Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Naravoslovje

Kemijski krožek

Mentorici:

Pri kemijskem krožku izvajamo zanimive, zabavne, nenavadne in (ne)varne poskuse, ideje zanje pa velikokrat prispevamo kar sami dijaki. Tako smo pripravili nasičene raztopine različnih snovi, iz katerih so zrasli čudoviti kristali. Celulozo smo spremenili v posebno nitrocelulozo, ki v trenutku zgori. Občudovali smo zeleni ognjeni tornado in izdelali smodnik. Preizkusili smo skrivnostno pisavo, ki jo lahko preberemo samo kemiki. Naredili smo še veliko drugih poskusov, ogromno pa jih še čaka na uresničitev, saj nam nikoli ne zmanjka idej.

krožek  Kristal (CuSO4)  Ognjeni tornado  smodnik 3  nitroceluloza 2
 


Farmacevtski krožek


Krožek obiskujemo dijaki, ki želimo še podrobneje spoznati načine izdelave različnih farmacevtskih pripravkov, kot so kreme, mazila, različne zdravilne čajne mešanice in raztopine. Tako nastajajo izdelki, ki so koristni za krepitev in ohranjanje našega zdravja. Z njimi pogosto obdarujemo obiskovalce šolskih prireditev, z znanjem, ki ga pridobimo, pa tudi doma izdelujemo razne izdelke za domačo rabo in bogatimo domačo lekarno. 

Raziskujem kemijo

Mentorici:

Dijaki programa farmacevtski tehnik rešujemo težje kemijske naloge in se preizkušamo v reševanju maturitetnih nalog. Na ta način se namreč pripravljamo na opravljanje dodatnega maturitetnega predmeta na splošni maturi (5. predmet).

Raziskujem biologijo


Krožek obiskujemo dijaki 3. in 4. letnikov, in sicer gre za pripravo na opravljanje dodatnega maturitetnega predmeta na splošni maturi (5. predmet). Obravnavamo različne teme, kot so: genetika, evolucija, rastlinski ter živalski sistem, rešujemo maturitetne pole in druge problemske  naloge.Botanični krožek


Pri botaničnem krožku dijaki spoznavajo določene družine rastlin in njihove tipične predstavnike,  predvsem tiste, ki so koristne za človeka. Dijaki spoznavajo rastline, ki rastejo v okolici šole in se naučijo izdelati herbarij. Pripravljajo se tudi na tekmovanje iz poznavanja flore.


Biološki krožek (poizkusi v biologiji)


Pri biološkem krožku spoznavamo in poglabljamo znanje iz različnih bioloških področij (genetika, mikrobiologija, ekologija, evolucija …) preko izvedbe različnih poizkusov in ogleda dokumentarnih ter izobraževalnih oddaj. 

Kulinarične delavnice

Krožek je namenjen vsem dijakom, ki jih zanima kulinarika. Spoznali bodo različne slovenske in tuje tradicionalne jedi. Pri tem ne bomo pozabili na zdravo prehrano, recikliranje ostankov hrane in s prehransko embalažo bomo ravnali ustrezno. Dijaki, ki bodo vključeni v delavnice, bodo obiskali lokalne pridelovalce in proizvajalce hrane.  
Pripravili naj bi tudi razne tematske razstave in degustacije, predvsem ob svetovnem dnevu hrane, svetovnem dnevu zdravja in v sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.
Cilji delavnic so usmerjeni k temu, da dijaki spoznajo različna živila, njihovo pripravo, pomen za zdravje, skladiščenje, racionalno porabo živil, ločevanje odpadkov in tudi različne kulture skozi njihove tradicionalne jedi. 


Šolsko leto 2022/23

321296757 1185370689062930 99180451273616876 n  IMG 20230411 125754 (2)  321223081 874722070636702 8466187289095481307 n (2  IMG 20230411 132522 (2)