Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
24. april 2024

Slovenski dan brez zavržene hrane

24. aprila Slovenija obeležuje dan brez zavržene hrane, to je priložnost, da se osredotočamo na pomembnost zmanjšanja količine hrane, ki konča na smetišču. Ta dan nas spodbuja k premisleku o naših navadah glede hrane in k ukrepanju za bolj trajnostno prihodnost.
Zavržena hrana predstavlja velik izziv za Slovenijo in tudi za celoten svet. Kljub temu da živimo v državi s pretežno visoko stopnjo blaginje, se tudi pri nas vsakodnevno soočamo z zavrženo hrano. Pomembno je razumeti, da vsak košček hrane, ki ga zavržemo, predstavlja tudi izgubo virov, kot so voda, energija in delovna sila, ki so bili porabljeni za proizvodnjo te hrane.
Na srečo obstaja veliko načinov, kako lahko vsak posameznik prispeva k zmanjšanju zavržene hrane. Načrtovanje nakupov, pravilno shranjevanje hrane in ponovna uporaba živil za pripravo novih jedi so le nekateri koraki, ki jih lahko sprejmemo.
Slovenski dan brez zavržene hrane nas spominja, da smo odgovorni za svoje ravnanje s hrano in da lahko s svojimi vsakodnevnimi odločitvami prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti. Zato si vzemimo trenutek, da razmislimo o tem, kako lahko vsak od nas prispeva k zmanjšanju zavržene hrane in ustvarjanju boljše prihodnosti za vse.
Vabim vas, da si ogledate prispevke dijakov, ki so pripravili nekaj receptov, v katerih so ponovno uporabili že pripravljena živila.