Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
9. december 2018

Strokovna ekskurzija študentov VOK-a

Prišel je mesec november in to za nas študente, pomeni prva strokovna ekskurzija v tem študijskem letu. Z prvimi letniki in našima predavateljema smo se 23.11.2018 odpravili na dvo-dnevno ekskurzijo. Naša pot nas je vodila v smeri Ljubljane, nato pa smo pot nadaljevali proti Kopru.
Najprej smo si v Grosuplju ogledali Avtoprevozništvo Kastelic, kjer izrabljene, poškodovane ali zaplenjene osebne avtomobile razgradijo. Opisali so nam njihov vsakdanjik, se pravi začetek dela in posamezna opravila v podjetju, ter število avtomobilov, ki jih letno razgradijo. Kot zanimivost so nam povedli, da se mora 95% avtomobila reciklirati ali ponovno uporabiti. Nekaj pridobljenih materialov služi tudi kot energent, oziroma se jih energetsko izrabi.

1
Sledil je ogled centra z ravnanje odpadkov RCERO v Ljubljani. V Ljubljani se ločeno zbere največ komunalnih odpadkov od vseh evropskih prestolnic. Predstavniki podjetja Snaga so nam predstavili delovanje centra, količino odpadkov ki jih dostavijo in predelajo ter njihove produkte. Po predstavitvi, smo imeli voden ogled vsake faze ravnanjem z odpadki.

2

3

4
Kljub slabemu vremenu nas ogled Pivških presihajočih jezer ni razočaral. Spoznali smo nastajanje in presihanje sistema jezer, ki nastajajo zaradi meteornih padavin.  Poleg sprehoda do Palškega jezera in ogleda tega, nam je vodička predstavila tudi živalstvo, ki živi na tem območju.

5
Sledil je ogled male Vetrne elektrarne Razdrto. Lastnik elektrarne nam je predstavil njegovo podjetniško pot vetrne elektrarne. Seznanjeni smo bili z nazivno močjo elektrarne in proizvedeno električno energijo, ki je 1,67 GWh na leto, kar po oceni zmanjša izpuste CO2 za 900 ton letno.

6
Proti večeru smo se odpravili, v hotel Panorama v Portorožu. Tam smo prenočili in imeli tradicionalno brucevanje prvih letnikov.
Drugi dan zjutraj smo se odpravili na Upravo za pomorstvo v Koper, kjer so nam predstavili Lučko Kapitanijo, ter pomorski promet. Še posebej zanimivo je bilo spoznati delo Službe za varstvo obalnega morja, ki skrbi za čiščenje morja in posreduje tudi ob ekoloških nesrečah na morju.

7
Kot zanimivost celotnega Primorja je Rižinski vodovod. Napaja se iz izvira reke Rižane , z vodo pa oskrbuje celotno Slovensko Istro. Ogledali smo si izvir, ter vodarno kjer prečiščujejo vodo iz izvira.

8

9

10
 Za zaključek odlične ekskurzije smo obiskali Park Škocjanske Jame. Sprehodili smo se po celotni obiskovani poti nenavadnih in lepih jam. Po končanem ogledu jame smo se odpravili nazaj v Novo mesto.

11

12