Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Naravoslovje

Kemijski krožek

Mentorice: 

Kemijski krožek je na naši šoli namenjen vsem dijakom, ki so vedoželjni, raziskovalnega duha, uživajo v eksperimentalnem delu ali pa si želijo poglobiti svoje kemijsko znanje. Pri krožku izvajamo zanimive, zabavne, nenavadne in (ne)varne poskuse, ideje zanje pa velikokrat prispevajo kar dijaki sami. Ob novem letu izdelamo tradicionalno kemijsko novoletno drevesce, narejeno iz laboratorijskih pripomočkov, in ga postavimo na ogled v kemijski laboratorij. Pri kemijskem krožku izdelujemo tudi mila, balzame za ustnice, čajne svečke, obeske iz smole, s katerimi pogosto obdarimo obiskovalce šolskih prireditev. Dijaki, ki obiskujejo krožek, z veseljem sodelujejo na kemijskih delavnicah, na katerih osnovnošolci izvajajo poskuse, dijaki pa jim pri tem pomagajo. Aktivno sodelujejo tudi na dnevu odprtih vrat in informativnem dnevu, kjer z atraktivnimi poskusi vzbudimo veliko zanimanja za naš program. V okviru dneva odprtih vrat obiščemo tudi Institut Jožef Stefan, kjer spoznamo delo na posameznih oddelkih. 


Kemijska smrečica  Kemijski krožek na ogledu Instituta Jožefa Stefana  Zasnežena smrečica

krožek  Kristal (CuSO4)  Ognjeni tornado  smodnik 3  nitroceluloza 2
 


Farmacevtski krožek


Krožek obiskujemo dijaki, ki želimo še podrobneje spoznati načine izdelave različnih farmacevtskih pripravkov, kot so kreme, mazila, različne zdravilne čajne mešanice in raztopine. Tako nastajajo izdelki, ki so koristni za krepitev in ohranjanje našega zdravja. Z njimi pogosto obdarujemo obiskovalce šolskih prireditev, z znanjem, ki ga pridobimo, pa tudi doma izdelujemo razne izdelke za domačo rabo in bogatimo domačo lekarno. 

Raziskujem kemijo

Mentorici:

Dijaki programa farmacevtski tehnik rešujemo težje kemijske naloge in se preizkušamo v reševanju maturitetnih nalog. Na ta način se namreč pripravljamo na opravljanje dodatnega maturitetnega predmeta na splošni maturi (5. predmet).

Raziskujem biologijo


Krožek obiskujemo dijaki 3. in 4. letnikov, in sicer gre za pripravo na opravljanje dodatnega maturitetnega predmeta na splošni maturi (5. predmet). Obravnavamo različne teme, kot so: genetika, evolucija, rastlinski ter živalski sistem, rešujemo maturitetne pole in druge problemske  naloge.Botanični krožek


Pri botaničnem krožku dijaki spoznavajo določene družine rastlin in njihove tipične predstavnike,  predvsem tiste, ki so koristne za človeka. Dijaki spoznavajo rastline, ki rastejo v okolici šole in se naučijo izdelati herbarij. Pripravljajo se tudi na tekmovanje iz poznavanja flore.


Biološki krožek (poizkusi v biologiji)


Pri biološkem krožku spoznavamo in poglabljamo znanje iz različnih bioloških področij (genetika, mikrobiologija, ekologija, evolucija …) preko izvedbe različnih poizkusov in ogleda dokumentarnih ter izobraževalnih oddaj. 

Kulinarične delavnice

Krožek je namenjen vsem dijakom, ki jih zanima kulinarika. Spoznali bodo različne slovenske in tuje tradicionalne jedi. Pri tem ne bomo pozabili na zdravo prehrano, recikliranje ostankov hrane in s prehransko embalažo bomo ravnali ustrezno. Dijaki, ki bodo vključeni v delavnice, bodo obiskali lokalne pridelovalce in proizvajalce hrane.  
Pripravili naj bi tudi razne tematske razstave in degustacije, predvsem ob svetovnem dnevu hrane, svetovnem dnevu zdravja in v sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.
Cilji delavnic so usmerjeni k temu, da dijaki spoznajo različna živila, njihovo pripravo, pomen za zdravje, skladiščenje, racionalno porabo živil, ločevanje odpadkov in tudi različne kulture skozi njihove tradicionalne jedi. 


Šolsko leto 2022/23

321296757 1185370689062930 99180451273616876 n  IMG 20230411 125754 (2)  321223081 874722070636702 8466187289095481307 n (2  IMG 20230411 132522 (2)