Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Strokovna ekskurzija v podjetji EMO in HERZ (2. letnik)

...

Strokovna ekskurzija študentov je bila organizirana v torek, 3. 11. 2015 v podjetji EMO-orodjarna proizvodna družba d. o. o. v Celje in Herz d. d. Šmartno pri Litiji. Udeležilo se je 44 študentov drugih letnikov rednega programa strojništvo, spremljala sta jih predavatelja dr. Marica P. Tonkovič in Drago Simončič.
Najprej smo si ob 9.00 uri ogledali v dveh skupinah  EMO Orodjarno. V uvodu je tehnični direktor Matija Bizjak predstavil podjetje, njihove glavne produkte in sam proces izdelave orodij. Izdelujejo transfer orodja , progresivna orodja in posamezna orodja po naročilu. Večji del orodja prodajo v tujino. Nato pa je bil ogled proizvodnega procesa izdelave orodij za avtomobilsko industrijo. Obiskali smo tudi merilnico, v kateri vršijo meritve izdelkov-odpreškov in orodij. Razložili so tudi pomen priprave in izdelave načrtov za proizvodnjo in pomen enotne baze načrtov, da ne pride do napak.
Nato smo pot nadaljevali z avtobusom  v Šmartno pri Litiji, kjer smo prišli ob 12.15 uri v tovarno Herz d. d. Tu nas je sprejel vodja prodaje in najprej predstavil podjetje. Nato smo se razdelili v tri skupine in si ogledali proizvodnjo ventilov in armatur. V začetku izdelave iz palic medi (medenine) narežejo kose, ki jih nato kujejo v vročem stanju in v nadaljevanju mehansko obdelajo ter določene dele kromajo. Za armature in pipe pa dobijo od dobaviteljev gotove ulitke, ki jih nato mehansko obdelajo in kromajo. Na koncu proizvodnje izdelke pakirajo v zato pripravljeno embalažo, ki je namenjena  za končnega kupca. Ogled smo zaključili ob 14.00 uri.
Naj poudarimo, da so nas v obeh podjetjih sprejeli zelo prijazno in nas povabili naslednje leto ponovno k ogledu z novimi študenti. Odnos študentov in disciplina je bila na ekskurziji zgledna.

Dr. Marica P. Tonkovič
D. Simončič