Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Naj dijak

Vsako leto med našimi dijaki izberemo naj dijaka. To je dijak oziroma dijakinja, ki v tekočem šolskem letu izstopa po uspehih in dosega vrhunske rezultate s področja znanja, stroke, športa in na širšem družbenem področju. 

2022/23: Amadej Kramar, K4b  Naj dijak 2022 23 Amadej Kramar K4b

Amadej Kramar, dijak 4. letnika programa kemijski tehnik, je vesten in marljiv dijak z veliko mero empatije do sošolcev in delavcev šole ter vedno pripravljen pomagati.
Amadej se redno udeležuje tekmovanjih iz znanja, kjer sega po najvišjih mestih na državnem nivoju iz matematike in kemije. 
Za njegove izjemne uspehe, predanost delu ter za nagrade in priznanja, s katerimi je promoviral poklic kemijskega tehnika in šolo, je v šolskem letu 2022/2023 izbran za naj dijaka Srednje zdravstvene in kemijske šole.

2021/22: Nika Gril, K3a  Nika Grill naj dijakina 2021 22 

Nika GRILL, dijakinja 3. letnika programa kemijski tehnik, je vestna in marljiva dijakinja z veliko mero empatije do sošolcev in delavcev šole. Je organizirana in vedno optimistično naravnana, s svojim pozitivizmom pa spodbuja vse okoli sebe. 
Nika je že tretje leto zapored predsednica oddelčne skupnosti K3a in v šol. letu 2021/2022 aktivna namestnica predsednice dijaške skupnosti.
Redno se udeležuje številnih tekmovanjih iz znanja, kjer sega po najvišjih mestih na državnem nivoju iz matematike, kemije, geografije, logike in angleščine. 
Za njene izjemne uspehe, predanost delu ter za nagrade in priznanja, s katerimi je promovirala poklic kemijskega tehnika in šolo, je v šolskem letu 2021/2022 izbrana za naj dijakinjo Srednje zdravstvene in kemijske šole.


naj dijak 2

2020/21: Tim Baumkirher, Z4c  Tim Baumkirher 3

Tim BAUMKIRHER, maturant 4. letnika programa zdravstvena nega, je vesten in zanesljiv dijak, ki je marljiv in odgovoren tudi izven šolskih klopi. 
Skozi štiriletno izobraževanje se je udeleževal tekmovanj iz zdravstvene nege in sladkorne bolezni ter aktivno sodeloval pri različnih dejavnostih na šoli, kot so dan zdravstvene šole, zdrava šola, informativni dan in dan odprtih vrat, sodeloval pri merjenju krvnega tlaka in gleženjskega indeksa.
Bil je dejaven pri kulturnih dejavnostih, saj je povezoval novoletni koncert in prireditve v šoli, udeleževal pa se je tudi literarnih natečajev.
Aktiven je bil tudi izven šole in sodeloval na dnevih odprtih vrat v Krki, z oskrbovanci VDC-ja in DSO-ji, kot prostovoljec pa dela v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu.
S prispevkom za spletno stran šole Zgodbe naše resničnosti je postal prepoznaven v širšem slovenskem prostoru, bralci spletnih medijev pa so ga izbrali za Heroja korone. Predsednik države ga je odlikoval z repliko jabolka navdiha.
Tim je s svojo mladostno zagnanostjo in marljivim delom pripomogel k prepoznavnosti šole in poklica, za katerega se je izobraževal. Z medijsko prepoznavnostjo je promoviral srednjo zdravstveno in kemijsko šolo ter šolski center.2019/20: Lucija Mohar, Z4a  IMG 0838 obdelana1

Lucija MOHAR, maturantka 4. a programa zdravstvena nega, je marljiva dijakinja, ki je zaradi svoje vedoželjnosti in želje pomagati ljudem sodelovala pri številnih projektih in s tem širila prepoznavnost šole. Še posebej se je izkazala na naslednjih področjih:

 • štiri leta je bila aktivna članica krožka Varujmo zdravje – preverimo RR, v okviru katerega je sodelovala na različnih stojnicah, ki so izvajale promocijo poklica;
 • bila je članica ekipe krožka pri sodelovanju s tovarno zdravil Krka;
 • v projektu Agriculture 2.0  se je leta 2019 udeležila mednarodne izmenjave;
 • tri leta je bila prostovoljka v Splošni bolnišnici Brežice in s svojim delom pokazala sočutje do pomoči potrebnim.

Lucija je aktivno je sodelovala tudi na informativnih dnevih, dnevih odprtih vrat v tovarni zdravil Krka, osnovnošolcem pa je uspešno predstavljala šolo in program zdravstvene nege. Vedno z veseljem priskočila na pomoč tudi svojim sošolcem, bodisi z razlago snovi bodisi z iskrenim pogovorom.

Lucija Mohar nadaljuje šolanje na Gimnaziji Novo mesto v programu maturitetni tečaj, saj je njen cilj opraviti še splošno maturo in se vpisati na študij medicine.


2018/19: Nejc Požun, F4a  Nejc Požun NAJ DIJAK 2018 19 

Naj dijak Srednje zdravstvene in kemijske šole za šolsko leto 2018/19 je Nejc Požun, F4a. Bil je štiri leta odličen dijak, dosegal pa je tudi vrhunske rezultate na različnih področjih: 

 • V šolskem letu 2018/19 osvojil zlato priznanje na državnem tekmovanju iz matematike ter srebrno na državnem tekmovanju iz logike, prav tako je najvišja priznanja osvajal tudi v prejšnjih letih.
 • Izjemen je tudi na športnem področju, saj trenira kegljanje, kjer dosega najvišje uvrstitve. Bil je državni prvak v več kategorijah, na svetovnem prvenstvu na Češkem pa je v  kategoriji U18 osvojil srebrno kolajno ekipno.   

Nejc Požun nadaljuje svoje izobraževanje na magistrskem študiju na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.

2017/18: Jan Šiler Hudoklin, K4b  Jan ŠIler Hudoklin Naj dijak 2017 18 

Jan je že dve leti zapored prejemnik častnega naslova šole naj dijak SZKŠ, ki si ga je pridobil z izjemnimi rezultati, saj je prejel največ priznanj na tekmovanjih iz znanja in stroke na šoli:

 • zlato priznanje in končno skupno uvrstitev na 3. mesto na tekmovanju iz znanja matematike dijakov srednjih tehniških in strokovnih šol Slovenije;
 • srebrno priznanje na državnem tekmovanju za Preglove plakate iz znanja kemije
 • mesto na državnem tekmovanju kemijskih tehnikov;
 • mesto na evropskem tekmovanju Grand Prix Chimique v Srbiji.

S svojim znanjem in nadarjenostjo je promoviral našo šolo ter Šolski center Novo mesto  v slovenskem in evropskem okolju, zato je prejel častni znak šolskega centra, ki mu ga je podelil direktor Štefan David.

Jan je zdaj študent 3. letnika univerzitetnega programa kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Dela diplomo iz fizikalne kemije, nato pa načrtuje še magistrski študij na isti smeri.

2016/17: Jan Šiler Hudoklin, K3b   Jan Šiler Hudoklin Naj dijak 2016 17 3 

Jan je prejemnik naziva naj dijak šole, saj je dokazal, da sodi med najboljše kemike  in matematike svojega letnika v Sloveniji. S svojo zavzetostjo in znanjem si je priboril naslednje rezultate:

 • aprila 2017 je na državnem tekmovanju iz matematike, ki je potekalo na Šolskem centru Novo mesto, osvojil srebrno priznanje;
 • v istem mesecu je na 22. tekmovanju kemijskih tehnikov postal državni prvak;
 • v mesecu maju 2017 je bil izbran kot eden od dveh udeležencev iz Slovenije za mednarodno kemijsko tekmovanje Grand Prix Chimique;
 • na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo je Jan osvojil zlato Preglovo plaketo.

Poleg tega je Jan aktiven na glasbenem področju, saj se izobražuje na Konservatoriju za glasbo v Innsbrucku. Igra orgle in klavir ter nastopa na šolskih prireditvah, v lokalnem okolju in tudi širše.

2015/16: Jan Šegina, K3a  Jan Šegina Naj dijak 2015 16 

Jan je ponovno postal naj dijak SZKŠ, saj je svojo izjemnost samo še nadgradil z novimi dosežki:

 • aprila 2016 je osvojil srebrno priznanje na 15. državnem tekmovanju mladih zgodovinarjev v Brežicah;
 • na državnem tekmovanju iz znanja geografije v Rogaški Slatini je osvojil zlato priznanje;
 • na državnem tekmovanju kemijskih tehnikov je osvojil 5. mesto 

Dosežki, priznanja in nagrade so rezultat delovnih navad, ki jih je še okrepil z udeležbami na različnih tekmovanjih iz znanja, h katerim so ga spodbujali profesorji, za kar jim je še posebej hvaležen.

Jan Šegina je leta 2020 diplomiral na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, smer kemija; zdaj pa nadaljuje še magistrski študij.

2014/15: Lovro Klobučar, K4a  Lovro Klobučar Naj dijak 2014 15 

 

Dijak Lovro Klobučar je bil naj dijak šole v letih 2014/2015.  S svojo zavzetostjo in prizadevnim delom je dosegel odmevne rezultate, in sicer:

 • mesto na državnem tekmovanju kemijskih tehnikov;
 • 2014 je s soavtorjem Tadejem Kobetom prejel Krkino priznanje za raziskovalno nalogo z naslovom Možnost promocije zdravil brez recepta prek spleta;
 • oktobra 2015 se je udeležil mednarodnega kemijskega tekmovanja Grand Prix Chimique v Švici;
 • sodeloval je v projektu Podjetništvo s temo Belilna zobna pasta.

Poleg tega se je izkazal  tudi na športnem področju, saj je šolo štiri leta zastopal v atletiki – tek na 400m in štafeta 4 x 100m.

Lovro Klobučar je danes absolvent magistrskega študija farmacije na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.

 

 


2013/14: Jan Šegina, K1a   Jan Šegina 

Jan je postal najboljši dijak šole, saj je svoje znanje dokazal s številnimi priznanji na različnih področjih:

 • marca 2014 je skupaj s sošolcem Tadejem Žagarjem na 12. državnem tekmovanju mladih zgodovinarjev v Slovenski Bistrici osvojil zlato priznanje;
 • prav tako je aprila na državnem tekmovanju iz matematike osvojil zlato priznanje;
 • maja 2014 pa je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekalo državno tekmovanje za zlate in srebrne Preglove plakete in Jan je osvojil zlato Preglovo plaketo.

Jan je v času šolanja na SZKŠ pridobil teoretične in praktične osnove, ki so bile dobra popotnica za nadaljnji študij. Posebej zanimive so bile po njegovih besedah praktične vaje s področja organske kemije, na katerih se je naučil veliko uporabnih laboratorijskih tehnik.

Naj razred