Vtisi iz izvedbe okroglih miz študentk kozmetike z delodajalci

...

Na Šolskem centru Novo mesto, Višji strokovni šoli, smo s študentkami programa Kozmetika izvedli okrogle mize z delodajalci. 

Mladi se najpogosteje soočajo z vprašanjem, kako naj vstopijo na trg dela, ki je poln neznank, in kako naj s svojim znanjem in izkušnjami, ki so si jih pridobili med izobraževanjem, prepričajo delodajalca, da so pravi za njihovo organizacijo. Katere kompetence iščejo delodajalci? Na kaj so pozorni pri zaposlovanju? 

Na ta in druga vprašanja so odgovarjali delodajalci iz različnih področjih.


Jang, Veterinarska Ambulanta, d. o. o. 

Gost okrogle mize je bil gospod Gregor Mohorič, dr. vet., ki ima svojo veterinarsko kliniko in trgovino za male živali.

Meni, da je ključ do uspeha in uspešnega podjetja delo. Delati je potrebno tako v podjetju kot tudi na sebi. Če pa imaš vodiš še zaposlene, pa se je potrebno še toliko bolj truditi in delati, da so na koncu vsi zadovoljni. Pomembno mu je zadovoljstvo svojih zaposlenih, saj je od tega odvisna uspešnost njihovega dela. Trudi se vzpostavljati čim boljše odnose in prijetno delovno okolje, da ljudje radi hodijo na delo. Vsak trud in opaženo zagnanost pri zaposlenih pa tudi nagrajuje, vendar ne samo denarno, temveč tudi materialno: kupi nove delovne aparate ali pa knjige in s tem tudi motivira zaposlene k nadgrajevanju in obnavljanju znanja, spodbuja pa tudi dodatna izobraževanja, ki jih omogoči vsako leto (tudi v tujini). 

Kot vodja se tudi velikokrat znajde pred vsemogočimi ovirami in težavami. Takrat zbistri svoje misli, pretehta vse možnosti, če je težava večja, se vrne na začetek k osnovam in začne ponovno, vse dokler ne pride do rešitve.

Poudaril je tudi, da nikoli ne smeš biti čisto zadovoljen z doseženim ciljem, vedno znova si je potrebno postavljati nove izzive, kajti le tako se ne nehaš truditi biti boljši kot drugi, boljši kot si zdaj v tem trenutku.

In kot je tudi velikokrat ponovil: za uresničitev svojih sanj je najpomembnejša človekova vrlina trdo delo. 

Mohorič

Študentke: Špela Adamič, Venesa Herbst, Janja Hercog


Kukman catering Jože Kukman, s. p.

Nitka, proizvodnja oblačil, d. o. o.

Na okroglo mizo smo povabili dva uspešna podjetnika s področja gostinstva Jožeta Kukmana in njegovo partnerico s področja šiviljstva, Nino G. Kukman

Zanju smo pripravile vrsto vprašanj o njuni karieri. Ker sta partnerja tako službeno, kot tudi v zasebnem življenju, je bilo zanimivo izkusiti njuno podporo, ki jo dajeta drug drugemu. V podjetju nista sama, saj imata tudi zaposlene, ki jima pomagajo pri tolikšnem obsegu dela, kot ga imata. 

Oba sta zelo produktivna in vstajata že zgodaj zjutraj. Gospa Nina je poudarila, da je pri delu šivanju popoln samouk in da ideje za kreacije pridejo čisto same od sebe, ker želi biti unikatna. Poudarek sta oba namenila trudu, ki ju je pripeljal so sem, kjer sta sedaj, česar po njunih besedah ne bi zmogla brez medsebojne podpore. 

Njuno delo se nikoli popolnoma ne zaključi, vedno je nekaj o čemur je potrebno razmisliti, tako da sta nam povedala, da ko si sam svoj šef nisi nikoli na dopustu, tudi če bi si to želel. Največje tveganje zanju je bila nevednost, kaj bo prinesla prihodnost, zato sta bila na začetku v dvomih. Ampak po besedah gospe Nine, da če ne riskiraš, ne profitiraš, nam to da vedeti, da nas bo v življenju vedno strah in bomo bili v dvomih ali je naša strast lahko obenem tudi naš zaslužek, vendar če ne poizkusiš in se zadovoljiš s tem, kar imaš, ne boš nikoli izkusil tiste prave svobode. Ob vprašanju, kako motivirate vaše uslužbence, sta poudarila spoštovanje in pa pošteno plačilo za opravljeno delo, saj uslužbenci, ki se ne počutijo cenjene niso tako efektivni, kot bi lahko bili oz. se njihova delovna vnema močno zmanjša. 

Na koncu se trdo delo, trud in strast izkažeta za najboljši recept za uspešnost podjetja. 

Kukman

Kukman1

Študentke: Larisa Zalokar, Taša Selčan, Špela Podplatnik, Mehridžana Dizdarević, Ivona Mihajlovič


JOKOP HIDRAVLIKA, d. o. o.

Gost okrogle mize je bil Jožko Košir iz podjetja JOKOP HIDRAVLIKA, d. o. o. iz Borovnice.

Gospod Jožko nam je povedal, da ima podjetje odprto šele slabo leto. S hidravliko pa se poleg kmetijstva ukvarja že 20 let. Hidravlika je specifična vrsta strojništva, s katero se v Sloveniji do sedaj ukvarja le malo podjetji. Za odprtje podjetja se je odločil zaradi povečanega povpraševanja na trgu. Ukvarja se s prodajo in popravilom hidravličnih sistemov. Znan je po celotni Sloveniji, svoje delo pa opravlja tudi izven slovenskih meja – v Avstriji (okoli Celovca) in na Hrvaškem. V podjetju ima 3 zaposlene, zaposluje in uči pa predvsem mlade ljudi. 

Svojega znanja ne drži zase, ampak ga želi prenesti na mlajše generacije, kar je bil tudi povod za odprtje podjetja. Je preprost človek, po izobrazbi je kmetijski tehnik s širokim pogledom na svet in z zdravo kmečko pametjo. Je tudi inovator. S hidravliko se je začel ukvarjati zaradi pomanjkanja denarja na kmetiji. To mu je predstavljalo dodaten vir zaslužka, da je lahko prej nekaj let nedelujočo kmetijo svojih staršev, ponovno postavil na noge. 

Za obliko podjetništva (d. o. o.) se je odločil, ker je sam lastnik kmetije, ki je bila generacijsko pridobljena in ne želi, da bi bila kmetija finančno obremenjena zaradi kakršnihkoli spodrsljajev, ki jih kot podjetnik lahko doživi. 

Ime podjetja ima pomen, ki se navezuje na njegovo ime, priimek in kraj bivanja (JOžkoKOširPristava). Sam poudari, da podjetništvo ni lahko ter da se trenutno, ko je še na začetku poslovnih poti, ukvarja z učenjem izdajanja računov, računovodstvom, zaposlitvenimi pogodbami ipd., torej z vsem, kar mora kot podjetnik vedeti. 

Pove, da je za uspeh potrebno znati delati dobro, se držati obljubljenih rokov in izpolniti pričakovanja strank, še posebej pa znati prevzeti odgovornost za svoje delo. 

Košir

Študentke: Patricija Malovrh, Vesna Mikec, Nastja Plut, Tjaša Drašler


Šolski center Novo mesto, Višja strokovna šola

Na okrogli mizo smo gostili ravnatelja Višje strokovne šole Šolskega centra Novo mesto, doc. dr. Mateja Forjana.

Med pogovorom smo izvedele, da se je prvič zaposlil kot igralec nogometa, nato pa kot profesor fizike. Leta 2015 pa je sprejel vlogo ravnatelja Višje strokovne šole.

Sprva ni razmišljal, da bi prevzel nalogo ravnatelja, ker pa so ga nekatere stvari na šoli zelo motile, jih je želel popraviti in izboljšati. Iz tega razloga je pristal na mestu, kot je sedaj.

Svojo nalogo zelo dobro opravlja, saj s sodelavci ohranja dobre odnose in z njimi komunicira striktno formalno. Svojega in njihovega osebnega življenja nikoli ne meša v posel. Konflikte vedno rešuje hitro in učinkovito s pogovorom, upošteva tudi argumente in predloge sodelavcev ter študentov, seveda če se mu zdijo dovolj močni in boljši od njegovih. Zaposlenim daje pri poučevanju popolno svobodo, da se pripravijo in izpeljejo predavanja tako kot njim najbolj ustreza. Zanj je pomemben le končni rezultat, ki se kaže v uspešnosti študentov.

V svoji delovni dobi na mestu ravnatelja ni še nikoli odpustil nobenega delavca, če pa bi posameznik škodoval študentom ali ne bi bil učinkovit, bi pa to seveda kar hitro uredil in zamenjal predavatelja. Pri zaposlovanju mu je najbolj pomembna človekova osebnost, nato pa profesionalnost, ker želi ohranjati dober kolektiv, s katerim bodo zadovoljni tudi študenti.

Za konec nam je svetoval, naj stojimo za svojimi odločitvami in pozitivno sprejemamo vse izzive, ki nas morda v življenju presenetijo. Če nam neka pot ne ustreza, se ne pritožujemo, ampak ukrepamo tako, da bomo na koncu delali tisto, kar si sami najbolj želimo, saj si sami gradimo svojo usodo.

Forjan

Študentke: Sara Bambič, Nada Nadler, Lara Pelicon, Nina Brezner, Megi Ivana Berlot


TEDx

Gostja okrogle mize je bila Mirna Skrabl in nam je predstavila organizacijo dogodka v okviru TEDx (x = neodvisno organiziran dogodek po licenci TED–a).

TED je neprofitna organizacija, predana idejam vrednim širjenja. Govorci podajo ideje, ki so kratke in navdihujoče. Namen je spodbuditi poslušalce k novim kreativnim zamislim na različnih področjih. TED sega v leto 1984 v Kalifornijo. Od takrat vsako leto TED svetovni govorci svoje misli in znanje posredujejo poslušalcem v 3 do 18 minutah dolgih nastopih. Po dogodku so na spletni strani TED.com govori mislecev dostopni vsakomur.
Dogodek je namenjen vsem, ki si želijo novega znanja in novih zamisli; tako starejšim kot mlajšim. Organizacija samega dogodka je zahtevna. Potrebno je veliko potrpljenja in veliko vloženega truda. Izbrati ustrezne govorce je zahtevno delo. Od vseh  prisotnih na začetku jih le nekaj stopi na oder TEDx. Govorce iščejo po celotni Sloveniji. Za marsikoga je stati na odru TED-a čast. Čeprav je utrujajoče delo, si na koncu vesel, ko vidiš obraze vesele publike. Šele takrat si oddahneš in vidiš, da ves trud ni bil zaman.

Izvajanje okrogle mize je bila za našo skupino neverjetna izkušnja. Bilo je poučno, saj smo srečali veliko zanimivih in prijetnih govorcev iz različnih koncev Slovenije. 

Skrabl

Študentke: Plut Nastja, Berus Patricija, Drašler Tjaša, Mikec Vesna


Pep's wine, d. o. o.

Na okroglo mizo smo povabili Katjo Jurkovič, ki je s svojim bratom ustanovila podjetje Pep's wine, d. o. o.

Gospa Katja nam je z velikim žarom v svojih očeh in polna energije začela pripovedovati zgodbo o njunem podjetju. Za podjetje sta se odločila, ker sta bila že od malih nog povezana z domačo zemljo in goricami. Želela sta Prlekijo predstaviti ljudem, ki še ne poznajo njenih lepot in jim ponudila prleška vrhunska vina. Ime podjetja je tuje, saj se pri njih ustavi največ tujcev. Ime je podjetje dobilo po njunem dedku Pepeku, ki ju je že kot majhna otroka vzel s seboj v gorice. 

Gospa Katja je med svojim študijem opravljala študentsko delo pri največjem vinogradniku P&F Jeruzalem, d. o. o in se na to tam tudi zaposlila in pridobila izkušnje o vinu. Opravila je tudi izobraževanje Wine and spirits education trust. 

Njuno podjetje predstavlja Prlekijo kot celoto. Ponujajo vina 10 vinogradnikov iz Prlekije, in tudi vina pod svojo znamko. V ponudbi imajo še druge domače pridelke okoliških ponudnikov (bučno olje, salame, sok …). Svoje podjetje oglašujejo preko spletne strani, kjer lahko vino tudi naročiš, ter preko socialnih omrežij, saj se jim to zdi najbolj pomembno v današnjem času. Imajo tudi svojo podružnico v Belgiji. In še ogromno ciljev za prihodnost. 

Njen nasvet za nekoga, ki se ravno pripravlja na začetek svoje samostojne poti je: 

»Potrebno je poskusiti, ker če nikoli ne poskusiš, nikoli ne veš, če ti lahko uspe.«

Jurkovič

Študentke: Sara Murad, Rebeka Janežič, Nika Adamič, Elma Hasić 


Kovinarstvo Vižintin Aleš Vižintin, s. p.

Izvedle smo okroglo mizo, na katero smo kot gosta povabile Aleša Vižintina, samostojnega podjetnika. 

Kot samostojni podjetnik dela sam, vendar bo v kratkem zaposlil enega delavca, svojega sina, za katerega upa, da bo prevzel njegovo podjetje. Je zelo dobrosrčen, saj sponzorira športnike v svojem domačem kraju in koroški regiji. Povezuje se s slovenskimi podjetji, ki imajo v tujini svoja podjetja. Pravi, da je je potrebno biti varčen z denarjem in da prvi denar, ki ga dobiš na svoj TRR ni povsem tvoj, poplačati moraš dobavitelje, delavce, če jih imaš, tisto, kar ostane na TRR-ju, pa je tvoje. 

Povedal je tudi, da včasih dela od jutra do večera samo zato, da je delo opravljeno. Zanimalo nas je, koliko časa posveti družini glede na to, da je zelo zaseden in delaven. Odgovoril nam je, da ima res malo časa za družino, vendar, ko so poletne in zimske počitnice, svojo družino vedno pelje na počitnice. 

Kot samostojni podjetnik je zelo zaposlen. Včasih ni problem v denarju, vendar v času, ki ga ima na razpolago.

Vsem mladim, ki bi radi odprli svoje podjetje, svetuje, naj delajo pošteno in se držijo datuma, ki ga strankam obljubijo.

Vižintin

Študentke: Valerija Rorič, Špela Majerič, Natalija Oražem, Jerica Vižintin


Frizerski salon Romana Zupančič, s. p.

Svetovanje in gostinstvo Tomaž Pavlin, s. p.

V našo sredino smo povabile dva gosta, in sicer gospo Romano Zupančič, ki je po poklicu frizerka in je samostojna podjetnica. Z nami je bil tudi še eden samostojni podjetnik, gospod Tomaž Pavlin, ki se ukvarja z gostinstvom in svetovanjem. Študentke smo ugotovile, da so  bili njuni odgovori v določenih primerih precej podobni, a obenem čisto nasprotje. 

Frizerka Romana Zupančič je pojasnila svojo poslovno pot, kako se je sploh odločila postati sama svoj šef in zakaj. Sedaj ima svoj frizerski salon, v katerem ima eno zaposleno osebo že nekaj let. Ker pa se zaveda svoje ustvarjalne plati, ima na ceniku poleg frizerstva v ponudbi še podaljševanje in barvanje trepalnic ter obrvi. Po novem ima celo manikiro, njen cilj je postaviti še kozmetični salon. Kot oseba je samozavestna, ve, kaj dela in na prihodnost gleda široko. Zavedati se moramo, da se moraš odreči veliko stvarem, če želiš postati samostojni podjetnik (pomanjkanje časa za družino, s končanim delavnikom se delo ne konča itd.). Motivacijo dobi pri pridobivanju strank in v veselju do dela.

Gostinec in svetovalec Tomaž Pavlin pa je povsem drugačen tip človeka. Pojasnil je, da se je po dolgoletnem delu v Trimu Trebnje znebil kravate ter zašel v gostinske vode. Ker pa je bil v prejšnji službi dober svetovalec, je h gostinstvu dodal še svetovanje. Sedaj ima redno zaposleno eno delavko, ki je obenem tudi njegova življenjska sopotnica ter nekaj študentk.

Sam pravi, da se s tem zelo rad ukvarja, saj je praktično lahko sam svoj šef in samo delo ga zelo veseli. Na poti do cilja se je zabaval, saj pravi, da je vredno slediti svojim ciljem, da si potem srečen.

Ob koncu sta gosta vsem navzočim svetovala,  naj si upamo sanjati in sanje tudi uresničevati, seveda pa se moramo na poti do naših sanj in ciljev zavzeto truditi, še pred tem pa uspešno končati zadan študij.

Zupančič

Študentke: Tina Ikanović, Teja Klemenčič, Anita Tomšič, Petra Zupančič in Maša Žbogar


Pogrebne storitve Janez Perpar, s. p.

Izvedle smo okroglo mizo, pri kateri je sodelovala gostja Kristina Perpar in nam predstavila podjetje Pogrebne storitve Perpar. Izvedeli smo, da podjetje deluje že nekaj desetletij in da za to delo potrebuješ posebne fizične in psihične sposobnosti. Začetnik samega podjetja je bil dedek njenega partnerja, zdaj pa to poslovno pot nadaljujeta Kristina in njen mož. Pri opravljanju samih storitev je zelo pomembno, da si karakterno močen. 

Predstavila nam je svoje podjetje, potek dela, zaposlene, poslovne partnerje, veliko zanimivosti ter življenjske nasvete. Ena od zanimivosti, ki jih je omenila, je bilo tudi sodelovanje pri slovenski seriji Reka ljubezni, ko so pomagali pri pokopu Blaža (igralec Voranc Boh). Opisala je, kako so potekale priprave in na splošno o snemanju. Zanimivo je bilo dejstvo, da se ljudje ne znamo pravilno vesti, ko pride do situacije, ko je prisotna smrt. 

Kot smo ugotovili, je to delo zelo naporno, saj moraš biti dosegljiv 24 ur na dan, nimaš veliko prostega časa in nikoli ne veš, kdaj te bodo potrebovali. To pa vsekakor ima svoje posledice, ki se kažejo v odnosu z družino, prijatelji … 

V času praznikov, katere preživimo z družino in prijatelji, je po statistiki največ samomorov, ker se ljudje premalo pogovarjajo med seboj, si ne zaupajo, ne vedo, komu bi izpovedali svoje težave oz. kje poiskati pomoč. Njen nasvet je bil: Pogovarjajte se z družinskimi člani, prijatelji in probleme poskušajte razrešiti. Že samo pogovor lahko reši človeško življenje. »Say it, before it's too late.«

PErpar

Študentke: Larisa Kolar, Maja Kukemberger, Nastja Kastelic, Nina Mohorčič


OŠ  Preserje

Ravnatelj Igor Selan nam je veliko povedal o svoji službi, predvsem zakaj se je odločil za to službo, kaj ga veseli pri njegovem delu, kaj ga moti, kaj bi spremenil, kako se sooča s stresom na delovnem mestu, kakšen odnos ima z učenci, starši, zaposlenimi in drugimi ljudmi in kaj ga motivira. 

Govoril je o bistvenih spremembah, ki so se zgodile v času njegovega mandata, nato nam je razložil, kako si postavi cilje, jih uresničuje in kako se spopade s problemi, ki nastanejo pri doseganju ciljev. Povedal je tudi, kako vidi napredek in kako ga stvari ne morejo spraviti "s tira". Nikakor ne podpira uporabo mobilnih telefonov med poukom in sam si ne želi finskega sistema pri nas.

Vsem nam je bilo zelo všeč, saj je gost govoril tako, da je povedal, kaj je najboljše za vse in ne samo za njega. Presenečene smo bile tudi, da je sam od sebe predstavil šolo, na kateri dela in kakšna je vizija njihove šole. Bil je zelo sproščen, komunikativen, znal je odgovoriti na vsa vprašanja in nikjer ni ostal brez besed. 

Selan

Študentke: Laura Kastelic, Nika Žlajpah, Kaja Selan, Amina Salihović


TOP GYM Trebnje

Gost, ki smo ga imele na okrogli mizi, Alen Štritof, nam je predstavil svojo poslovno pot na zelo zanimiv način. 

Ustanovil je svoje podjetje oz. svoj športni center TOP GYM, kar si je zamislil že v mladosti, saj je začel trenirati borilne veščine. Klub je poimenoval Fearless Fighter. Kasneje se je odločil odpreti športni center TOP GYM v Trebnjem. Ta odločitev se je dobro obrestovala. 

Izvedeli smo, kaj vse mora narediti, da mu posel uspeva. Poleg sebe ima v centru zaposlena še dva sodelavca, ki mu pomagata. Ponuja več različnih vadb, prireja otroška praznovanja in sodeluje pri organizaciji športnih dogodkov. 

Povedal je, da si moramo veliko upati, da odpremo svoje podjetje in pri njem vztrajati do konca in ni pomembno, kako težka je pot. Skozi čas nas mora peljati želja po čim večjem uspehu in upanje, da nam nekega dne uspe. V svojem življenju je veliko žrtvoval za svoje podjetje in dal vedeti, da se do uspešnega podjetja ne pride zlahka. 

Kljub svojim poškodbah pri borilnih veščinah ni obupal in svojo ekipo vodi do uspehov. Svojo samostojno kariero v borilnih veščinah je dal ob stran in se rajši posvetil uspehom svojih vajencev. Z njimi tako doživlja vsa čustva in mu ni težko dajati nove upe za nadaljnje delo in uspehe. Z dobro voljo tako motivira vajence in svoje zaposlene, da ne obupajo.

Štritof

Študentke: Mia Medved, Klara Mezinec, Klavdija Verbič, Urška Štupar