Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

3. november 2012

Nadstandardna ekskurzija po Azurni obali in Provansi

V četrtek, 25. oktobra 2012, smo se dijaki in profesorji Srednje elektro šole in tehniške gimnazije z novomeške avtobusne postaje v večernih urah odpeljali na petdnevno nadstandardno ekskurzijo po južni Franciji. Pot je bila dolga, zato smo naredili nekaj krajših postankov. Kljub dolgi vožnji pa nam prav gotovo ni bilo dolgčas.

Naša prva postaja je bila mestna državica Monako, le nekaj kilometrov oddaljena od italijansko-francoske meje. Sprehodili smo se skozi mesto do knežje palače, kjer smo ravno ujeli slavnostno menjavo straže. Od tu smo imeli tudi lep razgled na mesto. Ker je to mesto prestiža, smo si med drugim lahko ogledali luksuzne avtomobile in jahte, monaški Casino in elitne hotele. Za konec smo se popeljali po stezi Formule 1 v Monte Carlu.

Monako          Monako menjava straže          Grimaldijevi

Nadaljevali smo pot ob Azurni obali. V Nici smo videli slavni Hotel Negresco in gledališče Opera de Nice in se z dežniki sprehodili po eni izmed živopisanih mestnih ulic. Sledila je vožnja do letoviškega obmorskega mesta Cannes, kjer smo imeli večerjo in prenočili. Zjutraj smo se popeljali po deževnih ulicah mondenega Cannesa, znanega predvsem po vsakoletnem filmskem festivalu, a si slovite festivalne dvorane zaradi del žal nismo mogli pobliže ogledati.

Nica

Naslednji dan  smo zapustili francosko riviero in se po zajtrku odpeljali v Marseille, pristaniško mesto in drugo največje francosko mesto. V močnem vetru smo se sprehodili po mestu, si ogledali pristanišče, znamenito četrt Panier ter se po ozkih strmih ulicah povzpeli na vzpetino, kjer stoji bazilika Notre-Dame de la Garde, od koder smo imeli čudovit razgled na mesto in okolico. Sledila je vožnja do mesta Aix-en-Provence. Po večernem ogledu mesta, ki ga imenujejo kar mesto fontan, smo imeli večerjo in nočitev.

po ulicah marseilla          Marseille in mi          Notre dame de la garde znotraj

V nedeljo zjutraj smo imeli zaradi slabega vremena težave z elektriko, a ko so jih rešili, smo se z avtobusom odpeljali v Avignon, mesto papežev, kjer smo obhodili znamenito papeško palačo in si ogledali le še delno ohranjeni most Pont d'Avignon. Zaradi močnega vetra smo si park Camargue ogledali le z avtobusa, a vseeno smo lahko uživali v lepi pokrajini, videli pa smo tudi kamarške konje in bike. Za zaključek dneva smo si ogledali še mesteci Arles in Aguies mortes, ki je še vedno v celoti obdano s srednjeveškim obzidjem. Med sprehodom po ulicah s trgovinicami spominkov, prodajalnicami čokolad, kavarnami, cerkvico ... je lahko prav vsak začutil utrip provansalskega življenja.

Avignonski veter          Arles 1          Arles 2          Espace van gogh          nakupujemo

Zadnji dan smo se na poti domov ustavili v mestu Grasse, ki je središče francoske parfumerije. Ogledali smo si parfumerijo Galimard. Simpatična vodička nam je razložila, kako parfumi nastanejo, kakšne so razlike med njimi, zaupala nam je nekaj skrivnosti dišav, videli pa smo tudi, kako strokovnjaki imenovani ˝nosovi˝ izdelujejo parfume. V njihovi prodajalni smo lahko preizkusili razne dišave, ki bodo aktualne spomladi in naslednjo zimo, potem pa smo jih lahko tudi kupili. To je bil eden zanimivejših delov naše ekskurzije.

Galimard          Grasse galimard

Na 12-urni poti proti domu smo bili zelo utrujeni, a še vedno dobre volje. Po naporni vožnji smo se v nočnih urah vrnili domov v zasneženo Novo mesto. Zahvaljujemo se profesorjem, ki so nas spremljali, ter predstavnikoma agencije, ki sta popestrila potovanje z zanimivostmi, za poučno in zanimivo potovanje.

kartamo

Še več o ekskurziji: Azurna obala in Provansa_oktober2012.doc

 Jasmina Ilar, T2a