Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
14. februar 2019

Predavanje Roka Šikonje: Pot do odličnosti

V četrtek, 14. februarja 2019 je v predavalnici P1 novega trakta Šolskega centra Novo mesto potekalo predavanje našega bivšega dijaka, zlatega maturanta in študenta magistrskega študija Data Science na prestižni univerzi ETH Zürich, Roka Šikonje z naslovom Pot do odličnosti: od tehniške gimnazije do ene najboljših univerz na svetu.

Rokova ideja predavanja je bila deliti svoja spoznanja in izkušnje na bogati študijski poti, vse od tehniške gimnazije do prestižne univerze ETH Zürich. Začel je z dobrimi spomini na gimnazijska leta ter izpostavil, da so po končani tehniški gimnaziji vrata povsod odprta. Nadaljeval je s spremembami, ki sledijo prehodu iz srednješolskih klopi v univerzitetne predavalnice, kakšne so spremembe v načinu in količini dela ter prenesel sporočilo, da so študijska leta mnogo več od samega študija, in sicer to je obdobje maksimalnega človekovega razvoja in produktivnosti na vseh področjih. 

Nato je predstavil svoje poglede in izkušnje na študij doma in v tujini. Predstavil je univerzo ETH, tamkajšnji način dela in organiziranost univerze. Med drugim je izpostavil visoko kvaliteto celotnega slovenskega šolskega sistema, od osnovnih šol do univerz.

V zadnjem delu predavanja je govoril o svoji odločitvi za študij v tujini in kaj vse je potrebno, da uspeš pri prijavi na najboljše univerze na svetu. Govoril je o zbiranju potrebnih informacij ter vseh dokumentov, ki so zahtevani pri prijavah, od motivacijskega pisma do priporočilnih pisem profesorjev. Nadobudne dijake je še pospremil z napotki, kje začeti in da ne obupati, saj se za najboljše in delovne vedno najde mesto, tudi za Slovence na najbolj prestižnih univerzah. Za konec je izpostavil dva nasveta, prvič, da naj si med študijem prizadevamo za spoznavanje novih ljudi in prijateljev ter, drugič, da tekom študija razvijemo svojo celotno osebnost, da si na koncu lahko rečemo, da smo "normalni". 


IMG 6519

IMG 6516

IMG 6515

IMG 6496

IMG 6486


IMG 6493

IMG 6510

IMG 6492