Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
7. junij 2018

Strokovna ekskurzija študentov 1. letnika Elektronike

V petek, 1.6.2018 ob 7ih zjutraj smo se iz Novega mesta odpravili na strokovno ekskurzijo v Krško. Sprva smo si ogledali podjetje Tips, ki izdelujejo vse kar letališča potrebujejo. Trenutno imajo zaposlenih 106 delavcev, sicer pa imajo tudi več kot 50 zunanjih izvajalcev. Največkrat prodan izdelek so potniške stopnice, ki vodijo na letalo. Zanimivost je, da je ravno to podjetje izdelalo stopnice za prvi let letala Boeing 787. Največ izdelkov prodajo na letališče Frankfurt, Munchen…Sicer pa izvažajo še v Rusijo, Dansko, Švedsko, Japonsko. Na stopnice vgradijo tudi sončne celice, na zahtevo kupca. Za električno polnjenje potrebujejo 12 akumulatorjev, kjer je cena enega 900€, cena takih stopnic z dobro opremo pa je do 170.000€. V navadnega Volvo tovornjaka so dodali nadgradnjo za dovod in prevoz pitne vode in odvoz sanitarne vode. Obisk pri podjetju Tips je bil zelo zanimiv in poučen, saj nam je predavatelj odgovoril na vsa vprašanja, ki smo jih zastavili in nam dobro razložil tudi ostale stvari, ki so povezane z našo stroko.
Po ogledu Tipsa smo se odpravili proti podjetju IHS, ki izdeluje transportne trakove za proizvodnje. Ukvarjajo se tudi s tehniko pakiranja izdelkov (tetrapakov, steklenic…) in pakiranje na palete. V podjetju je zaposlenih 124 delavcev. Večjih profilov ne izdelujejo sami, sicer pa trakove sestavljajo sami iz več tisoč delov. Za programiranje svojih, sicer zelo naprednih izdelkov je zaposlenih veliko programerjev, ki hodijo tudi po terenu. Za samo programiranje uporabljajo Siemens logo 1500, pišejo pa v programskem jeziku, ki se na novo uveljavlja SCL in pa v programu FBD. Videli smo veliko novih, zanimivih naprav, ki se uporabljajo v naši stroki.
Nazadnje pa je sledil še ogled podjetja Siliko. Podjetje, ki ima poslovno enoto v Boštanju, sedež pa na Vrhniki, izdeluje različne manjše komponente za nemške avtomobilske znamke, kot so BMW, VW, Audi, in pa tudi različna tesnila in pa manjše dele za belo tehniko. V podjetju je 580 zaposlenih delavcev, ki delajo v 4 izmenah. Veliko se ukvarjajo z kavčukovimi zmesmi, da lahko izdelujejo vse izdelke iz gume, ki jih naročujejo na trgu. V podjetju imajo 42 strojev, od tega jih letno zamenjajo s petimi novimi. Na vsakem stroju sta po en ali dva delavca, ki skrbita, da delo poteka gladko. Na koncu pa smo imeli še kratko, a zelo podrobno predavanje o proizvodnji gume, kjer smo izvedeli veliko o kavčukovih zmesi in njihovi uporabi.
V vsakem podjetju so nam pripravili prijetno dobrodošlico in dobro predstavitev. Večinoma študentov so bile predstavitve posameznih podjetij zelo všeč, po odzivu sluteč pa jim je bilo najbolj všeč podjetje Tips. Nekaj študentov je sicer ta podjetja že poznalo, saj so že bili pri njih na obisku, vendar so vseeno izvedeli, kaj novega in predvsem zanimivega ter specifičnega naši stroki. Vsako podjetje nam je ponudilo tudi opravljanje praktičnega izobraževanja, kadrovsko štipendijo in pa tudi počitniško delo, s poudarkom na študentih, ki so zagnani in se pripravljeni hitro in dobro priučiti nove stvari. Zaradi dobrih odzivov študentov, se bo zagotovo kdo odločil za  opravljanje počitniškega dela in pa opravljanje obvezne prakse v 2 letniku programa elektronike.
Na koncu pa bi se radi zahvalili vsem podjetjem, ki so nas prijazno sprejeli in nas nekaj novega naučili, in pa tudi naši šoli, ki nam je omogočila strokovno ekskurzijo, zahvalili bi se tudi predavatelju Matevžu Čadoniču, ki je organiziral ekskurzijo in se dogovarjal, da je vse potekalo gladko, zahvala pa velja tudi spremljevalcu dr. Mitji Vebru.
Andraž Zore in Peter Kmetič

Str eks 1ELE 2018 1

Str eks 1ELE 2018 2

Str eks 1ELE 2018 3

Str eks 1ELE 2018 4

Str eks 1ELE 2018 5

Str eks 1ELE 2018 6

Str eks 1ELE 2018 7

Str eks 1ELE 2018 8

Str eks 1ELE 2018 9