Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Varstvo okolja

Andreja Starič, inž. varstva okolja in komunale

Odločitev za šolanje na Višji strokovni šoli je bila v mojem primeru predvsem posledica izjemno pozitivnih referenc, ki sem jih prejela. Že od nekdaj me zanimajo naravoslovni predmeti, zato me je program Varstvo okolja in komunala še posebej navdušil. Na šoli se poudarja praktično izobraževanje in ravno ta poudarek na praktičnosti je bil glavni razlog, da sem se odločila vstopiti v izobraževalni program. Med šolanjem sem pridobila številne kompetence, ki so mi omogočile, da se uspešno spopadam z izzivi in zahtevami na tem strokovnem področju. Nekatere ključne kompetence, ki sem jih pridobila, vključujejo ekološko zavednost, znanje o okoljski zakonodaji, upravljanje z odpadki, analitične sposobnosti, timsko delo .. Skupaj s pridobljenimi kompetencami sem bila dobro pripravljena na delovno okolje v občini, kjer opravljam praktično izobraževanje, saj sem imela temeljno znanje, veščine in razumevanje, potrebno za uspešno izvajanje nalog na področju okolja in prostora.

1 VOK Andreja Starič

Zemir Kotorić, inž. varstva okolja in komunale

Na mojo odločitev za nadaljevanje študija na Šolskem centru Novo mesto je vplivalo dejstvo, da sem v okviru istega zavoda končal srednjo šolo in tako nadaljeval študij dejansko v domačem ambientu. Že od mladih let me je privlačila skrb za okolje in želja po ohranjanju naravnih virov. Kadarkoli sem opazil na reklamnem panoju ali zasledil v določenih medijih oglas Višje strokovne šole, ki ponuja program Varstva okolja in komunale, se mi je misel nadaljevanja študija v tej smeri zdela vedno bolj mamljiva. Priložnosti za tovrstne smeri študija pred leti ni bilo prav veliko. Zato sem se odločil, da svojo strast usmerim v ta študij, saj menim, da to smer izobraževanja danes še kako potrebujemo. Ključna stvar, ki me je gnala in prepričala, da sem naredil pravo izbiro, so njeni izjemni profesorji. Izkušeni in predani strokovnjaki, ki so pripravljeni deliti svoje bogato znanje in izkušnje z nami študenti. Njihova predavanja in nasveti so pripomogli k moji osebni in strokovni rasti. Varstvo okolja in komunala je program, ki je usmerjen v sodobne izzive varstva okolja in trajnostnega razvoja. Tako sem pridobil temeljno znanje o upravljanju in varovanju okolja in imel možnosti spoznati najnovejše tehnologije in prakse na tem področju. Študij mi je omogočil pridobiti konkretne veščine, s katerimi bom lahko aktivno prispeval k trajnostni prihodnosti našega planeta. Hvaležen sem za to izkušnjo.

1 VOK Zemir Kotorić 1