Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Prostovoljno delo v DSO

Prostovoljno delo v DSO Črnomelj 

Mentor: Uroš Frankovič

Šola zelo dobro sodeluje z DSO Črnomelj, lansko šolsko leto pa smo sodelovanje okrepili še s prostovoljnim delom. K prostovoljnem delu je vabljen vsak, ki želi nekaj prispevati h kvalitetnejšem preživljanju prostega časa starejših. Veseli nas predvsem velik odziv dijakov v 1. letnikih. Dom naše dijake prostovoljce pri delu podpira, vzpodbuja. In kaj dijaki prostovoljci počnejo? Vsem stanovalcem, starejšim, osamljenim nudijo družabništvo (se z njimi pogovarjajo, igrajo, pojejo, kaj zaigrajo), jim pomagajo premagovati osamljenost in nudijo pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Dijaki prostovoljnemu delu namenijo vsaj 1 uro na teden. Že ta kratek čas pa je dovolj, da nekomu polepšamo dan in stkemo nova prijateljstva.  

1675772147035

Prostovoljno delo v DSO Metlika

Mentor: Uroš Frankovič

V preteklosti smo že sodelovali s prostovoljnim delom v DSO Metlika, nato pa nekaj let zaradi težav s prevozi dijakov, nismo imeli prostovoljcev. Lansko leto pa smo zopet okrepili ekipo dijakov, ki obiskujejo starostnike v DSO Metlika. Dijaki v svojem prostem času hodijo k stanovalcem, jim nudijo družabništvo (se z njimi pogovarjajo, igrajo, pojejo, kaj zaigrajo), jim pomagajo premagovati osamljenost in nudijo pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Dijaki prostovoljnemu delu namenijo vsaj 1 uro na teden. 
prostovoljci dso Metlika
Prostovoljno delo v DSO Novo mesto

Mentorica: Marta Jelinič

Z dijaki že vrsto let sodelujemo kot prostovoljci v DSO Novo mesto. V šolskem letu 2022/23 se je k prostovoljnemu delu v DSO Novo mesto prijavilo 14 dijakov. Največ se jih je prijavilo iz programa bolničar-negovalec, nekaj pa tudi iz programa tehnik zdravstvene nege. Prostovoljci enkrat tedensko obiskujejo izbranega stanovalca v DSO in z njim preživljajo 45 minut svojega prostega časa v obliki medsebojnega druženja. Dijaki ugotavljajo, da je prostovoljstvo v 1. letniku dobra odločitev, saj do začetka prakse v DSO vzpostavijo poseben odnos do starostnikov in tudi komunikacija bolj enostavno steče. Prav tako takšna oblika druženja pozitivno vpliva na medgeneracijsko sodelovanje dveh različnih skupin ljudi, kjer vsak pripomore k učenju nečesa novega.
   Prostovoljci v DSO NM

Prostovoljno delo v DSO Trebnje

Mentorica: Janja Vovko

Že nekaj let obiskujemo stanovalce v DSO Trebnje. Naši prostovoljci ob rednih obiskih radi obeležijo tudi različne praznike v letu. Tako vsako leto na delavnicah ličkajo koruzo, izrezujejo buče za noč čarovnic,  pred novim letom skupaj s stanovalci izdelujejo novoletne okraske, voščilnice, adventne venčke ... Za dan žena pripravijo lutkovno predstavo in prepevajo ljudske pesmi. Naš prostovoljec Nejc rad zaigra na kitaro in njegov žameten glas še dolgo odzvanja v ušesih in srcih naših stanovalcev.
Zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, smo se v šolskem letu 2020/21 s stanovalci družili samo enkrat, in sicer v mesecu septembru. Imeli smo potopisno predavanje o Mehiki, čemur je sledila pokušina mehiške hrane, poslušanje mehiške glasbe ter druženje prostovoljcev s stanovalci.
prostovoljci dso Trebnje1  prostovoljci DSO Trebnje 3  prostovoljci dso Trebnje 2