Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
29. november 2022

Strokovni ogled skladiščno logistične cone Znass na Brezovici

Študentje 2. in 3. letnika Višje strokovne šole logistično inženirstvo Novo mesto so si v torek, 22. 11. 2022, ogledali z gospodarskega - operativnega področja skladiščno logistično cono Znass d.o.o. na Brezovici pod mentorstvom predavateljice Dijane Ivić, univ.dipl.inž..
  1

Logistična cona, ki je v lasti podjetja Znass, d.o.o., se nahaja na odlični lokaciji, saj je locirana blizu avtoceste, kar omogoča hiter in enostaven dostop s transportnimi vozili. V najetih prostorih podjetja Znass, d.o.o. imata podjetja Grand Automotive Adriatic, d.o.o. in Akrapovič d.d. svoja skladišča.
Ogled je bil razdeljen na dva dela. Naprej smo si ogledali centralno skladišče nadomestnih delov družbe Renault Nissan Slovenije, ki se je s 1. oktobrom letos preimenoval v Grand Automotive Adriatic, kasneje pa tudi skladišče zaprtega tipa podjetja Akrapovič, d.d..
Predstavnik podjetja Grand Automotive Adriatic g. Jure Konjar nam je predstavil poslovanje podjetja in način skladiščenja različne vrste blaga. Ogledali smo si celotno skladišče in transportna sredstva, ki jih uporabljajo pri manipulaciji blaga.

V podjetju je zaposlenih 30 ljudi (20 v skladišču in 10 v administraciji).Podjetje zagotavlja nemoteno dobavo rezervnih delov za avtomobile Renault, Nissan in Dacia ne samo v Sloveniji, ampak tudi širše v regiji Adriatic.

Skladiščijo približno 25.000 različnih artiklov. Dele dobavljajo večinoma iz Francije, nekaj pa tudi od lokalih dobaviteljev. Zalogo delov prilagajajo; odvisna je od pretekle prodaje, trenutnih naročil in plana v prihodnosti. Zaradi raznolikosti delov uporabljajo različne embalaže, večinoma pa so deli v kartonskih zabojih na nepovratnih lesenih podstavkih. Dnevno razložijo 3-4 kamione, prav toliko jih tudi naložijo. Skladišče ima 5 ramp, kar  omogoča nemoteno nalaganje in razlaganje. Prevozniki so zadolženi za naklad, razkladanje pa opravijo viličaristi, ki so zaposleni v njihovem skladišču.

Pri manipulaciji z različnim tovorom uporabljajo čelne, komisijonarne in regalne viličarje, katere smo si tudi ogledali. Pri uporabi le teh je nujno potrebna tudi uporaba zaščitne opreme (delovna obleka, čevlji,…). Naročeno blago-distribucija/ transport se dostavi naslednji dan, v primeru naročila do 9h, pa se lahko dostava izvrši v istem dnevu.
2

3
Skladišče je razdeljeno na dve večji ločeni skladišči, ki sta med seboj povezani (skladišče za večje kose in skladišče za male artikle). Med drugim imajo manjše skladišče nevarnega blaga.

Skladišče za večje kose paletiziranega blaga.
4
Skladišče za manjše kose pakiranega blaga.
6
Ogledali smo si tudi skladišče za nevarno blago, ki ima svojo posebno rampo za naklad in razklad nevarnega blaga. V skladišču imajo skladiščene nevarne snovi, katere smo si ogledali.  Ogledali smo si kako je nevarno blago označeno, katere dokumente je potrebno imeti, kako poteka naklad in razklad nevarnega blaga z rampe.

V visoko regalnem skladišču se skladiščijo večji kosi. Vsak regal ima svojo oznako in označene nivoje. Deli se skladiščijo na fiksnih odlagalnih mestih. Manjše nizko regalno skladišče je primerno za skladiščenje drobnega materiala.

V skladišču podjetja Akrapovič, d.d., smo si ogledali skladiščenje končnih izdelkov- zelo varovano področja skladiščenja. Blago skladiščijo v regalih in na odprtih conah. Blago pripravljeno za naklad, manipulacijo/transport, skladiščijo na conah in sicer skladiščijo tako da jih ločijo po kontinentih. Izdelke pakirajo večinoma v kartonske zaboje, ki jih označijo po predpisih, ki so določeni za posamezno državo in kupca. Predpisov se morajo do potankosti držati, tako natančno, da je zelo pomembo, kako in kje je označen artikel na škatli.   
Ogled je bil organiziran v sklopu predmeta Logistika notranjega transporta in skladiščenja.
Nekateri od študentov so si prvič ogledali logistično delovanje skladišča-organizacijo skladišča in transportna sredstva, ki so v skladišču, kar je bila s študentskega stališča odlična priložnost povezovanja teorije in prakse.

8

7

9