Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Prostovoljstvo

»Prostovoljnost je lepa obleka, ki človeka kaže kot človeka.«

Na Šolskem centru Novo mesto dijaki in zaposleni sodelujemo pri številnih prostovoljnih akcijah in humanitarnih dogodkih, skozi prostovoljstvo pa se gradijo dobri medsebojni odnosi. Delo v dobro drugih ali v splošno korist opravljajo dijaki in zaposleni.


Uvodno izobraževanje za prostovoljce v Splošni bolnišnici Novo mesto – 18. 10. 2021

V prostorih Splošne bolnišnice Novo mesto je potekalo že 17. izobraževanje za prostovoljce iz skupine Sončki in Pikapolonice. Izobraževanje je potekalo pod okriljem Slovenske filantropije in Splošne bolnišnice Novo mesto.
V letošnjem šolskem letu se je izobraževanja udeležilo 14 dijakov tretjega in četrtega letnika programa zdravstvena nega. Na začetku sta nas v imenu Splošne bolnišnice Novo mesto pozdravili direktorica ga. Milena Kramar Zupan in koordinatorica prostovoljnega dela ga. Jožica Rešetič. 
Letošnje izobraževanje je bilo namenjeno motivaciji. Dijaki so skozi svoja razmišljanja o prostovoljnem delu dokazali, da so že pravi profesionalci na tem področju. Kako se poglobiti vase in na kakšen način pristopiti k bolniku v vlogi prostovoljca, nam je skozi zanimive delavnice prikazala predstavnica Slovenske filantropije za bolnišnično dejavnost ga. Tjaša Arko. Sam namen izobraževanja je spoznati prostovoljno delo v bolnišnični dejavnosti, spoznati bolnišnico, naloge, pravice in dolžnosti prostovoljca. Predvsem pa prostovoljcem pokazati, da so sončki za bolnike, ki jim krajšajo dolge dneve v bolnišnici.
Zapisala: Gloria ŠepecIMG 3138

Prostovoljec leta 2019

Mladinski svet Slovenije je leta 2002 začel z vsakoletnim nacionalnim projektom Prostovoljec leta, ki od leta 2008 poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije. Namen projekta je vsako leto izpostaviti in pohvaliti prostovoljce, ki svoj prosti čas vlagajo v izjemno delo, nadvse pomembno za družbo in vsakega posameznika.

Na naši šoli segajo začetki organiziranega prostovoljnega dela v leto 2004, ko je učiteljica strokovnih predmetov Mojca Gajić začela sodelovati s Splošno bolnišnico Novo mesto. V vseh teh letih se je s prostovoljnim delom ukvarjalo veliko dijakov.

Naše najpomembnejše delo v SBNM je krajšanje časa malim in velikim bolnikom med bivanjem v bolnišnici. Prostovoljci v skupini Sončki popestrijo popoldanske urice odraslim pacientom, skupina Pikapolonice pa izvaja mesečne delavnice na otroškem oddelku.

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer že od meseca marca 2020 kot prostovoljci ne vstopamo v bolnišnico. Želimo pa si, da bi se trenutno stanje čim prej spremenilo, da bodo naši dijaki v vlogi prostovoljcev spet lahko krajšali popoldanske urice malim in velikim pacientom.

»Dobrodošli v bolnišnici« smo poimenovali naše projektno delo v letu 2019 ter sodelovali na natečaju Naj prostovoljski projekt, ki ga organizira Mladinski svet Slovenije z namenom ozaveščanja o delu prostovoljcev v širši in ožji lokalni skupnosti.

Letošnja slavnostna podelitev na Brdu pri Kranju je bila odpovedana zaradi aktualnih epidemioloških razmer. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je vsem prejemnikom priznanja poslal zahvalna pisma z naslednjo mislijo: »Prostovoljci ste trden steber, ki podpira našo človečnost, in silna sapa, ki razpihuje plamen našega upanja. Ste naš navdih.«

Gloria Šepec in Mojca Simončič, mentorici prostovoljnega dela v SB NM

 

 

Ta brskalnik ne podpira PDF datoteke. Za ogled si datoteko prenesite: Prenesi obvestilo .

www.sc-nm.si, zavihek Informacije, Office365