Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Kozmetika

Ana Lebar, višja kozmetičarka

Svoje kozmetično šolanje in izobraževanje sem začela na srednji zdravstveni šoli, od tretjega letnika naprej pa sem bila prepričana, da si želim ostati v tem poklicu, ampak si želim še novega znanja in prakse. Prepričala me je že sama predstavitev Višje strokovne šole, ko smo jo imeli na srednji šoli, nato še informativni dan, kjer sem se takoj po predstavitvi odločila, da bo to nadaljevanje mojega šolanja. Menim, da je v tem poklicu izjemno pomembno ogromno praktičnega pouka in samega dela s stranko, kar pa mi je ta šola omogočila. Prepričana sem, da ne bi na nobeni šoli pridobila toliko prakse in občutka dela s strankami, kot sem jo na tej. Na šoli sem pridobila ogromno širokega znanja, kar se tiče kozmetične stroke, imela sem priložnost videti  veliko primerov različnih tipov kož, stopal, nohtov, kar mi je omogočilo, da sem se lahko prav na njih učila in tako pridobila veščine, ki jih sedaj potrebujem v svojem poklicu. Naučila sem se, kako stranko sprejeti, kako ji svetovati in reševati morebitne konflikte, saj smo imeli možnost, da se dobro naučimo komunikacije s strankami. Pred pol leta sem odprla svoj salon Bella vita v Prlekiji, o katerem sem vedno sanjala. Vanj sem stopila samozavestno in prepričana, da svoje delo obvladam in sem pri njem profesionalna. Pripravljan sem bila na vse izzive in na vse primere, ki jih lahko dobim in jih tudi znam rešiti. Če jih ne vem, pa se lahko vedno obrnem na profesorje, ki mi bodo svetovali.

1 KOZ Lebar (1)


Andreja Trunkelj, višja kozmetičarka

Na Višji strokovni šoli  v Novem mestu sem prejela kompetence za izvajanje osnovnih kozmetičnih  postopkov in naprednih tehnik rokovanja z aparaturami za nego telesa in obraza. Za pridobivanje dodatnega strokovnega znanja sem si izbrala modul specialne tehnike pedikur, kjer smo spoznali pogoste problematike na stopalih (vraščeni nohti, kurja očesa, otiščanci, ragade) in se naučili rokovati z aparaturami, rezili, sponkami za vraščene nohte ... Predstavljeni so bili profesionalni kozmetični produkti, ki smo jih po potrebi pri delu na zunanjih strankah v šolskih kabinetih izbrale same. Ker je pri starostnikih problematika na stopalih bolj pogosta, je bilo sodelovanje z zunanjimi ustanovami (Dom starejših občanov) in  društvi (društvo diabetikov, upokojencev) zelo poučno ter strokovno. Pridobljeno znanje sem uporabila na praktičnem usposabljanju v salonu pri delodajalcu pod vodstvom mentorja in se tako dokončno specializirala. Vse pridobljeno znanje uporabljam še danes v svojem kozmetičnem salonu pri reševanju problematik s stopali. Seveda pa izvajam tudi ostale kozmetične storitve, najbolj pogosto pa se spopadam s težavami na stopalih. Pomembno je, da smo pri delu suvereni, strokovni, stranki svetujemo in ob tem upoštevamo najvišje higienske standarde. Prednost nadaljevanja študija je v pridobivanju dodatnega znanja z aparaturami, tehnikami masaž in težjimi primeri reševanja problematičnih stopal. Del študija zajema večji obseg praktičnega usposabljanja v salonih.  V svojem delovnem okolju sem zaradi študijske podlage bolj suverena, pridobljena imam širša znanja o koži in ostalih aktualnih storitvah, ki se ponujajo na trgu. Šola omogoča tudi predstavitve zunanjih predavateljev, dobaviteljev in akademij, kar omogoči soočanje s trenutno situacijo na trgu kozmetike. Kasneje sem na Višji strokovni šoli pridobila še kompetence pedagoško-andragoških znanj in tako postala mentorica dijakinjam in študentkam. Svoje večletno znanje podajam študentkam, ki jim primanjkuje še nekaj praktičnih sposobnosti. Veliko jih vključim v sam proces dela, saj želim, da dodobra spoznajo kozmetični poklic in tako svoje delo opravljajo vestno in strokovno. Vsak posameznik naj stremi k napredku in iskanju rešitev. Pridobivanje novih znanj in strokovnost imata ključen pomen na samostojni poti.

1 KOZ Trunkelj (2Tinkara Mele, višja kozmetičarka

Šolanje na Višji strokovni šoli v smeri kozmetike je bila zame  najboljša odločitev na področju izobrazbe, čeprav sem predhodno že imela izobrazbo kozmetične tehnice. Znanja ti nihče ne more vzeti, vsako dodatno znanje je prednost pred ostalimi. Največ pa mi je pomenilo, da lahko vsaj delček znanja predajam naprej strankam ter jih ozaveščamo o celostnem zdravju in estetiki. Program je sestavljen strukturirano z odlično prakso, ki je temeljito podprta s teorijo in odličnimi profesorji, ki ti jo nazorno predstavijo. Seveda brez "muje se čevelj ne obuje", tako da je veselje in željo po sprejemanju novega znanja potrebno imeti. Z znanjem in novo usvojeno prakso sem pridobila strokovnost, zmožnost samoevalvacije, natančnost, odgovornost. Poleg vseh usvojenih kompetenc sem se naučila novih postopkov na področju nege telesa, nege obraza, pedikure, manikire in mejkapa. S šolanjem sem utrdila znanje teorije na področju dermatovenerologije, bolezni kože, kozmetologije, mikrobiologije in fizikalnega delovanja naprav v kozmetiki in to znanje se je "usedlo" oziroma utrdilo in s tem je izvajanje prakse lažje in bolj učinkovito, tako da je povezovanje teorije s prakso bolj logično in lažje. Vsak se odlično pripravi na delovno mesto, ponudi ti tolikšen spekter praktičnih ur v šoli in prav tako v salonu, kjer se izvaja praksa, da pred zaposlitvijo poskusna doba ni potrebna.


  1 KOZ MeleLeonida Kmetec Ćeranić, višja kozmetičarka


V kozmetični dejavnosti sem že več kot dve desetletji in vse se je najprej začelo kot hobi. Kasneje sem iz navdušenja in želje po tovrstnem znanju uspela željo preoblikovati v poklic. V času študija sem imela možnost svoje znanje razširiti na vseh področjih, pridobiti nove veščine z aparaturnimi tehnikami in dopolniti svojo dejavnost v širšo ponudbo na trgu kozmetike. Znanje je tisto, ki nas loči od povprečja in z znanjem Višje strokovne šole mi je sedaj to omogočeno. Nadgradnja znanja je pomemben korak, ki nas loči od povprečja in dopušča, da naše delo poteka veliko bolj učinkovito in uspešno. Šola ponuja veliko možnosti za pridobivanje znanja in spretnosti, tudi ko gre za praktično znanje. Program je namreč usmerjen v profesionalni in razširjeni del izvajanja različnih dejavnosti v kozmetični stroki, medtem ko pridobljeno praktično znanje ponuja veliko možnosti tudi pri aparaturnih tehnikah in pri povezovanju z različnimi specialisti, ki v okviru študija delujejo na šoli. Znanje, ki sem ga pridobila v času študija, mi je omogočilo, da lahko dvignem nivo poslovanja v salonu in lažje prenašam znanje na študentke in bodoče kozmetičarke. Zavedam se, da v današnjem okolju je le znanje tisto, ki omogoča distanciranje od ostalih ponudnikov podobnih storitev in verjamem, da je to priložnost za vsakogar, ki želi poleg razvoja svoje dejavnosti ostati na trgu. S pridobitvijo naziva višja kozmetičarka je vstop na trg dela ali ponudbe lažji. Zaupanje je večje in znanje na področju teorije in prakse nam omogoča več možnosti za izvedbo svojih načrtov na trgu.

  1 KOZ Kmetec  Lea Neja BDR mala 27