Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Humanitarne akcije

Šolsko leto 2023/2024

POMAGALI SMO ŽIVALIM V ZAVETIŠČU

Z majhno pozornostjo ustvarjamo velika dejanja, tudi za naše kosmate prijatelje. V decembru 2023 smo organizirali že tradicionalno dobrodelno akcijo zbiranja "odsluženih" odej, brisač, blazin, rjuh in drugih starih kosov posteljnine. Akcija je potekala do srede,  20. 12. 2023. Zbrali smo veliko posteljnine, odej, vzglavnikov ter tudi nekaj igračk, povodcev, ležišč in hrane za živali.  Hvala vsem, ki ste prispevali za male živali v zavetišču Meli center Repče (Trebnje). 

zbran material   prevoz 1   predaja zavetišču

MAJHEN PRISPEVEK – VELIKO DARILO 

V decembru 2023 smo bili zopet dobrodelni. Akcija je na SZKŠ že tradicionalna, saj se zavedamo,  da lahko z majhnim prispevkom pomagamo družinam dijakinj in dijakov, ki so v stiski. Učitelji in zaposleni smo zbrali finančna sredstva in jih namenili dijaku naše šole (podarili smo mu darilno kartico Supernove) in šolskemu skladu SZKŠ, ki je med drugim namenjen pomoči pri plačilu stroškov dejavnosti dijakom iz socialno manj vzpodbudnih okolij. Šolsko leto 2022/2023

KRVODAJALSKA AKCIJA ZA ZAKLJUČNE LETNIKE


Krvodajalstvo je ena najbolj humanitarnih in človekoljubnih akcij, pri kateri krvodajalci darujejo kri neznancu, prostovoljno in brez plačila. Že vrsto let smo del teh akcij tudi na naši šoli, kjer imajo dijaki zaključnih letnikov (polnoletni dijaki) možnost postati mladi krvodajalci. Pred samim odhodom na krvodajalsko akcije se za dijake organizira predavanje, kjer se jih seznani z razvojem krvodajalstva, potrebami po krvi,  s pogoji, da lahko darujemo kri in potekom krvodajalske akcije. Letos smo na šoli organizirali tudi stojnico, kjer so predstavniki Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto in Centra za transfuzijo v sodelovanju z našimi dijaki programa ZN, zainteresiranim dijakom in zaposlenim določali krvno skupino. 
Dijaki in zaposleni, ki izrazijo željo po darovanju krvi, se lahko prijavijo na odvzem krvi, ki poteka v SB NM v Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto. V kolikor je zanimanje večje pa organiziramo razredne oz. skupinske krvodajalske akcije. Te vsako leto potekajo v mesecu januarju, ko so v Sloveniji največje potrebe po krvi, letos s sloganom »Darujem kri, daruj še ti!«

Zdravstvena 6 2   Slika1  prostovoljci krvodajalska akcija2  prostovoljci krvodajalska akcija1MAJHEN PRISPEVEK – VELIKO DARILO 

Večkrat smo že dokazali, da lahko z majhnim prispevkom pomagamo družinam dijakinj in dijakov, ki so v stiski. Tudi v letošnjem decembru smo bili dobrodelni. Učitelji in zaposleni smo zbrali finančna sredstva in jih namenili šolskemu skladu SZKŠ, ki je med drugim namenjen pomoči pri plačilu stroškov dejavnosti dijakom iz socialno manj vzpodbudnih okolij.

POMAGAJMO ŽIVALIM V ZAVETIŠČU

Z majhno pozornostjo ustvarjamo velika dejanja. V decembru 2022 smo organizirali dobrodelno akcijo zbiranja "odsluženih" odej, brisač, blazin, rjuh in drugih starih kosov posteljnine. Akcija je potekala od ponedeljka,  12. 12. 2022, do torka,  20. 12. 2022. Zbrali smo tudi nekaj igračk, povodcev, posod, ležišč in hrane za naše kosmate prijatelje v zavetišču za male živali Meli center Repče (Trebnje). 

SLIKA 1  SLIKA 2  SLIKA 3  SLIKA5Šolsko leto 2021/2022DARILA POZORNOSTI ZA ZDRAVSTVENO OSEBJE NA COVID ODDELKU SPLOŠNE BOLNIŠNICE NOVO MESTO

Praznični čas je čas veselja, tisočerih lučk in čas preživljanja z ljudmi, ki jih imamo najraje. Na naši šoli se še posebej zavedamo, da je zdravstveno osebje zaradi izrednih razmer, ki vladajo v  negotovem svetu, in napornega dela velikokrat prikrajšano za proste in neobremenjene ure z njihovimi družinami, saj skrbijo za onemogle paciente in nemalokrat rešujejo človeška življenja. 

V želji, da bi si zaposleni na covid oddelku Splošne bolnišnice Novo mesto vzeli čas zase, smo jim pripravili in podarili košarice drobnih pozornosti, ki jim bodo ogrele dušo in posladkale naporne dneve v službi.

košarica drobnih pozornosti  predaja darilnih paketkov 2  Predaja darilnih paketkov 1 

priprava pralinejev – kopija  pripravljen čaj  pakiranje, tehtanje 2   mešanje 1  

POMAGAJMO ŽIVALIM V ZAVETIŠČU

Na naši šoli ne podpiramo nakupa in uporabe pirotehničnih sredstev, zato smo v decembru 2021 organizirali dobrodelno akcijo in pozvali dijake in zaposlene, da namesto nakupa petard, raket … kupijo malenkost za žival v zavetišču (skledo za hrano, povodec, hrano, priboljšek, grelček, igračko …). Akcija je potekala od četrtka,  9. 12. 2021, do torka,  21. 12. 2021. Zbrane stvari smo predali zavetišču za živali (TURK zavetišče za živali d.o.o.). Hvala, ker vam je mar za naše kosmate prijatelje.

Zbrali smo veliko   zlaganje zbranega  zbran material  živali  za živali 4 

za živali 3  za živali 2  za živali 1

MAJHEN PRISPEVEK – VELIKO DARILO V LETU 2021 

Večkrat smo že dokazali, da lahko z majhnim prispevkom polepšamo praznične dni in osrečimo dijaka ali dijakinjo, ki je v stiski. Tudi v letošnjem decembru smo delili srečo in polepšali praznike pomoči potrebnim dijakom naše šole, ki se zaradi materialne in socialne stiske praznikov ne veselijo. Učitelji in zaposleni smo zbrali finančna sredstva in kupili vrednostna bona za nakup v nakupovalnem centru, s katerima bomo polepšali praznike dvema dijakinjama naše šole, pri katerih smo zaznali veliko finančno stisko. 


PODARI SVOJO IGRAČO

Prostovoljci v Splošni bolnišnici Novo mesto so za Mednarodni dan prostovoljstva, ki ga vsako leto praznujemo 5. decembra, organizirali dvodnevno prostovoljsko akcijo z naslovom Podari svojo igračo. V prostorih Šolskega centra Novo mesto so postavili stojnico, na kateri so zbirali raznovrstne igrače, ki so jih podarjali dijaki in zaposleni. Ker je bila prostovoljska akcija tudi medijsko odmevna, so igrače prinesle tudi mamice z Dolenjske in Bele krajine.

Zbirali so knjige, plišaste igrače, različne didaktične igrače, barbike, avtomobilčke, puzzle in še kaj se je našlo. Zbrali smo preko 300 plišastih igrač, 70 knjig, 40 različnih didaktičnih igrač, barbike in obleke za barbike, 20 avtomobilčkov, nekaj glasbil itd.

Igrače smo podarili:

Vrtcu na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Novo mesto,
Vrtcu Pedenjped Novo mesto,
Varni hiši Novo mesto,
Društvu prijateljev mladine Mojca Novo mesto,
Društvu za razvijanje prostovoljne dejavnosti Novo mesto.

zbrane igrače  stojnica  prostovoljci z ravnateljico  prostovoljce je obdaril Miklavž  Igrače za varno hišo  Igrače za otroški oddelek 

igrače Dnevni center  igrače 4  igrače 3  igrače 2  igrače 1
 

NISI SAM – SLIKA DROBNE POZORNOSTI

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto je tudi letos pripravilo natečaj Nisi sam, pod geslom Slika drobne pozornosti. Dijaki so napisali pismo starejšim, zraven pa priložili sliko in svojo pobarvanko. Pisma z darili bodo razveselila vse starejše, ki jih bodo obiskali prostovoljci OZ RK Novo mesto.  Priznanja za sodelovanje bodo prejele šole z največ pismi in posamezniki, ki bodo pripravili pisma na najbolj inovativen način. Iz SZKŠ smo poslali štiri pisma, od teh pa je pismo Nike Petric iz Z2d – pti izražalo toliko srčnosti, da so ga izbrali za razstavo, ki jo bodo pripravili na OZRK Novo mesto.  
RIŠEM ZA PRIJATELJA

Dijaki prvih letnikov so s profesoricama Julijo Krajšek Souvan in Mojco Simončič sodelovali na kreativno dobrodelnem natečaju Rišem za prijatelja. Tema za ustvarjanje so bile slovenske/svetovne znamenitosti, vzorci, ki bodo krasili platnice zvezkov, ki bodo v prodaji naslednje šolsko leto. Izkupiček prodaje bodo prejele šole, ki so v natečaju sodelovale in ga bodo razdelile med učence/dijake.  Nagrajeni bodo tudi dijaki, katerih risbe bodo izbrane. Oddali smo 17 lepih risb z različnimi znamenitostmi, predvsem iz domačega okolja. 

Veronika Luštek   Tara Novoselac   Špela Pribošek   Rebeka Hofferle   Patricija Vidović  Nina Horžen   Maruša Komljanec   Maja Sedlar    Lana Rajaković   Klementina Panjan   Kaja Gole   Kaja Brili   Elisa Turk   Anita Ramaj  Patricija Pečjak

MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE

Dijaki SZKŠ so skupaj z zaposlenimi in dijaki ostalih šol Šolskega centra Novo mesto v novembru in začetku decembra 2021 ustvarjali voščilnice in pisali voščila za starostnike v domovih za starejše občane v okviru projekta "MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE". V začetku decembra 2021 je bilo na Šolskem centru novo mesto zbranih in odposlanih 3999 novoletnih voščilnic za starostnike. Vsaka je unikatna in narejena s srcem.
Hvala vsem, ki ste sodelovali.
Skupaj zmoremo.

voščilnice v škatlah  voščilnice 11  voščilnice 10  voščilnice 9  voščilnice 8 

voščilnice 6  voščilnice 4  voščilnice 3  voščilnice 2  voščilnice 1 

voščilnice  utrinki celotnega ŠC  SKUPAJ ZMOREMO  vočilnice 7


Šolsko leto 2020/2021

POMAGAMO ŽIVALIM V ZAVETIŠČIH 

Od leta 2011 vsako leto organiziramo zbiranje dotrajanih brisač, odej, posteljnine, občasno pa tudi zbiranje igrač, povodcev in hrane za male živali v zavetiščih. V zbiralne akcije so vključeni dijaki in učitelji naše šole, občasno pa tudi dijaki in učitelji drugih šol Šolskega centra Novo mesto. Do sedaj smo zbrani material predali različnim zavetiščem, nekaterim celo večkrat. Zavetišča, ki so prejela donacijo, so bila: 
 • Zavetišče Turk v Zajčjem Vrhu pri Stopičah, 
 • Veterinarska postaja Sevnica,
 • Veterinarska bolnica Brežice, v okviru katere imajo zavetišče za živali,
 • Animal angels Trebnje,
 • Zavetišče »Meli« Trebnje.
2 slika  3 slika  4 slika  5 slika 

6 slika  7 slika  8 slika  9 slika  10 slika

MAJHEN PRISPEVEK, VELIKO DARILO 

Ideja za dobrodelno akcijo z naslovom Majhen prispevek – veliko darilo se je »rodila« decembra 2014. Od takrat vsako leto v prazničnih decembrskih dneh učitelji in zaposleni zbiramo hrano z daljšim rokom uporabe, osnovne izdelke za higieno, priboljške za praznike. Prispevkov je vedno veliko, tako da lahko pripravimo več večjih paketov daril, ki jih potem predamo nekaj družinam naših dijakov, ki so najbolj potrebni pomoči. V teh letih smo praznike polepšali nekaterim našim dijakom pa tudi otrokom v kriznem centru in varni hiši.

11 slika  12 slika

Tudi v letošnjem decembru, ki je sicer zaznamovan s koronavirusom, bomo delili srečo, a tokrat nekoliko drugače, vendar z enakim namenom – polepšati praznike pomoči potrebnim dijakom naše šole, ki se zaradi materialne in socialne stiske praznikov ne veselijo. Učitelji in zaposleni smo zbirali finančna sredstva in kupili vrednostne bone za nakup v nakupovalnem centru, s katerimi bomo polepšali praznike 4 dijakom naše šole, pri katerih smo zaznali veliko finančno stisko.

slika 2020