Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
10. december 2018

Predavanje o Kompozitnih materialih za študente strojništva ter dijake progamov strojni oz. kemijski tehnik

V petek, 7. decembra 2018, ob 12:10, sta naš bivši dijak mag. Dejan Kastelic in naš diplomant Žan Kukovičič v predavalnici P1 Višje strokovne šole Šolskega centra Novo mesto, izvedla predavanje z naslovom Kompozitni materiali.
Kompozitni materiali so najsodobnejši materiali, ki prevladujejo v letalski industriji in se zelo hitro širijo tudi v avtomobilski industriji. Kompozitni materiali so zaradi svojih izjemnih mehanskih in toplotnih lastnosti ter majhne mase – teže izjemno odporni proti mehanskim in toplotnim obremenitvam ter omogočajo največje zmanjšanje mase – teže vozil. Zmanjšanje mase – teže posledično zmanjša porabo goriva, CO2 odtis in druge škodljive emisije. Poleg tega zmanjšanje mase – teže izboljša vodljivost in aktivno varnost vozil.

Mag. Dejan Kastelic je bivši dijak Šolskega centra Novo mesto, ki je magistriral iz kompozitov na Nizozemskem, trenutno pa opravlja delo kot vodja razvoja kompozitov v podjetju Akrapovič d.d.. Žan Kukovičič je naš najboljši lanskoletni redni študent in diplomant strojništva na Višji strokovni šoli, prav tako razvojni inženir v oddelku razvoja kompozitov.

Predstavila sta nam najpogostejše kompozitne materiale (Polimeri ojačani z ogljikovimi vlakni), njihove fizikalne lastnosti in njihovo uporabo. Prikazala sta razvoj izdelka in tehnološki proces izdelave komponent iz kompozitnih materialov. Žan Kukovičič nam je predstavil tudi primer razvoja in tehnologijo izdelave difuzorja za Porsche GT3.

Mag. Dejanu Kastelicu in Žanu Kukovičiču se za izjemno predavanje najlepše zahvaljujemo.

IMG 5957

IMG 5955

IMG 5972

IMG 5969

IMG 5967

IMG 5965

IMG 5962

IMG 5960