Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
11. februar 2013

Šolsko leto 2011/2012

Nagrajena raziskovalna naloga Problematika odpadnih zdravil (42. Krkine nagrade)

Tadej Pečar in David Pekolj, dijaka 3. a oddelka progama tehniške gimnazije na Šolskem centru Novo mesto sta danes na svečani slovesnosti prejela Krkino nagrado za srednješolsko raziskovalno nalogo s področja kemije z naslovom Problematika odpadnih zdravil in njihovo varno uničenje. Nalogo sta opravljala pod mentorstvom profesorice kemije, Dragice Banović.

V raziskovalni nalogi sta dijaka ugotavljala, kako pravilno ravnamo z odpadnimi zdravili kot tudi kolikšna je ozaveščenost  uporabnikov o škodljivosti nepravilno odloženih odpadnih zdravil za okolje ter, ali je uničenje s sežigom za okolje res najvarnejše.

Pri raziskovanju sta dijaka sodelovala s Krko, tovarno zdravil Novo mesto, z Dolenjskimi lekarnami, lekarno Novak iz Novega mesta, lekarno Lekos iz Sevnice, Komunalo Novo mesto ter Sežigalnico odpadnih snovi Pinus iz Rač. 

Z anketo, ki sta jo izvedla med sošolci, se pravi adolescenti , sta ugotovila, da so mladi na področju Dolenjske slabo ozaveščeni tako o škodljivosti nepravilno odloženih odpadnih zdravil kot tudi o možnostih varnega zbiranja zdravil kot nevarnega odpadka. Ugotovila sta tudi, da je na območju tako Republike Sloveniji kot tudi drugod po svetu, sežig najpogosteje uporabljena metoda varnega uničenja odpadnih zdravil, vendar se nam ob tem vendarle poraja misel »Ali je to za okolje res najvarnejši način odstranjevanja le teh?«

Njuna raziskovalna naloga je bila ena od petih,  ki so prejele Krkino nagrado, še šest nalog pa je prejelo priznanje.

Nagrajenima dijakoma seveda čestitamo in upamo, da se bosta na raziskovalnem področju, dokazovala tudi v prihodnje.

IMG