Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

wExchange

wExchange – Promocija duševnega zdravja preko virtualne izmenjave v srednjih šolah

V letošnjem šolskem letu smo pristopili k projektu Erasmus +, KA1, wExchange – Promocija duševnega zdravja preko virtualne izmenjave v srednjih šolah. Cilj projekta je s pomočjo mladih razviti model, ki promovira duševno zdravje skozi virtualno mobilnost. Ustvarjen je model virtualnega šolskega kampa, cilj katerega je promocija duševnega zdravja mladih. V tem taboru bodo mladi ustvarili kampanje na družabnih omrežjih in dogodke, ki promovirajo duševno zdravje. Projekt uporablja model vključevanja mladih, razvitega v projektu EDDIS. Ostale teme projekta so trajnostni razvoj, enakost in diseminacija v domačem okolju – lokalno in širše. V projektu sodelujejo 4 države, in sicer iz vsake države ena srednja in ena visoka šola. Našo šolo bodo zastopali dijaki programa zdravstvena nega, starostne skupine 14–16 let.

eu funded en    Project logo
 
Trajanje projekta 
1. 9. 2022–31. 8. 2025

Operativno delovanje
mednarodno

Financiranje
Erasmus+ strateško partnerstvo

Nosilka projekta
Turku Universitiy of Applied Sciences, Finska

Partnerske inštitucije
Panepistimio Dytikis Attikis, Grčija
9th high school kallitheas "Manos Xatzidakis", Grčija
Escola Superior de Enfermagem de Lisboa (ESEL), Portugalska
Agrupamento de Escolas de Santo António, Portugalska
Univerza Novo mesto, FZV, Slovenija
Šolski center Novo mesto, SZKŠ, Slovenija
Pielaveden Yhtenäiskoulu, Pielavesi, Finska

Uradna stran projekta


Projektni tim za SZKŠ
Barbara Cesar, koordinatorica
Damjana Papež, ravnateljica
Gloria Šepec, članica
Natalia Zver Zupančič, članica
Polona Kramar, članica
Lara Levstek, članica

IKT podpora
Goran Matešič, Mateja Brudar,  Marko Rožič, Tadeja Lamut

Kontakt za SZKŠ

4099 3719 3c42754f38a Poster for Instagram

Aktivnosti
  1. srečanje Turku, Finska: načrt dela
  2. obeležitev dneva zdravja
6. april 2023, FZV Novo mesto
7. april 2023, ŠC Novo mesto

7. aprila so na Srednji zdravstveni in kemijski šoli Šolskega centra Novo mesto z različnimi dejavnostmi in s predstavitvijo projektov, v katerih sodelujejo, obeležili Svetovni dan zdravja na temo duševnega zdravja. 
Na stojnicah na šoli so predstavili različne vrste odvisnosti, kajenje ter njegove škodljive posledice, dotaknili so se tudi duševnega zdravja otrok in mladostnikov. Obiskovalci so lahko na stojnicah izdelovali barvne mandale, razmislili o trenutnem počutju, se posladkali s čokolado, popili skodelico čaja, zapisali kakšno lepo misel na srce želja ter tako vsaj za hip poskrbeli za »svojo dušo«. Odziv dijakov in zaposlenih na šolskem centru je bil zelo velik, kar je obeležitvi dneva zdravja dalo še večji pomen. 

Same aktivnosti s promocijo duševnega zdravja so se pričele že dan prej, 6. aprila, s sodelovanjem na strokovnem srečanju na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu, ki je potekalo v sklopu projekta wExchange. Srednja zdravstvena in kemijska šola je s svojimi dijaki vključena v načrtovanje in izvedbo dogodkov projekta, saj je vrstniška podpora zelo pomembna in uspešna pri preprečevanju duševnih težav. Dijaki bodo tako sodelovali v virtualnih delavnicah in virtualnih taborih.

Utrinke z dogodka si lahko ogledate v kratkem videozapisu:

V letošnjem šolskem letu šola torej sodeluje v pomembnih mednarodnih projektih s poudarkom na duševnem zdravju:

wExchange – Promocija duševnega zdravja preko virtualne izmenjave v srednjih šolah
- je projekt Erasmus+, KA1, katerega cilj je s pomočjo mladih razviti model, ki promovira duševno zdravje skozi virtualno mobilnost. Ustvarjen je model virtualnega šolskega kampa za promocijo duševnega zdravja mladih. V taboru bodo mladi ustvarili kampanje na družabnih omrežjih in dogodke, ki promovirajo duševno zdravje. Projekt uporablja model vključevanja mladih, razvitega v projektu EDDIS. Ostale teme projekta so trajnostni razvoj, enakost in diseminacija v domačem okolju – lokalno in širše. V projektu sodelujejo 4 države – Finska, nosilka projekta, Grčija, Portugalska, Slovenija, in sicer iz vsake države ena srednja in ena visoka šola. Našo šolo bodo zastopali dijaki programa zdravstvena nega, starostne skupine 14–16 let, skupaj s partnersko šolo iz Slovenije – Fakulteto za zdravstvene vede Novo mesto.

E-medica – Vpliv športa na duševno zdravje otrok 
- cilj projekta je ugotoviti vpliv športnih aktivnosti na duševno zdravje mladih, ki se redno ukvarjajo s posameznimi vrstami športa. V projektu sodeluje pet šol iz treh držav – Hrvaške, Srbije in Slovenije, nosilka je Medicinska škola iz Šibenika. V okviru projekta bomo izvedli anketo med dijaki, njihovimi starši in trenerji, načrtujemo izmenjavo dijakov znotraj sodelujočih šol in videokonferenčna druženja, na katerih bomo izmenjali mnenja in ugotovitve. Na koncu bodo dijaki pripravili predstavitev na podlagi celoletnega dela in projekt predstavili na Srečanjih E-medice v Termah Tuhelj septembra 2023. 

3. drugo srečanje: Lizbona, Portugalska: vsebinska zasnova virtualnih delavnic in razdelitev dela
4. sodelovanje s stojnico na Noči raziskovalcev: 29. 9. 2023 (FZV, Rozmanova ulica, Nm)
5. 1. virtualni kamp: 3. - 4. / 10. – 12. oktober 2023

Prvi virtualni kamp je potekal 3., 4., 10., 11. in 12. oktobra 2023, od 9.00 do 12.30, preko spletne platforme Zoom. Sodelovalo je 20 dijakov izmed vsake od štirih sodelujočih držav, skupno torej 80. Dijaki so preko predavanj, delavnic in različnih aktivnosti spoznavali pomen mentalnega zdravja v adolescenci ter načine, kako skrbeti za svoje duševno zdravje s pomočjo uporabe elementov za vzdrževanje le-tega. To pa so: hrana, prehranske navade, spanje in počitek, telesna aktivnost, ustvarjalnost ter odnosi in čustva. Med samimi aktivnostmi pa so mladi navezali tudi medsebojne stike in se povezali na družabnih omrežjih. 

Z1a: Lara Jontez, Maj Krizmanić, Elmina Mušanović, Mai Rozman, Žiga Strgar, Eva Šalamon in Karla Zobarič
Z1b: Alexei Bizjak, Nika Cimerman, Laura Kramžar, Ela Leskovšek, Domen Malešič, Mark Vovko in Kaja Železnik
Z1c: Nisveta Bašić, Tea Conta, Nika Matoh, Eva Recelj, Uroš Spasojević in Manca Trlep

6. 1. delavnica: 13. december 2023

Delavnica se je začela s kratkim virtualnim srečanjem vseh udeleženk, kjer smo na kratko obnovili dejavnosti s prvega virtualnega kampa, Portugalci pa so predstavili rezultate ankete, ki so jo udeleženci izpolnili po koncu prvega kampa. Preostanek delavnice so dijaki (vsaka država zase) posvetili načrtovanju aktivnosti, s katerimi bomo promovirali namen in cilje projekta med vrstniki.


Na predlog dijakov smo pripravili dve delavnici ter stojnico na glavnem hodniku na šoli. Na delavnicah so sodelovali dijaki 1. letnikov programa ZN, stojnica pa je bila namenjena vsem dijakom naše šole. Prva delavnica je bila delavnica za samopomoč. Dijaki so se razdelili v manjše skupine. Za nalogo so dobili predstavljene tri resnične življenjske situacije v katerih se mladi pogosto znajdejo. Najprej so se pogovarjali o čustvih, ki jih v takih situacijah doživljajo, nato pa so skupaj iskali rešitve. Druga delavnica je bila meditacijska soba. Dijaki so se na začetku pogovarjali, kaj za njih predstavlja pojem meditacija, kdo po njihovem mnenju meditira ter na kakšne načine se sproščajo. Sledilo je sproščanje in meditacija ob zvokih nežne glasbe. Stojnica na glavnem hodniku je dijakom ponudila dve stvari: na prvi točki so dijaki na listke zapisali svoje strahove in jih odložili v škatlo, na drugi točki so z barvami izražali svoje počutje v tistem trenutku. 


8. 2. delavnica: 12. marec 2024

Po uvodnem pozdravu so dijaki vseh sodelujočih šol predstavili aktivnosti, ki so jih v času med obema delavnicama opravili na njihovih šolah ter poročali, kako so se med izvedbo le-teh počutili. Na koncu so pripravili še predstavitve, kako je biti najstnik v njihovi državi oz. kako poteka njihov dan.


     Šolski center   logo (1)   UNM FHS logo eng   UNIWA logo 

TURKU AMK ENG  Logo ESEL CMYK Positivo  English EDITÁVEL  Agrup  Santo Antonio 

  9th high school Athens