Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Prostovoljno delo v DSO

Prostovoljno delo v DSO Črnomelj 

Mentor: Uroš Frankovič

Šola zelo dobro sodeluje z DSO Črnomelj, lansko šolsko leto pa smo sodelovanje okrepili še s prostovoljnim delom. K prostovoljnem delu je vabljen vsak, ki želi nekaj prispevati h kvalitetnejšem preživljanju prostega časa starejših. Veseli nas predvsem velik odziv dijakov v 1. letnikih. Dom naše dijake prostovoljce pri delu podpira, vzpodbuja. In kaj dijaki prostovoljci počnejo? Vsem stanovalcem, starejšim, osamljenim nudijo družabništvo (se z njimi pogovarjajo, igrajo, pojejo, kaj zaigrajo), jim pomagajo premagovati osamljenost in nudijo pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Dijaki prostovoljnemu delu namenijo vsaj 1 uro na teden. Že ta kratek čas pa je dovolj, da nekomu polepšamo dan in stkemo nova prijateljstva.  
prostovoljci dso Črnomelj

Prostovoljno delo v DSO Metlika

Mentor: Uroš Frankovič

V preteklosti smo že sodelovali s prostovoljnim delom v DSO Metlika, nato pa nekaj let zaradi težav s prevozi dijakov, nismo imeli prostovoljcev. Lansko leto pa smo zopet okrepili ekipo dijakov, ki obiskujejo starostnike v DSO Metlika. Dijaki v svojem prostem času hodijo k stanovalcem, jim nudijo družabništvo (se z njimi pogovarjajo, igrajo, pojejo, kaj zaigrajo), jim pomagajo premagovati osamljenost in nudijo pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Dijaki prostovoljnemu delu namenijo vsaj 1 uro na teden. 
prostovoljci dso Metlika

Prostovoljno delo na DU Impoljca

Mentorica: Mojca Simončič

Prostovoljno delo v DU Impoljca smo izvajali 13 let. V dom smo prihajali enkrat mesečno oz. ob raznih kulturnih prireditvah, ki so jih tam organizirali. Srečanja so potekala skupinsko. Največkrat smo igrali družabne igre, igre z žogo v parku, sodelovali v kulturnem programu, medgeneracijskih srečanjih, dnevih za spremembe, se pogovarjali. Prostovoljno delo so opravljali dijaki, ki prihajajo iz okoliških krajev. V spominu mi je ostal zapis dijakov:  »Najlepše je videti nasmehe na njihovih obrazih že ob vstopu v skupni prostor, srečanja pa vedno zaključimo s toplino v srcu." 
prostovoljci DU Impolca 3  prostovoljci DU impolca

Prostovoljno delo v DSO Krško

Mentorica: Mateja Kržičnik

Vsako leto skupina dijakov izvaja prostovoljno delo v DSO Krško. Sodelujejo pri različnih skupinskih aktivnostih: na delavnicah pred praznovanji, organizirajo lutkovne predstave za stanovalce, zapojejo z njimi ... Druženja pa so tudi individualizirana, saj imajo dijaki dodeljene stanovalce, s katerimi preživljajo prosti čas.
prostovoljci dso Krško

Prostovoljno delo v DSO Novo mesto

Mentorica: Marta Jelinič

Z dijaki že vrsto let sodelujemo kot prostovoljci v DSO Novo mesto. Lansko leto se je k prostovoljnemu delu prijavilo 14 dijakov. Največ jih je bilo iz programa bolničar-negovalec. Prostovoljci so enkrat tedensko obiskovali izbranega stanovalca v DSO in z njim preživljali prosti čas. Dijaki ugotavljajo, da je prostovoljstvo v 1. letniku dobra odločitev, saj do začetka prakse v DSO vzpostavijo poseben odnos do starostnikov in tudi komunikacija bolj enostavno steče. Prav tako takšna oblika druženja pozitivno vpliva na medgeneracijsko sodelovanje dveh različnih skupin ljudi, kjer vsak pripomore k učenju nečesa novega.
Prostovoljci v DSO NM 1  Prostovoljci v DSO NM

Prostovoljno delo v DSO Trebnje

Mentorica: Janja Vovko

Že nekaj let obiskujemo stanovalce v DSO Trebnje. Naši prostovoljci ob rednih obiskih radi obeležijo tudi različne praznike v letu. Tako vsako leto na delavnicah ličkajo koruzo, izrezujejo buče za noč čarovnic,  pred novim letom skupaj s stanovalci izdelujejo novoletne okraske, voščilnice, adventne venčke ... Za dan žena pripravijo lutkovno predstavo in prepevajo ljudske pesmi. Naš prostovoljec Nejc rad zaigra na kitaro in njegov žameten glas še dolgo odzvanja v ušesih in srcih naših stanovalcev.
Zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, smo se v šolskem letu 2020/21 s stanovalci družili samo enkrat, in sicer v mesecu septembru. Imeli smo potopisno predavanje o Mehiki, čemur je sledila pokušina mehiške hrane, poslušanje mehiške glasbe ter druženje prostovoljcev s stanovalci.
prostovoljci dso Trebnje1  prostovoljci DSO Trebnje 3  prostovoljci dso Trebnje 2

Sodelovanje z Varstveno delovnim centrom Novo mesto

Mentorica: Natalija Zver Zupančič

V okviru šolanja dijaki programa bolničar-negovalec spoznavajo različna obolenja v populaciji odraslih in pri starostnikih. Naučijo se jih razumeti, jih poslušati, negovati ter jim pomagati na različne načine. Dijakom smo omogočili, da svoje teoretične vsebine podkrepijo z obiski v varstveno delovnem centru novo mesto. Z medsebojnim sodelovanjem izmenjujemo izkušnje ter njihovim varovancem pomagamo k izboljšanju kakovosti življenja.