Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

KA2: I-SHOT

logo

Sodelujoče države: Nemčija, Italija, Bolgarija, Španija, Turčija in Slovenija
Projekt je trajal dve leti in bil zaključen 30.6.2018

V Turški Antalyi je med 6. in 10 marcem 2017 potekalo prvo srečanje partnerjev v razvojnem projektu Erasmus+ KA2 ISHOT (Smart tehnologies). Prvo srečanje je bilo namenjeno spoznavanju vsake izmed držav, mesta in šole, katero predstavljajo. Prav tako so si razdelili naloge in aktivnosti, ki bodo potekale v okviru projekta, ki je osredotočen na tehnologije, ki se uporabljajo pri gradnji pametnih zgradb V prostem času so samostojno in organizirano spoznavali mesto Antalyo in njeno okolico, šolski sistem, turško kulturo, kulinariko in druge zanimivosti, ki jih ima za ponuditi to največje turško obmorsko letovišče.

20170307 112541  IMG 7638  20170307 143327   20170307 154404   20170307 155841

Naslednji korak projekta je bila organizacija srečanja vseh držav udeleženk pri nas na Šolskem centru Novo mesto, od 24-26. aprila 2017. Na drugem srečanju so predstavili RF sisteme, CAT5, Delphi, PHP, x-10, PERL, KNX, CIC, PYTHON. Dr. Marko Pavlin je v svojem predavanju predstavil pametno valilnico.

plakat

Tretje srečanje je potekalo od 3. do 7. junija 2017 v Stari Zagori, v Bolgariji. Prvi dan so si udeleženci ogledali mesto,naslednja dva dneva pa preživeli na šoli (Profesionalna gimnazija John Atanasov), kjer so dijaki predstavili svoje zastavljene naloge. Naša skupina je predstavila zalivanje vrtov in osvetljevanje s pomočjo pametnih tehnologij. Na delavnici so z glasovanjem izbrali najboljši logotip, ki bo predstavljal projekt . Največ podpore je bil deležen logotip SEŠTG. Na sestanku učiteljev spremljevalcev in koordinatorjev so analizirali dosedanje delo in pregledali načrt naslednjih srečanj.

V času od 23. do 27. oktobra 2017 se je skupina učiteljev in treh dijakov SEŠTG udeležila četrtega srečanja držav, ki sodelujejo v mednarodnem projektu Erasmus plus-I-SHOT, ki se ukvarja z raziskovanjem domotike oz. pametnih tehnologij, ki jih lahko uporabljamo v naših domovih in drugih objektih. Vse skupine (iz Turčije, Španije, Bolgarije, Nemčije in Slovenije) je tokrat gostila skupina dijakov in učiteljev iz mesta Urbina v Italiji. Poleg tega, da so si ogledali njihovo šolo in poklepetali z dijaki, so tri dni sledili predavanjem italijanskega strokovnjaka na področju domotike, gospoda Sascia Croattija, ki dela v podjetju, ki se ukvarja s KNX inštalacijami in je tudi licencirani predavatelj za že omenjeno področje. Predstavil nam je KNX tehnologijo, ki omogoča izvedbo pametnih hišnih inštalacij (krmiljenje žaluzij, toplotnih naprav, svetil,…). Spoznali smo programsko orodje za delo z opremo in naredili praktične primere krmiljenje luči. 
V popoldanskem času so si ogledali zdravilišče, kjer so apartmaji oz. vsi objekti, ki so v sklopu zdravilišča, vodeni s pomočjo pametnih tehnologi in energetsko temeljijo na alternativnih virih energije. Gostitelji so jih popeljali tudi do lokalnih znamenitosti v Gradari (renesančni grad) in po mestu Urbinu, ki ima kot zanimivost le 15.000 prebivalcev in enako število študentov Univerze. Sicer je mesto zaščiteno, saj je na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine.

IMG 2041  IMG 2042

Peto srečanje  I-SHOT  projektnih skupin v okviru Erasmus plus KA 2
V času od 19. do 23. februarja 2018 je potekalo peto srečanje I-SHOT (raziskovanje uporabe  pametnih tehnologij v domovih), ki je bilo v Santa Crus-u na Tenerifah v Španiji. 
Srečali so se dijaki in učitelji iz Bolgarije, Italije, Španije, Nemčije, Turčije in Slovenije. Koordinatorica projektov na ŠCNM je dr. Lorena Mihelač, ki je bila tudi udeleženka srečanja. Poleg nje so našo šolo  zastopali: Anže Potočar, Anže Kocjančič, Nikita Galuh Kapušin ter profesorja Dejan Čurk in Marjana Pogačnik.
Dijaki so predstavili aplikacie, ki so jih izdelali v okviru projekta: daljinsko upravljanje električnih aparatov v naših domovih,RF, GSM in GPRS (naši dijaki) ter Infrared.
Gostila nas je privatna šola Don Bosco Salesianos, kjer obiskuje različne programe, od vrtca do višjih šol, okrog 1400 učencev in dijakov. Španci so se izkazali za dobre gostitelje, saj so nam razkazali tudi lepote in zanimivosti svojega mesta. 
ishot

Poročilo o zadnjem srečanju projektnih skupin I-SHOT (raziskovanje pametnih tehnologij v domovih), ki je bilo v Nemčiji, od 16.-20. aprila 2018

V projektu KA2 (koordinatorica dr. Lorena Mihelač), so še: Italija, Španija, Turčija, Nemčija in Bolgarija.

Skupina treh dijakov (Anže Jenšterle, Anže Potočar in Valentina Umek) ter treh učiteljev (Roman Kapš, Tanja Jerič, Marjana Pogačnik) se je udeležila zaključnega srečanja projektnih skupin Erasmus plus, KA 2, ki je potekalo v Recklinghausnu blizu Dortmunda v Nemčiji. 

Prvi dan smo si v Conradu ogledali, kaj vse potrebujemo, če želimo opremiti pametno hišo. Prijazno so nam razložili, kako vgradimo vse instalacije, senzorje in pokazali številne možnosti, ki nam jih sistem omogoča.

Drugi dan smo preživeli na tehniški šoli Berufskolleg, v Dattelnu, ki je moderno zasnovana in odlično opremljena. Razložili so nam tudi, kakšen je nemški šolski sistem. Ogledali smo si tudi mesto Dortmund.

Zadnji dan pa smo se ustavili v naselju pametnih montažnih hiš, kjer smo izvedeli vse podrobnosti o gradnji in delovanju. Nadaljevali smo še pot v Koeln, kjer smo občudovali številne znamenitosti, še posebej pa slavno katedralo.

Nemčija 1    Nemčija 2