Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Center dogajanja

V šol. letu 2019/2020 je Šolski center Novo mesto (v nadaljevanju ŠC NM) pričel z novim multimedijskim projektom, novinarsko-voditeljskim delom dijakov ŠC NM in njihovih mentorjev za oblikovanje lastne informativne TV oddaje. Premierna oddaja z naslovom Center dogajanja je bila predvajana na informativnem dnevu ŠC NM, 14. februarja 2020.  Informativna oddaja je v celoti delo dijakov in učiteljev mentorjev vseh šol ŠC NM. 

Uvodni sestanek novinarjev in voditeljev, ki je bil v petek, 8. novembra 2019, je pritegnil zelo veliko dijakov in dijakinj, željnih novih znanj in izkušenj na novinarsko-voditeljskem področju. Mentorji smo jih želeli preizkusiti s prvo »domačo nalogo«, in sicer izdelava reportažnega prispevka z dneva odprtih vrat. V njihovih prispevkih smo že lahko prepoznali talente oz. potencialne voditelje in novinarje nove informativne oddaje. Najbolj zagnani dijaki so vztrajali in izdelali drugi reportažni prispevek z naslovom (Šolska) knjižnica danes. Ti dijaki so v nadaljevanju dobili priložnost sodelovanja pri pripravi t. i. demo oddaje, ki smo jo želeli predstaviti na informativnem dnevu ŠC NM. 

uvodni sestanek boris

Preizkusili smo njihove voditeljske sposobnosti in na podlagi avdicije izbrali prvi voditeljski par: Klara Ostojić, dijakinja 1. letnika programa zdravstveni tehnik, in Bor Zirkelbach, dijak 3. letnika programa tehniška gimnazija.

voditelja demo oddaja

Vsaka organizacijska enota na ŠC NM je izbrala en dogodek, o katerem smo posneli reportažo. Novinarske ekipe so se lotile dela – zbiranje idej, priprava scenarija, snemanje izjav in glasov pripovedovalca (voice-over). Poskrbeli smo za obstoječo video ali foto- vsebino, ki smo jo vključili v reportažne prispevke. Po posnetih izjavah so se dijaki montažerji v multimedijskem studiu lotili montiranja prispevkov. Medtem so dijaki multimedijci s svojimi mentorji pripravljali uvodno špico oddaje. Vmes se je porodila ideja, da TV oddajo poimenujemo Center dogajanja.

IMG 20200312 083746 

Prispevek SGLVŠ 01 Moment1

snemalec

20180201 135417 (1)

montažer

Snemanje demo oddaje v studiu je potekalo v torek, 11. februarja 2020. Voditelja so naličile bodoče kozmetičarke pod budnim očesom njihove mentorice. Sledila je še končna montaža demo oddaje.

demo oddaja ličenje 1

Premiera demo oddaje je bila na informativnem dnevu, 14. februarja 2020. 

Prispevek SGLVŠ 01 Moment

Oddaja je naletela na odlične odzive z mnogih strani, med drugim Radia Krka, RTV Slovenija in POP TV. Voditelja dnevno-informativne oddaje 24 ur, Novomeščana Janija Muhiča, smo povabili na osebno srečanje in analizo oddaje. Podal je nekaj koristnih nasvetov, si ogledal multimedijski studio in z voditeljema oddaje izvedel delavnico branja informativnih novic.

Jani Muhic 2

Jani Muhic 1

V začetku marca so potekale priprave na drugo TV oddajo, vendar so naše delo nenadoma prekinile izredne razmere zaradi hitrega širjenja koronavirusa.

Novinarsko-multimedijska ekipa dijakov in učiteljev mentorjev bo z delom nadaljevala tudi v prihodnje, z namenom obveščati javnost o pomembnih in zanimivih dogodkih na Šolskem centru Novo mesto.

 
Prvo oddajo Center dogajanja, ki je povzela najodmevnejše dogodke na vseh petih organizacijskih enotah ŠC NM, ki so se zgodili v prvi polovici šolskega leta 2019/2020, si lahko ogledate na spodnji povezavi.