Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
30. januar 2018

Od poslovne ideje do lastnega podjetja

V sklopu sodelovanja Višje strokovne šole z lokalnim okoljem smo v ponedeljek, 29. 1. 2018, gostili svetovalko iz Razvojnega centra Novo mesto, Darjo Smiljić, ki je študentom programa Kozmetika in Strojništva, v okviru vsebin iz področja podjetništva podala informacije o možnosti registracije podjetij in podjetnikov s poudarkom registracije preko spletnega portala e-VEM.
Poleg postopka registracije različnih pravno organizacijskih oblik, preko katerih lahko podjetja in podjetnik opravljajo pridobitno in nepridobitno dejavnost, so se študenti seznanili tudi z načinom ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem z dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov kot tudi z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov (t.i. STATUS NORMIRANCA).
Poleg plačevanja davkov je obveznost podjetij in podjetnikov tudi plačevanje prispevkov za socialno varnost, katerih višina je odvisna ali smo že zavarovani v okviru delovnega razmerja in plačujemo samo pavšalne prispevke. Druženje smo zaključili z davkom na dodano vrednost in pogoji za identifikacijo za namene za DDV.

rc novo mesto

Podjetništvo 2018 4

Podjetništvo 2018 3

Podjetništvo 2018 2

Podjetništvo 2018 1

Darja Smiljič 1
predavateljica Darja Smiljić