Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
7. februar 2018

Strokovna ekskurzija na Inštitut Jožef Štefan

V okviru izobraževanja na Višji strokovni šoli smo za 2. letnike programa Informatike organizirali strokovno ekskurzijo v Center za prenos tehnologij in inovacij na inštitut Jožef Štefan. Institut izvaja vrhunske raziskave in razvoj tehnologij, kot so nanotehnologije, novi materiali, biotehnologije, tehnologije vodenja in proizvodnje, komunikacijske tehnologije, računalniške tehnologije in tehnologije znanja, okoljske tehnologije in reaktorske tehnologije.

INF Institut Jozef Stefan 2018 1
Slika 1: Prihod v Ljubljano

Ekskurzija je bila organizirana v četrtek, 25. 1. 2018 z odhodom izpred šole ob 7.00 uri. Udeležilo se je 17 študentov in predavateljica.
Ogledali smo si Odsek za tanke plasti in površine kjer raziskujejo nove materiale trdih prevleke za zaščito orodij in strojnih delov pred obrabo. Nato smo odšli v oddelek za informacijsko tehnologijo-robotiko, kjer so nam predstavili velik del raziskav, ki obsega različne veje avtomatike, kot sta računalniško vodenje in informatizacija proizvodnih procesov. Videli smo robota, ki se premika preko igralne palice. Robot zna premikati noge in roke, vendar nima ravnotežja, ker je zelo težak, zato morajo biti zelo previdni kako ga premikajo in ga imajo zaradi varnosti povezanega z vrvjo, da ne mora pasti.  Predstavili pa so nam tudi druge robote, ki so jih razvili za delo v proizvodnji za olajšanje proizvodnih procesov.
INF Institut Jozef Stefan 2018 3
Slika 2: Robot za industrijo

INF Institut Jozef Stefan 2018 2
Slika 3: Robot Talos

Predstavili so nam tudi laboratorij za umetno inteligenco, ki izvaja raziskave in razvoj v sodelovanju z akademskimi organizacijami in podjetji doma in v tujini. Na koncu so nas odpeljali še v oddelek za razvoj in analizo zdravil.

INF Institut Jozef Stefan 2018 5
Slika 4: Oddelek za razvoj in analizo zdravil

Nato pa smo se z avtobusom odpravili v reaktorski center v Podgorici pri Ljubljani, kjer delajo raziskave v jedrski fiziki in raziskave v zvezi z uvajanjem rabe jedrske energije. Imajo štiri raziskovalne odseke inštituta in več centrov.

INF Institut Jozef Stefan 2018 6
Slika 5: Maketa reaktorskega centra v Krškem

Ogledali smo si še makete reaktorja, odpadkov,… Na koncu pa so nas odpeljali še v kontrolno sobo, kjer se učijo operaterji za jedersko elektrarno Krško.
INF Institut Jozef Stefan 2018 4
Slika 6: Kontrolna soba
Pripravila: Jožica Košir Bobnar