Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Osebni karierni načrt

Nenehne spremembe na domačem in evropskem trgu dela zahtevajo od zaposlenih vseživljenjsko izobraževanje in izpopolnjevanje ter kontinuirano pridobivanje novih kompetenc in znanj. Zato je že v času izobraževanja priporočljivo, da študent pripravi osebni karierni načrt, ki bo vseboval pregled njegovih sposobnosti, zmožnosti in interesov za trenutno izobraževanje, pridobivanja kompetenc in znanj za nadaljnje izobraževanje in usposabljanje ali za zaposlitev.

Karierni načrt je pripomoček posamezniku v vseh starostnih obdobjih in je še zlasti pred vstopom na trg dela pomemben motivator pri usmerjanju na profesionalni poti, saj je posameznik zaveda svoje vloge in odgovornosti pri kreiranju lastne kariere.

Že v času izobraževanja na višji  strokovni šoli spodbujamo, da študent razmišlja o svoji karieri in pripravi osebni karierni načrt. Pri predmetu poslovno komuniciranje oz. sporazumevanje se študent seznani, kako načrtovati kariero in kako pripraviti karierni portfolijo oz. osebno zbirno mapo dosežkov, ki je pripomoček in orodje za vrednotenje znanja, veščin, kompetenc, izkušenj in hkrati pripomoček pri doseganju ciljev na lastni karierni poti. Poudarek je na tem, da se zave svojih osebnostnih značilnosti, ozavesti svoje prednosti na področju znanja in izkušenj ter oblikuje cilje, ki jih želi doseči. Tako mu pomagamo, da ovrednoti lastne kompetence, premaga strah pred neuspehom pri doseganju ciljev in okrepi svojo samozavest z namenom, da bo čim bolj uspešen pri vstopu na trg delovne sile. Vsak si na začetku odgovori na vprašanja: kje sem sedaj, v času šolanja, kje želim biti na svoji profesionalni poti v določenem obdobju, kako bom prišel do tja, kaj mi bo pri tem pomagalo, kaj imam na voljo, kako bom vedel, da sem cilj dosegel …
 

Na spletni strani Skupnosti višjih strokovnih šol Republike Slovenije – Skupnost VŠŠ:

https://www.skupnost-vss.si/nacrtujem-kariero-ciljam-visje/

je objavljena pod rubriko Načrtujem kariero, ciljam višje PRIJAVNA DOKUMENTACIJA, ki vam pomaga pri prijavi na delovno mesto pri delodajalcu za praktično izobraževanje, študentsko delo in kasneje za službo:

vloga,

prijava,

vloga,

 prijava,

življenjepis/ Europass življenjepis,

 motivacijsko pismo,

ponudba.

Objavljena so tudi druga gradiva in odgovori na vprašanja, kako uspešno načrtovati kariero in

značilnosti sodobnega trga dela ter potrebe po kadru.

Karierne priložnosti najdete na:  https://www.skupnost-vss.si/karierne-priloznosti/

150 mio cv