Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
20. april 2023

Učinkovit delovni proces brez izgorelosti


V ponedeljek, 17. aprila 2023, in v sredo, 19. aprila 2023, so se študentje prvega letnika programa Elektrotehnika udeležili predavanja Nastje Salmič Tisovec, univ. dipl. psih., koordinatorice za področje duševnega zdravja programa MIRA pri Nacionalnem programu duševnega zdravja NIJZ, OE Novo mesto.

Izgorelost, pogosto prepoznana kot »kuga 21. stoletja«, je zaradi svoje vse večje razširjenosti v delovnih organizacijah moč zaznati predhodno v opozorilnih treh fazah, preden človek izgori. Predavateljica je poudarila simptome in navedla vzroke za izgorelost.

Za prvo fazo je značilen velik delovni entuziazem, prevladuje izrazita potreba po potrjevanju. Za njo  nastopi faza stagnacije, kjer narašča frustriranost, ker vloženemu naporu ne sledi pričakovana nagrada. Sledi tretja faza, tako imenovana socialna izolacija ter izguba stika z zunanjim svetom. Zadnja faza je faza apatije ali popolne izgorelosti, ki že lahko pusti trajne posledice.

Študenti so iskali načine, ki so mladim in ostalim v delovni organizaciji blizu, kako si pomagati sam ali pomagati drugemu, da do izgorelosti ne pride.


20230419 112754   20230419 113644