Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Izkušnje študentov na Europraksi

EUROPRAKSA je pojem s katerem se srečuješ na naši šoli. To je sinonim za »izvajanje tri mesečnega praktičnega izobraževanja študentov Višje strokovne šole v tujini«.

Ta pojem predstavlja dodatno motivacijo v sistemu izobraževanja. Pri EUROPRAKSI ne gre samo za pridobivanje praktičnih izkušenj in utrjevanje znanja tujih jezikov, gre za celotno doživljanje načina življenja in dela v deželi gostiteljici ter spoznavanje njene kulture, za prilagoditev študentov novim in drugačnim življenjskim ter delovnimi razmerami, za uporabo tujih jezikov v stroki.

EU projekt Erasmus + št. projekta: KA103-021337

David Škufca  – naš študent programa Strojništvo je prakso opravljal na Malti

Od 11. 4. 2017 do 11. 7. 2017 sem opravljal prakso na Malti. Delal sem v podjetju Jekran ltd, ki se ukvarja s proizvodnjo CNC-strojev za razrez pločevine z visokotlačnim curkom vode. V podjetju sem bil večino časa kot posluževalec na CNC-rezkarju, kjer so me naučili tudi pisati programe. Nekaj časa sem delal tudi na klasični stružnici, na koncu pa sem opravljal delo tehnologa, kjer sem moral narisati in sprojektirati prekucni kontejner. Pri tem sem sodeloval s študentom iz Madžarske, tako da v tem podjetju nisem bil edini tujec. V tem času, ko sem opravljal prakso, sem spoznal 7 tujih študentov, 4 študente iz Španije in 3 iz Madžarske.
Živel sem v hiši, kjer nas je bilo 7; bili smo različnih narodnosti:  Slovenec, Španci, Francozi in Italijani. S sostanovalci in lastnikom hiše sem se dobro razumel. Na začetku sem se težko privadil, vendar počasi sem se navadil na zelo mešan tok kultur in navad. Največ drugačnih navad sem opazil v kuhinji, kjer lahko rečem, da smo Slovenci higienični in da je naša hrana zelo okusna. Na začetku so mi sostanovalci malo pomagali pri spoznavanju njihovih navad, vendar sem potem raje ubral svoje, čeprav sem še vedno z zanimanjem opazoval njihove.
Življenje na Malti bi lahko z eno besedo opisal kot preprosto. Tukaj se življenje odvija veliko bolj preprosto kot pri nas. Življenja si ne komplicirajo z raznimi podrobnostmi. Tudi njihove delovne navade so malo ohlapne; lene, bi lahko rekel. Od 8-ih do 16-ih sem bil v podjetju, nato pa sem se počutil kot turist. Na začetku sem kar precej raziskal Malto, saj sem vedel, da je sedaj še primerno vreme. Proti koncu moje prakse so bile temperature že precej visoke (na ulici tudi do 48 °C). Glede morja pa lahko rečem, da je bila voda topla in tudi čista. Lepa. Malta je na splošno lepa dežela.
Teh izkušenj, ki sem jih nabral na Malti, sem zelo vesel, saj vem, da veliko ljudi nima te možnosti. S tem so se mi odprle tudi  mnoge poti glede zaposlitve, tudi v drugih državah, s katerimi sem navezal stik, kot so Irska in Anglija. Lastnik podjetja pa mi je tudi ponudil službo, tako da obstaja možnost, da se bom še vrnil v službo nazaj na Malto. Zagotovo pa vem, da se bom še vrnil na Malto vsaj kot dopustnik, ker sem spoznal veliko novih ljudi, s katerimi sem se spoprijateljil, med katerimi so tudi Slovenci. S temi izkušnjami sem se naučil tudi samostojnega življenja, kako ravnati z denarjem, naučil sem se samozavesti in iznajdljivosti.
Vsakemu toplo priporočam Erasmus+ mobilnost, saj si lahko s tem projektom  močno obogatite svoje življenje.
David Škufca
SKUFCA MALTA 2017 12

SKUFCA MALTA 2017 11   SKUFCA MALTA 2017 10   SKUFCA MALTA 2017 9   SKUFCA MALTA 2017 5   SKUFCA MALTA 2017 3   SKUFCA MALTA 2017 1

Tadej Grabnar  – naš študent programa Varstva okolja in komunala je prakso opravljal na Irskem

Študent 2. letnika Tadej Grabnar je odpotoval na Irsko, kjer je opravil prakso na področju Varstva okolja in komunale. Opravil je Europrakso v mesto Cork, na Irskem, v 15 km oddaljeno Ringaskiddy, kjer je sedež Irskega inštituta za pomorsko obnovljivo energijo (Marine Renewable Energy Ireland), v katerem je sodeloval pri projektu, imenovanem MARIBE, katerega cilj je implementacija vetrne in morske obnovljive energije v priobalnem pasu zlasti atlantskih držav. Njegova naloga je bila pomoč pri pripravi poročil o možnostih pridobivanja obnovljive energije v povezavi z že obstoječimi dejavnostmi (turizem, naftna industrija, gojenje rib in školjk) ter možnostih vzpostavitve kombiniranih sistemov vetrnih, valovnih in bibavičnih elektrarn.

Njegove besede: » Moja mednarodna izkušnja na Irskem je trajala štirinajstih tednih. Lepo je bilo oditi domov, čeprav pogrešam zelo prijetne ljudi, ki sem jih spoznal na Irskem. Čas v tujini je zelo hitro minil, tudi zaradi tega, ker sem bil zelo lepo sprejet v delovno okolje.  Tekom praktičnega izobraževanja v tujini sem pridobil veliko novega znanja in izkušenj. Prvič sem se srečal z raziskovalnim delom, kar mi bo zagotovo koristilo na moji nadaljnji karierni poti. Poleg tega sem pridobil veliko novega znanja s področja obnovljive energije, katere uporaba lahko bistveno pripomore k čistejšemu okolju. Posebno me veseli dejstvo, da se je moje znanje angleščine zelo izboljšalo. Ne nazadnje je ta mednarodna izkušnja močno pripomogla k moji osebnostni rasti in širjenju obzorja.  Če zaključim v nekaj besedah, na Zelenem otoku sem preživel mnogo lepih trenutkov in pridobil veliko vtisov, ki me bodo spremljali skozi vse življenje. »

Tadej Grabnar


Rok Švigelj Korevec – naš študent programa Informacjiske tehnologije je prakso opravljal v Veliki Britaniji

Od 24.10.2015 do 30.01.2016 sem bil na praksi v mestu Plymouth v Veliki Britaniji, kjer sem opravljal prakso v podjetju BEECHWOOD COMMUNICATION, ki se ukvarja z marketingom in urejevanjem spletnih strani. Moja naloga je bila testiranje pravilnega delovanja spletnih strani in njihovega ponovnega testiranja po pregledu programerja. Nameščen sem bil pri družini, za katero ne morem nič drugega reči kot, da je bila perfektna. Z glavo družine sva se zelo dobro razumela in sva hkrati bila istega mnenja o večini stvari. Družina je bila zelo športno aktivna, kar mi je bilo zelo všeč, saj sem jaz tudi športno zelo aktiven.
V Plymouthu sem preživel skoraj ves zimski čas. Pri tem so se mi nekatera pričakovanja izpolnila, nekatera pa ne. Važno je le, da se mi je izpolnila moja največja želja in to je ta, da dobim delo v tujini.
Na začetku ni bilo nobenih težav pri privajanju na novo okolico, ampak čez mesec dni sem počasi začel doživljati kulturni šok. Zelo čudno je bilo, da sem to začel doživljati šele tako pozno. Šok je bil zato, ker  se je delo izkazalo kot monotono, saj sem delal copy-paste 2 tedna in ker sem bil že zelo psihično utrujen od gledanja v računalnik 8 ur na dan, sem se začel spominjati dogodkov, ki so se mi zgodili na prejšnji praksi v Sloveniji, kjer sem prav tako delal samo copy-paste 2 meseca.
Kasneje so izkušnje v podjetju začele biti zelo pozitivne tudi zato, ker sem se začel malo več pogovarjati z mentorjem in sodelavci. V podjetju sem delal kot testni administrator tako, da sem testiral spletne strani in jih poročal koderju, ki je nato moral potencialne napake popraviti ali odpraviti, kar mu je vzelo zelo veliko časa, vendar sva se potem dokaj hitro ujela. Glede vremena pa da ne govorim. Čez zimski čas sta me dež in močan veter konstantno pozdravljala za dobro jutro. Sicer podnebje tam ni tako mrzlo, je pa res, da se lahko zelo hitro prehladiš in tudi vremenarji tam ne morejo ugotoviti kdaj bo dež in kdaj ne, ker je preveč hribovita pokrajina. Plymouth mi je bil zelo všeč, vendar žal nisem imel časa za bolj podroben ogled zgodovinskih znamenitosti mesta ter okolice.
Ta izkušnja bo zame nepozabna in se že veselim poletnih počitnic, ker bom šel zopet gor v Anglijo v službo in se tam zaposlil. Tudi družina mi je ponudila, da spet  stanujem pri njih, če se odločim, da pridem nazaj. Največji problem v Angliji je ta, da so stroški bivanja tam zelo visoki in se ne splača živet sam. Moram pa tudi poudariti, da je šolski sistem v Angliji zelo odprt in se lahko šolaš v katerikoli smeri hočeš. Erasmus izmenjava je zelo koristna, saj se boste s pridobljenimi izkušnjami lažje zaposlili službo doma bodisi v tujini. Pri taki izmenjavi si pridobite neprecenljive izkušnje  tudi na drugih področjih, kot so samostojno življenje, racionalno ravnanje z denarjem, razvijete si samozavest in še marsikaj drugega. Če ste pripravljeni trdo delati in imate radi to, kar delate ter stremite k temu, da svoje delo opravljate najbolje kar se da, potem se za zaposlitev ni treba  bati. Z izkušnjo na Erasmus izmenjavi boste le še  razširili nabor izkušenj, s pomočjo katerih boste ob prej navedenih lastnostih brez težav dobili službo tudi v tujini.

Zapisal: Rok Švigelj Korevec

Izmenjava1 ANG

Anja Bregar - naša študentka 2. letnika Varstva okolja in komunale je prakso opravljala na Ireskem

Anja je odpotovala v mesto Cork, na Irskem, kjer je opravila prakso na področju Varstva okolja in komunale. Študentka je bila  nameščena v Nacionalni park FOTA Wildlife Cork, kjer je opravila prakso na področju osveščanja in organizirala izobraževanja z namenom spodbujanja ljudi, da razumejo pomena ohranjanja raznovrstnosti našega naravnega sveta.  Enostavno navdušena!

Sprejeli smo dva študenta iz partnerske šole Lycée de Brest – Francija v okviru EU projekta Erasmus+.

Organizirali smo bivanje v dijaškem domu in izvajanje 8 tedenske prakse na naši šoli.
Prvi študent je opravil prakso na področju informatike. V uvodnem tednu je potekala seznanitev z okoljem za učenje omrežij preko Cisco omrežne akademije Šolskega centra Novo mesto. Spoznal je spletno okolje, simulacijsko orodje Cisco Packet Tracer in spoznal delo na pravi opremi. Sodeloval je tudi pri načrtovanju postavitve električnih in komunikacijskih inštalacij. V naslednjih dveh tednih je predelal vsebino modula CCNA R&S Introduction to networks, spoznal je osnove omrežij in osnove konfiguracije naprav. V naslednjem tednu je predeloval izbrane vsebine modula CCNA R&S Routing and switching essentials, potrebne za konfiguracijo omrežja v manjšem podjetju. V naslednjih dveh tednih je namestil in konfiguririal operacijski sistem win10 v virtualnem okolju in nadaljeval s seznanjanjem delovanja strežnika v laboratoriju in namestitvijo operacijskega sistema Windows server 2012 ter konfiguracijo sistema v virtualnem okolju. V naslednjem tednu je povezal sisteme v omrežje in začel z urejanjem dokumentacije, kar je nadaljeval v zadnjem tednu. Na koncu je projekt postavitve omrežja in sistemov za manjše podjetje uspešno pripeljal do konca.

Informatika student

Drugi študent je opravil prakso iz področja elektronike. Njegova naloga je temeljila na  primerjavo delovanja med Arduinom MYDAQ, MYRIO, NI USB-6009 v smislu računalniškega vodenja procesov, manipulacija z digitalnimi vhodi in izhodi, analognim vhodi in izhodi in komunikacija s periferijo in računalnikom ter vizualizacija procesov.

elektronika student