Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
19. april 2019

Strokovna ekskurzija študentov Varstva okolja in komunale

STROKOVNA EKSKURZIJA ŠTUDENTOV VOK - 28. in 29. marec 2019

Program ekskurzije
1. dan:

  • Laboratorij Lotrič
  • AC baza Podtabor
  • HE Moste
  • Elan Begunje
  • Predaja ključa
2. dan:
  • Aerodrom Ljubljana
  • Urbanistični inštitut RS
  • Krajinski park Ljubljansko Barje

Kratek opis realizacije programa

Naša prva točka je bila družba Laboratoriji Lotrič, kjer so nam predstavili njihovo ustanovitev, področja dela, poslovanje in načela podjetja, ter si ogledali laboratorije: za površinsko obdelavo, analizno kemijo in laboratorije za vode.
DSC 0007

DSC 0003

DSC 0005

Nadaljevali smo pot v AC- Bazo Podtabor, tik ob gorenjski avtocesti. Tam so nam predstavili organizacijo baze, dolžino in odseke cest, ki jih vzdržujejo, obseg in vrsto vzdrževalnih del, organizacijo dela, opremo in mehanizacijo. Natančneje so nam predstavili zimsko službo, njej namenjeno mehanizacijo ter različne posipne materiale z zalogami. Po uvodnem delu je sledil ogled baze, opreme in mehanizacije.

DSC 0014

DSC 0008

DSC 0009

Pot nas je vodila na hidroelektrarno (HE) Moste, ki je prva hidroelektrarna v Sloveniji na reki Savi. Njena zanimivost je tudi edina visoka dolinska pregrada v Sloveniji. Seznanili smo se z obratovanjem hidroelektrarne, ogledali jez, sestavne sklope hidroelektrarne in operacijski center hidroelektrarne. Manjkal ni tudi ogled  starega dela HE. V času gradnje HE so bili vplivi na okolje in posegi v naravo veliki, samo obratovanje pa povzroča zanemarljive vplive na okolje.

DSC 0018

DSC 0023

DSC 0054

DSC 0079

Pot se je nadaljevala naprej v Elan Begunje. Tam so nam v uvodnem delu in predstavili  zgodovino podjetja, poslanstvo podjetja in organizacijsko strukturo s tremi divizijami: smučarsko, vetrno in navtično. Veliko smo izvedeli tudi o ravnanju z okoljem (odpadki, odpadne in tehnološke vode ter izpusti v zrak). Sledil je ogled zelo zanimive vetrne divizije, kjer izdelujejo sestavne dele za vetrne elektrarne.  Zatem smo imeli še voden ogled novega smučarskega muzeja.

elan

Zvečer so drugi letniki organizirali tradicionalno predajo ključa.

V petek nas je pot iz Bleda najprej vodila na Aerodrom Ljubljana oziroma z drugim imenom Letališče Jožeta Pučnika. Tam smo spoznali ključne dele letališča ter videli kako poteka letališki promet. Doslej največji promet z več kot 1,8 milijona potnikov je bil zabeležen lansko leto. Izvedeli smo tudi nekaj o letališki gasilski enoti, zimski službi in kako skrbijo za okolje. Uporabljajo pretežno električna vozila. Zanimivi so tudi varnostni ukrepi, rentgenski pregled prtljage, ti. »taksiranje letal«, odganjanje ptic in veliko informacij o letalskem prometu itd.

DSC 0143

DSC 0147

DSC 0150

Sledila je predstavitev Urbanističnega inštituta Republike Slovenije v Ljubljani.  Svoje poslanstvo o načrtovanju in urejanju prostora nam je predstavilo 6 različnih uslužbencev. Njihovo delo poteka v več različnih nivojih- začne se z raziskovalnim delom, konča pa z uporabo pridobljenih znanj v sami dejavnosti prostorskega načrtovanja.
Za zadnji ogled smo se odpravili v Krajinski park Ljubljansko barje. Povzpeli smo se do cerkve Sv. Ana nad Podpečjo in Jezerom, kjer smo imeli razgled na Ljubljansko barje, obenem pa smo poslušali tudi vodičevo pripovedovanje o značilnostih barja. Nato smo se spustili še do kraškega Jezera pri Podpeči, pogledali barjanska okna ter s tem zaključili dvodnevno strokovno ekskurzijo.

DSC 0116

DSC 0155