Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Prostovoljstvo

»Prostovoljnost je lepa obleka, ki človeka kaže kot človeka.«

Na Šolskem centru Novo mesto dijaki in zaposleni sodelujemo pri številnih prostovoljnih akcijah in humanitarnih dogodkih, skozi prostovoljstvo pa se gradijo dobri medsebojni odnosi. Delo v dobro drugih ali v splošno korist opravljajo dijaki in zaposleni.Prostovoljec leta 2019

Mladinski svet Slovenije je leta 2002 začel z vsakoletnim nacionalnim projektom Prostovoljec leta, ki od leta 2008 poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije. Namen projekta je vsako leto izpostaviti in pohvaliti prostovoljce, ki svoj prosti čas vlagajo v izjemno delo, nadvse pomembno za družbo in vsakega posameznika.

Na naši šoli segajo začetki organiziranega prostovoljnega dela v leto 2004, ko je učiteljica strokovnih predmetov Mojca Gajić začela sodelovati s Splošno bolnišnico Novo mesto. V vseh teh letih se je s prostovoljnim delom ukvarjalo veliko dijakov.

Naše najpomembnejše delo v SBNM je krajšanje časa malim in velikim bolnikom med bivanjem v bolnišnici. Prostovoljci v skupini Sončki popestrijo popoldanske urice odraslim pacientom, skupina Pikapolonice pa izvaja mesečne delavnice na otroškem oddelku.

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer že od meseca marca 2020 kot prostovoljci ne vstopamo v bolnišnico. Želimo pa si, da bi se trenutno stanje čim prej spremenilo, da bodo naši dijaki v vlogi prostovoljcev spet lahko krajšali popoldanske urice malim in velikim pacientom.

»Dobrodošli v bolnišnici« smo poimenovali naše projektno delo v letu 2019 ter sodelovali na natečaju Naj prostovoljski projekt, ki ga organizira Mladinski svet Slovenije z namenom ozaveščanja o delu prostovoljcev v širši in ožji lokalni skupnosti.

Letošnja slavnostna podelitev na Brdu pri Kranju je bila odpovedana zaradi aktualnih epidemioloških razmer. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je vsem prejemnikom priznanja poslal zahvalna pisma z naslednjo mislijo: »Prostovoljci ste trden steber, ki podpira našo človečnost, in silna sapa, ki razpihuje plamen našega upanja. Ste naš navdih.«

Gloria Šepec in Mojca Simončič, mentorici prostovoljnega dela v SB NM

 

 

Ta brskalnik ne podpira PDF datoteke. Za ogled si datoteko prenesite: Prenesi obvestilo .

www.sc-nm.si, zavihek Informacije, Office365