Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
1. junij 2021

Po znanje v tujino

Predavatelj Janez Pucelj se je vključil v EU programu Erasmus +, projekt št. KA1-HE 45/18 in se je udeležil usposabljanje, ki ga je organiziralo podjetje Hasslacher  Norica Timber v kraju Sachsenburg, Avstrija za 4 dni (od 25.05 do 28.05.2021).

 

Podjetje oz. skupina Hasslacher je največji avstrijski predelovalec lesa. Intenziven razvoj se je zgodil v zadnjih 20 letih – tudi ob pomoči in z udeležbo širše skupnosti.

S svojimi izdelki so prisotni dejansko na vseh svetovnih trgih – kot dobavitelj in tudi kot izvajalec.

Sedež podjetja je nedaleč od koroškega mesta Spitall ( Beljak ), pomembne proizvodnje v relativni bližini so še v kraju Hermagor in Stall.

Zanimiva je bila njihova predstavitev modela delovanja: kot podjetje so se intenzivno internacionalizirali predvsem na nabavnem področju ( žage v Rusiji in Romuniji, nabavne aktivnosti v Vzhodni EU in Balkanu), finalna predelava in obdelava lesa pa je ostala več ali manj na področju Avstrije. Posamezna podjetja v Skupini so se specializirala za proizvodnjo samo določenega produkta, kot npr.:

-          Hermagor – proizvodnja in obdelava lesenih nosilcev nepravilnih oblik ( ločni, polkrožni, posebne in zahtevne obdelave)

-          Stall – proizvodnja križno lepljenih elementov

-          Sachsenburg – proizvodnja lepljenega lesa BSH

-          Preding – proizvodnja dolžinsko spojenega lesa  KVH

Na tak način so dosegli optimalne kapacitete proizvodnje in kvalitete.

V podjetju promovirajo les in izdelke iz lesa kot odgovornost do prihodnosti. Trajnostno delovanje je njihov poslovni model. Proizvodni procesi zajemajo vse segmente predelave ( razžagovanje-sušenje-predelava).

Podrobneje smo si ogledali proizvodnjo na sedežu podjetja v Sachsenburgu.

Imajo lasten energetski blok ( sušilnice, ogrevanje proizvodnih prostorov), uporabljeni energent je seveda les – ostanki/sekanci. Suho žagovino predelajo v pelete. Dejansko lahko govorimo o zaprtem proizvodnem procesu.

Skozi 4 dnevni proces smo se seznanjali s postopki teoretične priprave ( predpisi, smernice, dovoljena odstopanja, mejne vrednosti ) in implementacijami le-teh v procese proizvodnje.

Kljub vsej sodobni tehnologiji je človek tisti, ki ima na ključnih mestih končmi vizualni nadzor kvalitete lesa. Permanentno izobraževanje zaposlenih je stalna aktivnost.

Spremljanje in nadzorovanje procesov je nujno,urejeno je preko centralnega displeja.

Tehnološka opremljenost je ključna za doseganje zahtevanih kapacitet. Tu s ponosom povejo, da je njihov pomemben dobavitelj slovensko podjetje LEDINEK.

Vsak dan smo po dopoldanskem teoretiziranju imeli priložnost ogledati si proizvodnje in objekt v gradnji oz. že zgrajene objekte. Zelo se zavedajo odgovornosti za kvaliteto sodelovanja, kar zajema ne samo kvaliteto izdelka temveč tudi spoštovanje dogovorjenega dobavnega roka.

Zanimivost: preden se dolžinsko spojena lamela zalepi v BSH nosilec se preveri kvaliteto dolžinskega spoja tako, da se s kontrolirano natezno silo poskuša raztrgati lamelo. Če spoj popusti, se lamelo izloči. Vsako lamelo se preveri tudi glede kvalitete spojenega lesa ( beri: gostote ). Postopek izkorišča znano dejstvo, da zvok v gostejšem mediju(lesu)potuje hitreje.

Zaključek: nič ni prepuščeno naključju.

Podjetje je odprto za sodelovanje, radi posredujejo del svojih izkušenj. Vkolikor bodo razmere dovoljevale, lahko organiziramo ogled proizvodnje – morda pred nedavnim odprto sodobno žago.

IMG 7    IMG 0413   IMG 0425