Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Logistično inženirstvo


Strokovna ekskurzije na programu LOG, 2023


Strokovno ekskurzijo smo začeli z obiskom mednarodnega transportnega podjetja Semenič Transport d.o.o., s sedežem v Podnanosu 1. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1980, ko je lastnik začel opravljati dejavnost z večnamenskim kiper tovornjak.

Leta 2003 so imeli v lasti že 16 tovornjakov. Leta 2005 so se preselili na zdajšnjo lokacijo, ter razširili svojo ponudbo z:

a)    Servisom tovornih vozil, vulkanizersko delavnico

V podjetju se zavedajo, da je tehnična brezhibnost njihovega voznega parka velikega pomena, zato imajo v svoji ponudbi tudi kvalitetno servisno storitev. Servisna delavnica obsega:

      servis vseh vrst in znamk tovornih vozil

      servis vseh vrst in znamk priklopnikov in polpriklopnikov

      servis vozil na terenu

      diagnosticiranje napak na vozilih.

V vulkanizerski delavnici nudijo dobavo, menjavo, popravila pnevmatik in platišč. So tudi uradni servis za BPW in SAF.

a)    Proizvodnjo prikolic in nadgradenj.

Podjetje ponuja tudi storitev izdelave lahkih nadgradenj in prikolic. Največja masa prepeljanega tovora je tako lahko večja. Prilagodijo se željam naročnika in ukrojijo prikolico ali nadgradnjo po naših željah. Izdelujejo tudi specialne prikolice za najrazličnejše namene.

      izdelava prikolic in nadgradenj po naročilu pod blagovno znamko SEMENIČ trailers,

      prikolico in nadgradnjo izdelamo in nadgradimo po vaših željah,

      prikolice in nadgradnje so izdelane iz lahkih materialov, kar posledično pomeni, da se lahko poveča masa ali prostornina vašega tovora,

      prikolice so izdelane za različne namene, tudi za specialne prevoze.

Strankam nudij tudi predelavo tovornih vozil na plin, L(C)NG-dizel pod blagovno znamko dieselGAS. Ta kombinacija dvogorivnega delovanja (~50%plin – 50% dizel)nam omogoča, da vozila dosegajo višje standarde ekološke ustreznosti, saj se posledično zmanjšuje ogljični odtis.

S predelavo znižujemo stroške za gorivo. Zadnje čase pa vse več strank zahteva izkazovanje nizkega ogljičnega odtisa prevoza  blaga, kar lahko taka predelava zagotovi.

Vozila lahko predelajoo tudi na souporabo LPG (avtoplin), biometan ali vodik – H2.

Ekskurzijo smo nadaljevali z obiskom podjetje Faronika d.o.o., ki je v lasti Ribiške družine Tolmin, je bilo ustanovljeno leta 2011. Leta 2015 je bila na področju sotočja rek Soče in Tolminke zgrajena nova ribogojnica Faronika.Tu je na voljo 14 bazenov, 10 manjših in 4 večji. Ribogojnica Faronika se polni z vodo iz Tolminke. Tolminka je hudourniška reka, temperatura je nizka, od 4 do 13 stopinj.

Družabni del zaključimo na Turistični kmetiji Široko, 

Nekaj utronkov

30

31

33

34

Strokovna ekskurzije na programu LOG, 2022

V sklopu izobraževanja študentov programa Logistično inženirstvo na Višji strokovni šoli Šolskega centra Novo mesto, smo  izvedli strokovno ekskurzijo za izredne študente programa Logistike, katere se je udeležilo 22 študentov in sicer v:

Darsov nadzorni center v Kozini. Namen obiska je bil seznanitev študentov s pomenom, vlogo in ciljem nadzora odvijanja cestnega prometa, saj družba Dars razpolaga s sodobnim nadzornim sistemom cestnega prometa na avtocestnem omrežju. Seznanili smo se z regulacijo prometa v razmerah intenzivnejših prometnih tokov, z evidentiranjem transportov nevarnega blaga v tranzitu in ukrepi v primeru izrednih razmer s poudarkom na zagotavljanju varnosti v predorih, detektorjih nadzora kot tudi načinom in sistemom obveščanja uporabnikov avto cest v primeru izrednih dogodkov.

Namen obiska Luke Koper je bil tudi seznanitev z vlogo stičišča pomorskih poti s kopenskimi povezavami po cesti in železnici z vidika tehnologije prometa oz. z vlogo našega največjega blagovnega terminala v gospodarskem sistemu Slovenije. Seznanili smo se z organiziranostjo dela v luki, s storilnostjo manipulativnih luških manipulativnih napravah, z globalnimi blagovnimi tokovi in sodobnimi transportnimi sistemi kombiniranega transporta. 

Poleg problematike tehnologije prometa se bomo seznanili tudi s prizadevanjem luke za ohranjanje okolja oz. z ukrepi zelene logistike.

Nekaj utrinkov

40

41

42

43

45

46+

47