Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Spodbujanje podjetniških idej pri študentih

...

Ema Imamović in Blaž Novšak si s Popri že zdaj utrjujeta pot v podjetništvu

Na Višji strokovni šoli na Šolskem centru Novo mesto se šolata študenta Ema Imamović in Blaž Novšak, ki že v času svojega šolanja s podjetniško idejo, ki sta jo predstavila v okviru tekmovanja Popri, skrbita za prepoznavnost svoje ideje in si tlakujeta pot  v slovenskem podjetniškem prostoru. Prepričana sta, da je potrebno začeti že zgodaj.

Študijsko leto 2020/21 je bilo za vaju v marsičem drugačno. Se lahko na kratko predstavita in nam zaupata, kako sta in še vedno doživljata šolanje, ki je drugačno od pričakovanega.

Ema: Sem Ema Imamović, študentka drugega letnika Višje strokovne šole na Šolskem centru Novo mesto na programu lesarstvo. Šolanje se je precej spremenilo že v letu 2020, ko sem obiskovala prvi letnik, saj se je po praksi vse prestavilo na šolanje na daljavo, pa vendar smo z dobro organizacijo prebili tako prvi letnik, drugi pa je bil zaradi malo večje zverziranosti nas študentov  pa tudi profesorjev precej lažji. To obdobje nas je poleg tega, da je predstavljalo velik izziv, naučilo tudi tega, kako se prilagoditi nepričakovani situaciji, ki nam ga je prineslo preteklo leto.

Blaž: Sem Blaž Novšak in obiskujem 2. letnik, smer strojništva. Moja poslovna ideja in tekmovanje Popri sta zelo popestrila moje šolanje na Šolskem centru Novo mesto. Že med šolanjem se mi odpirajo nove poti v življenju.

Čeprav je način šolanja drugačen, pa šola študentom ponuja in jih vabi k mnogim aktivnostim, ki študentom omogočajo razviti njihove potenciale in spretnosti. Kaj vaju je prepričalo, da sta se odločila prijaviti na tekmovanje Popri?

Ema: Sama nikoli nisem razmišljala o tekmovanjih, kot so Popri. Kar pa me je prepričalo k sodelovanju, pa je bila gotovo podpora in motivacija s strani prof. Marjana Hočevarja, ki me je v letošnjem letu učil predmet ekonomike podjetja in mi dal zagon ali pa morda celo pogum, da se prijavim.

Blaž: Jaz sem imel produkt že razvit za prodajo pred tekmovanjem Popri, potreboval sem le še neko dodelavo poslovnega modela in prepoznavnost. In zato sem se odločil za tekmovanje.

Kdaj sta dobila podjetniško idejo in jo začela razvijati? Kaj vaju je spodbudilo k temu, da sta začela razmišljati o ideji in s katerimi dilemami sta se na začetku srečevala?

Ema: Moja podjetniška ideja se je začela razvijati v jeseni 2020, ko sem med šolanjem na daljavo iskala enega novih hobijev in na internetu zasledila, da so kalčki precej zdravi, a žal ne tako poznani oziroma razširjeni v smislu prehrane in njihovega ozaveščanja. Tako je hobi postal podjetniška ideja skoraj brez mojega zavedanja. Seveda pa v svetu podjetništva ni vse ''z rožicami postlano'' in mi je dejansko prineslo dodatne izzive, ki pa smo jih kasneje reševali tudi s pomočjo strokovnjakov.

Blaž: Moja ideja se je rodila lansko leto poleti, ko sem se srečal s problemi, za katere na trgu še ni produkta, ki bi jih reševal oziroma olajševal. Tako sem takoj začel razvijati produkt.

Kaj vama je predstavljalo največji izziv, ko sta začela razvijati svojo idejo? Katero znanje ali spretnosti sta pri tem najbolj potrebovala?

Ema: Največji izziv pri moji ideji je bil uresničevanje ideje. Vanjo na začetku nisem polagala preveč upov, skrbelo me je tudi, kako jo ljudem predstaviti. Zagotovo pa sem se v začetku precej opirala na svoje znance, ki sem jim počasi odkrivala svojo idejo in jih povabila k sodelovanju v smislu testiranja produktov.

Blaž: Pri razvijanju svojega produkta sem uporabljal znanja, ki so mi pomagala reševati različne probleme. Največ znanja sem  potreboval s področja strojništva – od konstruiranja do same izdelave.

Katera znanja ali spretnosti sta dobila že v času samega šolanja na Višji strokovni šoli? Kako sta sama iskala dodatne možnosti pridobiti tisto znanje, ki vama je pomagalo pri razvoju vajine ideje?

Ema: Znanja, ki sem jih pridobila na Višji strokovni šoli, so bila zaradi programa pridobljena že v prvem semestru, ko sem začela pisati poslovni načrt pri predmetu podjetništva. Pridobila sem znanja o konkretnem poslovnem načrtu in kaj je pri njem pomembno ter svoje znanje podkrepila še v smeri ekonomike pri prof. Hočevarju, ki me je dejansko takoj po predstavitvi poslovnega načrta usmeril na tekmovanje Popri. Seveda pa je bilo poleg vsega tega znanja potrebno iskati še veliko drugih informacij, ki se v mojem primeru tičejo predvsem HACCP-standardov in vsega, kar je povezano s pridelavo hrane in prodajo le-te.

Blaž: Sam sem zelo praktičen človek, zato mi konstruiranje in izdelava produkta ni delala težav. Znanja, ki sem se jih  naučil tudi med šolanjem, in jih od prej nisem poznal, so znanja iz podjetništva in marketinga, ki sta na poslovni poti tudi zelo pomembna.

Ko sta se prijavila na tekmovanje Popri, so vama ob strani stali tudi drugi strokovnjaki, ki so vaju z nasveti vodili pri razvoju vajine ideje. Kateri nasveti ali nova znanja so vama najbolj pomagali?

Ema: Zagotovo so bili zelo koristni nasveti glede samega nastopa, ki je v takih primerih zelo pomemben in igra vlogo pri tem, kako zelo pritegneš npr. komisijo na tekmovanju ali pa samo morebitne kupce v prihodnosti. Pomagali so tudi nasveti glede sprememb v poslovnem načrtu, da je bil ta čim bolj korekten in razumljiv ter da ni vseboval irelevantnih informacij.

Blaž: Najbolj so mi prišli prav nasveti in znanja s področja marketinga. Na tem področju sem bil šibek. Tako se zahvaljujem celotni ekipi, ki mi je stala ob strani.

Ob sodelovanju in pripravi na tekmovanje so se razvile med vama in ostalimi, ki so sodelovali z vama, posebne vezi. Poleg strokovnosti so na vaju vplivali tudi z motivacijo in zaupanjem v vajine sposobnosti. Kakšen vpliv je to imelo na vaju za samo tekmovanje in kakšen pečat so pustili v nadaljnjem vajinem življenju?

Ema: Imeti ob sebi nekoga, ki se na področje podjetništva spozna, vendar ti poleg samega usmerjanja in mentoriranja izraža tudi podporo in verjame v tvoje ideje, je neprecenljivo. Sama sem ugotovila, da brez takih ljudi pač ne gre. Lahko si za vse sam, ampak zakaj bi bil, če imaš ljudi, ki so ti željni pomagati in razvijati idejo s tabo, da bi se v prihodnosti lahko uresničila. Zagotovo bom stremela k temu, da bom v primeru uspeha na svojem področju skušala pomagati in motivirati tudi ostale, tako kot so oni mene, saj je včasih potrebno le zaupanje, da nabereš pogum in se podaš na pot, ki ti ni ravno poznana in primeš »bika za roge«.

Blaž: Vsaka ekipa mora biti sestavljena iz članov, ki obvladajo vsak svoje področje, tako ekipa odlično deluje. In točno tako je bila sestavljena naša ekipa. Mislim, da so rezultati za trdo delo ekipe več kot vidni.

Kaj vama pomeni dosežen uspeh na tekmovanju Popri? Kakšni so vajini nadaljnji cilji glede vajine ideje?

Ema: Uspeh na tekmovanju mi je samo potrdil, da zmorem marsikaj in da me ne sme biti v življenju strah poskusiti nove stvari, sploh pa da me ni strah inoviranja. Glede svoje ideje imam cilj, da jo uresničim tako, da začnem v prihodnosti dejansko prodajati svoje produkte in tudi to, da dam zagon tistim, ki so kot jaz, da premalo verjamejo v svoje ideje.

Blaž: Z zmago na nacionalnem in mednarodnem tekmovanju se mi je uresničila želja oziroma cilj, ki sem si ga zadal, ko sem se prijavil na tekmovanje. V prihodnje se bom vse bolj posvečal prodaji in prepoznavnosti svojega produkta.

Katera spoznanja, ki sta jih dobila v času tekmovanja, se vama zdi neprecenljivo ohranjati naprej v življenju?

Ema: Neprecenljivo je vedeti, da ni narobe prositi za pomoč in mnenja. Seveda pa tudi to, da nimaš kaj izgubiti, če probaš