Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
26. oktober 2017

Strokovna ekskurzija študentov 2. letnika programa elektronika v Nuklearno elektrarno Krško

V ponedeljek, 23. oktobra 2017 so se študenti 2. letnika študijskega programa Elektronika Višje strokovne šole Šolskega centra Novo mesto v okviru predmetov Materiali in Izvršilni sistemi udeležili strokovne ekskurzije v Nuklearno elektrarno Krško (NEK). Študente sta spremljala višješolska predavatelja Ivica Tomić in Mitja Veber.
Najprej so si v Kulturnem domu v Krškem ogledali film o delovanju NEK, nato pa je svetovalec generalnega direktorja, prej dolgoletni tehnični direktor, g. Janez Krajnc predstavil zgodovino, funkcioniranje in operativni nadzor v elektrarni, ter odgovarjal na vprašanja študentov. Spregovoril je o jedrski varnosti, nenehnih izboljšavah sistemov v NEK, napredku tehnike v 3. generaciji nuklearnih elektrarn, v katerih prevladujejo pasivni sistemi varnosti, in trenutnem stanju proizvodnje električne energije v jedrskih elektrarnah po svetu.
Po ogledu informativnega centra NEK je v drugem delu programa obiska potekal voden ogled elektrarne, v katerem smo se sprehodili skozi klasični – nereaktorski del elektrarne. Ogledali smo si: zunanje objekte ob Savi, ki obsegajo zajetje, hladilne stolpe in črpalke, energetsko polje s transformatorji za lastno napajanje in povezavo s 110 kV daljnovodom do Brestanice in 400 kV daljnovodom Maribor ter Beričevo, stavbo s turbino in generatorjem ter kontrolno sobo, v kateri poteka nadzor celotnega delovanja elektrarne.
ELE2 NEK 2017 1

ELE2 NEK 2017 2