Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
15. november 2017

Strokovna ekskurzija v podjetji KOVIKOR d.o.o. in STEKLARNO HRASTNIK d.d.

V okviru izobraževanja na Višji strokovni šoli smo za 2. letnike strojne smeri organizirali strokovno ekskurzijo v podjetji:
  • Kovikor, d. o. o.,  Dvor 21 b, 1275 Šmartno pri Litiji in
  • Steklarna Hrastnik d.d. - PE Special, Cesta 1. maja 14, 1430 Hrastnik.
Ekskurzija je bila organizirana v petek, 10. 11. 2017 z odhodom izpred šole ob 7.00 uri. Udeležilo se je 52 študentov in dva predavatelja.
Najprej smo si ogledali podjetje Kovikor. Sprejel nas je nekdanji diplomant strojništva g. Miha Knez sin lastnika g. Martina Kneza, ki nam je preko PowerPoint projekcije najprej prikazal razvoj podjetja, ki ga je 1984 ustanovil njegov oče, nato pa je predstavil proizvodni program in osnovne postopke plastičnega preoblikovanja žice. Iz te izdelujejo predvsem nestandardne vijake in matice različnih velikosti od M3 do M16 ter različne velikosti sornikov, ekscentrov in zobniških segmentov za avtomobilsko industrijo.
Nato smo se razdelili v 4 skupine in si pogledali proizvodnjo. Žico najprej kalibrirajo, nato jo razrežejo in plastično preoblikujejo v več stopnjah v končni izdelek. Ogledali smo si tudi merilnico, ki je zelo sodobna in orodjarno, kjer izdelujejo orodja za svojo proizvodnjo. Zunanjega partnerja uporabljajo le za zaščito izdelkov (cinkanje, niklanje, bakrenje,…).
IMG 0679 1
Slika 1: Skupina študentov in lastnik podjetja pred kontrolnim strojem daljših vijakov.

Ob zaključku smo se zahvalili in naredili skupno sliko pred podjetjem.
IMG 0683 2
Slika 2: Skupinska slika pred podjetjem Kovikor

V nadaljevanju smo si ogledali Steklarno v Hrastniku, kjer izdelujejo najrazličnejše izdelke iz stekla (steklenice, kozarce, …). Sprejel nas je nekdanji diplomant strojništva g. Andrej Funkl in nam najprej pred podjetjem razložil osnovni proces  proizvodnje steklenic, nato pa smo si to tudi ogledali v proizvodnji. Na koncu ogleda smo si njihov izbor izdelkov ogledali še v trgovini, kjer se njihove izdelke lahko tudi kupiti.
IMG 0687 3
Slika 3: Študenti si ogledujejo izdelke v prodajalni Steklarne Hrastnik

Ekskurzije sta se udeležila:
dr. Marica P. Tonkovič in Drago Simončič