dela željno pričakuje. V današnjem svetu, kjer je tehnologija ključ do inovacij in napredka, je takšno izobraževanje nujno za krepitev konkurenčnosti, inovativnosti in trajnostnega razvoja družbe.

IoT

Študijski program Informatika, v katerega smo vpisovali do vključno študijskega leta 2023/24, si lahko ogledate na povezavi.