Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
20. september 2013

Šolsko leto 2013/2014

Alen Pavlič, dijak T4a, prejel Krkino nagrado


Danes, 20. septembra 2013,  sta generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Krke Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član uprave, direktor Razvoja in raziskav in predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad, srednješolcem podelila 43. Krkine nagrade in priznanja za raziskovalne naloge. V letošnjem letu je bilo podeljenih 11 nagrad ter 14 priznanj.
Alen Pavlič, dijak 4. a oddelka progama tehniške gimnazije je prejel Krkino nagrado za srednješolsko raziskovalno nalogo s področja kemije z naslovom Samozdravljenje bolečine z zdravili brez recepta v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Nalogo je opravljal pod mentorstvom profesorice kemije, Dragice B. Banović. 

Alenu iskrene čestitke. Upamo, da se bo na raziskovalnem področju, dokazoval tudi v prihodnje. 

Povzetek nagrajene naloge
Podatki o prodaji zdravil brez recepta v zadnjih letih (IMS market viewer, 2013) uvrščajo analgetike med najbolje prodajana zdravila brez recepta v Sloveniji. Naša raziskava je pokazala, kako pogosto prebivalci v osrednji in jugovzhodni Sloveniji uporabljajo zdravila brez recepta za samozdravljenje bolečine, katera zdravila se v Sloveniji najpogosteje uporabljajo v ta namen, za odpravo katerih bolečin največkrat posegamo po tovrstnih zdravilih ter kateri dejavniki vplivajo na posameznikovo izbiro zdravila.
Anketa, podprta s statistično verodostojnimi podatki, je pokazala, da je glavobol najpogostejša oblika bolečine, ki se pojavlja pri prebivalcih osrednje in jugovzhodne Slovenije. Podatki že opravljenih raziskav (FarmAsist d.o.o.) so pokazali, da farmacevti v lekarnah, kjer najpogosteje kupujemo analgetike brez recepta, za zdravljenje glavobola najpogosteje svetujejo zdravilo Nalgesin S, ki ga proizvaja Krka, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto. Anketa je pokazala tudi visoko stopnjo prepoznavnosti omenjenega zdravila, kar pa lahko povezujemo s tem, da je bil večji del anketiranja izveden predvsem na območju Dolenjske, kjer je tudi sedež podjetja (Novo mesto).

Krkine nagrade alen pavlic