Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
15. november 2019

Komunala Novo mesto - terenske vaje VOK

V četrtek 7.11.2019 smo se študentje prvega letnika Varstva okolja in komunale odpravili na terensko vajo. Terensko vajo smo izvajali na komunali Novo mesto, kjer  nas je sprejel mag. Emilio Murtič.

Prvi del terenske vaje je bil časovno normiranje postopkov zbiranja komunalnih odpadkov. V skupinah po tri smo pozorno opazovali delavce komunale, ki so na poligonu z vozilom in zbirnimi posodami nazorno prikazali faze zbiranja odpadkov, praznjenja posod in vožnjo zbirnega vozila. Hkrati so nam ponazorili kako težko je z zbirnim vozilom dostopati določenih lokacij zaradi ozkih ulic, nepravilnega parkiranja in še mnogih drugih dejavnikov. Med demonstracijo smo v skupinah merili porabo časa za vleko zbirnih posod do tovornjaka, koliko časa potrebuje da zagrabi posodo, čas dviganja, praznjenja, spuščanja posode in koliko časa je potrebno, da se posoda vrne nazaj na svoje mesto. Merili smo tudi čas ki ga šofer porabi od ene do druge posode.

Po končanih meritvah, nam je v drugem delu vaje mag. Emilio Murtič razložil, kako pri njih poteka ločevanje odpadkov in kako ravnajo z njimi, ko se zberejo. Izpostavil je praktične probleme ravnanja med katerimi je tudi pomanjkanje prostora za začasno skladiščenje odpadkov. Iz tega smo se naučili, da imamo opravka z velikimi količinami odpadkov, katere si je težko predstavljati, kljub miselnosti, da je odpadkov čedalje manj. Lahko smo zadovoljni, da imamo dokaj urejeno odvažanje odpadkov.

Terenska vaja je bila zelo zanimiva. Komunali Novo mesto in še posebej mag. Emiliju Murtiču se najlepše zahvaljujemo za izvedbo zelo zanimive in poučne terenske vaje.

ZAPISALA: Nina Zupančič in Lovro Urbanč
FOTO: dr. Jani Zore


DSC 0069      DSC 0067       DSC 0066       DSC 0064