Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
11. april 2024

Predavanje ESA Galileo: dr. José Ángel Ávila Rodríguez

Višja strokovna šola je v torek, 9. aprila 2024 gostila dr. José Ángel Ávila Rodríguez-a, ki je izvedel predavanje z naslovom Galileo and Beyond: Navigating the Next Frontier in Satellite Navigation.
 
Predavatelj je prišel iz Evropske vesoljske agencije (ESA – European Space Agency, www.esa.int). Predavanje se je nanašalo na projekt Galileo (satelitska navigacija). Galileo je globalni satelitski navigacijski in časovni sistem (GNSS), ki ga upravlja in financira Evropska unija. Za delovanje Galilea je odgovorna Agencija Evropske unije za vesoljski program (ESA), ki ima od leta 2014 sedež v češki prestolnici Praga. V orbiti je sistem 28 satelitov, od katerih je 23 delujočih (od junija 2023).Galileo je brezplačen za uporabo in ga lahko uporabljajo nabori čipov, ki so nameščeni v pametnih telefonih. Prvotno plačljiva in šifrirana storitev je bila spremenjena v javno storitev visoke natančnosti. Od 24. januarja 2023 so vsem uporabnikom brezplačno in nešifrirano na voljo trije frekvenčni pasovi, kar pomeni, da je mogoče doseči globalno natančnost do nekaj cm. Galileo tako vsem uporabnikom zagotavlja natančnost, ki za več kot 10-krat presega konkurenčne sisteme GPS , GLONASS in Beidou.
 
Video predstavitev je na spodnji povezavi:https://www.youtube.com/watch?v=7qgaT7ikvf0

01

02

03


Galileo