Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Predstavitev šole

VSS splosno plakat
Višja strokovna šola na Šolskem centru Novo mesto je nastala leta 1996 na pobudo gospodarstva in se je v dvajsetih letih svojega delovanja razvila v največjo višjo šolo v Sloveniji, na kateri je do sedaj diplomiralo preko 3082 študentov (januar 2022).

Na Višji strokovni šoli izvajamo osem višješolskih študijskih programov: Elektrotehnika, Informatika, Kozmetika, Lesarstvo, Logistično inženirstvo, Mehatroniko, Strojništvo ter Varstvo okolja in komunala, pri katerih je bistvo prepletanje teoretičnega študija s praktičnim izobraževanjem pri delodajalcih. Praktično izobraževanje predstavlja kar 40 % časa organiziranega izobraževanja v posameznem programu. Vsebine vseh študijskih programov so aktualne, saj izhajajo iz potreb gospodarstva oziroma storitvenega sektorja in diplomantom zagotavljajo visoko stopnjo zaposljivosti.

Na šoli predavajo vrhunski predavatelji, od katerih jih je polovica zaposlenih v podjetjih, kot so TPV, Akrapovič, Revoz, Kolpa, Avtotransporti Kastelec, IPPS inženiring itd.  Tesna povezanost šole s podjetji se kaže tudi v projektnem sodelovanju, pri izvedbi strokovnih ekskurzij, pri pripravi seminarskih in diplomskih nalog, ki so aplikativne in se nanašajo na reševanje konkretnih problemov v delovnem okolju.

Materialni in prostorski pogoji študija na Višji strokovni šoli so odlični. Sodobno opremljeni laboratoriji so razpoložljivi za vsa študijska področja. Ker je kvalitetno in uporabno znanje ter zadovoljstvo študentov prioritetni cilj šole, so vzpostavljene e-učilnice, v katerih so študentom na razpolago vsa navodila, literatura in druga gradiva, ki jih potrebujejo pri študiju. Z namenom načrtnega spremljanja in izboljševanja uspeha študentov je uveden sistem mentorstva (tutorstva), v okviru katerega je vsem letnikom vseh študijskih programov dodeljen predavatelj mentor.

V okviru mednarodnega sodelovanja v programih mednarodne izmenjave Višja strokovna šola spodbuja mobilnost študentov, visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter omogoča sodelovanje v mednarodnih projektih.