Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

programa Logistično inženirstvo

Predstavitev strokovnega dela na področju Logističnega inženirstva


JANUAR 2024

 

Študenti 2. in 3. ciklusa programa Logistično inženirstvo na obisku v podjetju Krka d. d., kjer so se v okviru predmeta Digitalizacija logističnih procesov, katerega nosilec je g. Milan Gobec, ogledali proizvodni obrat NOTOL2, vključno z visoko regalnim avtomatiziranim skladiščem. 

1


 

JANUAR 2024 – IZVEDBA NADSTANDARDNE AKTIVNOSTI

PRIDOBITEV IZPITA ZA VILIČARJA

 

V torek, 9. maja 2023, smo v okviru programa Logistično inženirstvo za vse izredno vpisane študente v študijskem letu 2022/2023 organizirali opravljanje izpita za viličarja, ki ga je izvedel dolgoletni predavatelj Miro Škufca.

Najprej je potekal teoretični del, kjer so se študenti seznanili z osnovami viličarja, nevarnostjo, nesrečami in zakonodajo. Teoretični del je bil zaključen s pisnim preizkusom znanja.

Nato je sledilo še opravljanje praktičnega dela izpita, ki je potekalo na asfaltiranem delu parkirišč za zaposlene nasproti stavbe novega Medpodjetniškega centra. Dogodek je bila zanimiva izkušnja predvsem za udeleženke, saj so se nekatere študentke prvič preizkusile tako v vožnji kot tudi prestavljanju palet.


2

3

4


MAREC 2022 – STROKOVNO PREDAVANJE

30. marca 2022 je predavatelj mag. Marino Medeot v okviru predmeta Logistični sistemi za študente programa Logistično inženirstvo organiziral strokovno predavanje z naslovom Pogoji, ki jih morajo izpolnjevati transportna sredstva cestnega prometa v procesu proizvodnje logističnih storitev in tehnični pogoji cestnih vozil za udeležbo v prometu.

Predavanje je izvedel gostujoči predavatelj g. Marko Gašparovič, glavni republiški inšpektor za področje tehničnih pregledov in postopkov homologacije, zaposlen na AVP RS, in predavatelj na področju usposabljanja tehničnih preglednikov in vodij tehničnih pregledov cestnih vozil.


5

6DECEMBER 2022 – STROKOVNO PREDAVANJE


6. decembra 2022 v okviru predmeta Logistika notranjega transporta in skladiščenje so si študenti v organizaciji predavateljice Dijane Ivić ogledi globalno mednarodno transportno logistično podjetje DSV Šentjernej.

DSV je tretje največje transportno in logistično podjetje na svetu z močnim poudarkom na zagotavljanju odgovornih poslovnih praks povsod, kjer poslujejo. V prihodnosti si želi prevzeti vodilno vlogo ter biti ključno gonilo zelenega prehoda v industriji.

Podjetje vsak dan zagotavlja rešitve dobavne verige za več tisoč podjetij v Sloveniji in po svetu. Ukvarjajo se z letalsko, pomorsko, cestno in železniško logistiko.

Posebnost tega logističnega podjetja je, da od poslovnih partnerjev prevzemajo dodelavo in predelavo električno ožičenega zadnjega stekla ter skladiščenje prvega in dodelavo zadnjega stekla za avtomobil Renault Twingo. 


7


8


NOVEMBER 2022 – STROKOVNO PREDAVANJE – IZVEDBA TEHNIČNEGA PREGLEDA

V soboto, 26. 11. 2022, so študenti programa Logistično inženirstvo v organizaciji predavateljev Marka Gašparoviča, mag. Marina Medeota in Marjana Hočevarja obiskali podjetje Tehnični pregledi PE Avto Krka Novo mesto. V imenu podjetja sta nas sprejela in ogled vodila vodja tehničnih pregledov g. Jure Vencelj in vodja homologacij in laboratorij za tahografe g. Tone Marinčič.

Dobili smo vpogled v celoten tehnični pregled tovornega vozila znamke Volvo največje dovoljene mase 26.500 kg, na katerega je bila vgrajena nadgradnja ATP. Tehnični pregled se prične z identifikacijo vozila, pri čemer kontrolor, ki opravlja tehnični pregled vozila, preveri, da se dejansko stanje na vozilu ujema s podatki, navedenimi v prometnem dovoljenju, ter v Potrdilu o skladnosti vozila, ki so kontrolorju na voljo v elektronski obliki v evidenci registriranih vozil.

Kontrolor nas seznani z zakonsko obveznimi opozorilnimi nalepkami, kje morajo biti nameščena svetlobna telesa, da mora priti vozilo na tehnični pregled prazno in kaj vse pregledajo v kabini voznika. Računalniški sistem skrbi, da se opravijo vse kontrole skladno s predpisi kot tudi za vnos morebitnih odstopanj oziroma napak. V primeru odkritja »manjših« napak ima lastnik vozila na voljo 5 dni, da le-te odpravi. Če se pri kontroli na vozilu ugotovijo kritične napake, vozilo ne sme biti udeleženo v cestnem prometu.


9

10

11

12NOVEMBER 2022 – OGLED SKLADIŠČNO-LOGISTIČNE CONE ZNASS


V torek, 22. 11. 2022, so si študenti Višje strokovne šole, program Logistično inženirstvo ogledali skladiščno logistično cono Znass d. o. o. na Brezovici pod mentorstvom predavateljice Dijane Ivić, univ. dipl. inž.

Ogled je bil razdeljen na dva dela. Naprej smo si ogledali centralno skladišče nadomestnih delov družbe Grand Automotive Adriatic (Renault Nissan Slovenije), kasneje pa tudi skladišče zaprtega tipa podjetja Akrapovič, d. d. Predstavnik podjetja Grand Automotive Adriatic g. Jure Konjar nam je predstavil poslovanje podjetja in način skladiščenja različne vrste blaga. Ogledali smo si celotno skladišče in transportna sredstva, ki jih uporabljajo pri manipulaciji blaga.

 Skladiščijo približno 25.000 različnih artiklov. Dele dobavljajo večinoma iz Francije, nekaj pa tudi od lokalih dobaviteljev. Zalogo delov prilagajajo; odvisna je od pretekle prodaje, trenutnih naročil in plana v prihodnosti. Zaradi raznolikosti delov uporabljajo različne embalaže, večinoma pa so deli v kartonskih zabojih na nepovratnih lesenih podstavkih.

Dnevno razložijo 3-4 kamione, prav toliko jih tudi naložijo. Skladišče ima 5 ramp, kar  omogoča nemoteno nalaganje in razlaganje. Prevozniki so zadolženi za nakladanje, razkladanje pa opravijo viličaristi, ki so zaposleni v njihovem skladišču. 


13

14


V skladišču podjetja Akrapovič, d. d. smo si ogledali skladiščenje končnih izdelkov - zelo varovano področje skladiščenja. Blago skladiščijo v regalih in na odprtih conah. Blago, pripravljeno za naklad, manipulacijo/transport skladiščijo na conah, in sicer skladiščijo tako, da jih ločijo po kontinentih. Izdelke pakirajo večinoma v kartonske zaboje, ki jih označijo po predpisih, ki so določeni za posamezno državo in kupca. Predpisov se morajo do potankosti držati tako natančno, da je zelo pomembo, kako in kje je označen artikel na škatli.  

 


NOVEMBER 2022 –  OBISK PODJETJA AVTOTRANSPORTI ZUPANČIČ D. O. O.


17. 11. 2022 smo si študenti programa Logistično inženirstvo Višje strokovne šole Šolskega centra Novo mesto v okviru predmeta Ekonomika podjetja in organizaciji predavatelja g. Marjana Hočevarja ogledali in spoznali delovanje podjetja Avtotransporti Zupančič d. o. o.

Direktor in ustanovitelj podjetja g. Darko Zupančič nas je povabil v pisarniške prostore, kjer se odvija logistični in računovodski del podjetja. V nadaljevanju nam je njihov prometnik opisal in razložil delo logistika v podjetju.

Podjetje se ukvarja s široko paleto storitev. Njihov logistični del podjetja zajema organizacijo in zagotavljanje kakovostnih prevozov avtomobilov, avtodomov, kamionov in traktorjev po Evropi ter tudi po državah bivše Jugoslavije. Opravljajo tudi izredne prevoze, za katere potrebujejo pridobiti posebna dovoljenja pristojnih služb. Vozila po potrebi za krajši čas tudi skladiščijo.

Izpostavili so tudi probleme, s katerimi se soočajo dandanes, in ti nastanejo predvsem zaradi stalnih spreminjanj cen goriva in drugih nujno potrebnih delov za vozilo, kot so olja, filtri … Velik finančni zalogaj predstavljajo tudi visoke cestnine in uporabe tujih cest ter predorov. Predstavili so nam tudi princip sledenja in spremljanja voženj voznikov.

Podjetje pa se ne ukvarja samo z organizacijo prevozov, temveč imajo v podjetju tudi svojo lastno pralnico za tovorna vozila, ki jo koristijo tudi druga podjetja. Imajo tudi veliko servisno delavnico, kjer opravljajo popravila tovornih vozil, prikolic in avtobusov. V svojem skladišču imajo zalogo osnovnih rezervnih delov, ostalo dobavijo po potrebi in v najkrajšem možnem času.


15

16


Plakat_LOG_FABJAN_Blaž.pdf
Plakat_LOG_Savšek Domen.pdf
Plakat_LOG_Kidrič Dušan.pdf
Plakat_LOG_Jakofčič Robert.pdf
Plakat_LOG_Felić Hasan.pdf