Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
20. februar 2018

Jure Tomc, MBA, podjetnik, ki posluje v Hongkongu, delil podjetniške izkušnje študentom Višje strokovne šole

V veselje nam je bilo, da smo lahko v petek, 16. februarja 2018 na Šolskem centru Novo mesto, Višji strokovni šoli, v okviru vsebin iz področja podjetništva gostili mladega, svetovno uspešnega podjetnika Jureta Tomca, MBA, kateri nam je v obliki pogovora razkril marsikatero zanimivo izkušnjo iz podjetništva ter nam predstavil realni pogled na to, kaj podjetništvo je.
Jure Tomc
Slika 1: Jure Tomc, MBA
V uvodnem delu je izpostavil, prednosti študija na MBA, saj je ta usmerjen v študij primerov, timsko delo in ne v učenje na pamet. Pomembno je, da se študente v času študija, nauči kako razmišljati, kako reševati probleme, kot pa kaj reševati. Za podjetnika je pomembno, da ugotovi katere informacije potrebuje, da jih zna poiskati, saj je večina teh objavljenih na internetu. Ker je ogromno informacij neuporabnih, je potrebno najprej ugotoviti njihovo koristnost in se nato odločiti, kako jih uporabiti za dosego svojih ciljev.
Za poslovanje v Hongkongu se je odločil zaradi želje po dinamiki, ugodni poslovni in podnebni klimi, velikemu trgu, predhodno ustvarjene mreže poznanstev, kot tudi zaradi enakovrednega obravnavanja v primerjavi z ostalimi evropskimi poslovneži. Prednost poslovanja v Hongkongu je, da so vsi evropski poslovneži obravnavani kot Evropejci in ima tako enako izhodiščno pozicijo kot vsi ostali poslovneži.
Za prenos znanja in tehnologij na Kitajsko se je odločil po naključju, ko je ugotovil, da imamo v Sloveniji velik potencial z vidika inovacij in ustvarjalnosti na eni strani, po drugi strani pa tega ne znamo ustrezno prodati. Nekakšna prelomna točka za poslovanje je bilo povabilo na Azijski finančni forum, katerega se je udeležilo 3000 najbolj vplivnih ljudi iz sveta.
Za uspeh na Kitajskem trgu je izpostavil pomen poznavanja in sodelovanja z lokalnim okoljem v smislu, da te morajo najprej osebno spoznati, videti in šele ko si uspeš pridobiti njihovo zaupanje se vse skupaj lahko šele dobro začne.
V sklepnem delu je Jure izpostavil pomen pogovarjanja o poslovni ideji, kompetentni ekipi, vztrajnosti, potrebno je čim več stvari probati, ker si s tem pridobimo izkušnje, katere nam omogočajo, da znamo poiskati pravo pot do cilja, tudi če se vmes pojavijo ovire.
Iskrena zahvala gostu, Juretu Tomcu, MBA, vodstvu Šolskega centra in Višje strokovne šole, voditeljicami iz programa KOZMETIKA Tjaši Jerman in Katji Jarkovič.
Zapisal:
Marjan Hočevar, univ. dipl. ekon.

IMG 4120

IMG 4123

IMG 4127