Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Sončni kolektor

Za to projektno nalogo sem se odločil, ker me področje izkoriščanja sončne energije zelo zanima, pa tudi moj oče je strokovnjak iz tega področja. Kot vemo, je danes v modi ogrevanje s pomočjo sonca, saj tako nimamo veliko stroškov pri obratovanju sistema. Res je, da imamo veliko začetno investicijo v naložbo, vendar se nam vse skupaj povrne v nekaj letih. Pri tem moramo poudariti, da nam ni potrebno kupovati drugega kurilnega energenta (kurilno olje, drva). Taka energija je zelo prijazna do okolja, ker v atmosfero ne spušča nikakršnih škodljivih zmesi. S takimi sistemi lahko ogrevamo večje ali manjše stanovanjske hiše, poslovne objekte in počitniške hiše. Največkrat pa sisteme izrabljamo za ogrevanje sanitarne vode v vseh vrstah objektov.
Sonce, večni jedrski reaktor, je praktično neizčrpen vir obnovljive energije. Čist donosen vir, ki nama lahko zagotovi pomemben del energije za naše potrebe. Energija, ki jo sonce seva na zemljo, je 15.000 krat večja od energije, kot jo porabi človek. To je energija, ki se obnavlja, ne onesnažuje okolja in je hkrati brezplačna. Zato, moramo to energijo izkoriščati v največjem možnem obsegu. Pri tem se pojavijo določeni tehnični in investicijski problemi. Kakor koli sončna energija je energija prihodnosti, njeno uveljavitev pa ovira le draga cena.
Več v prispevku.