16. april 2014

Nagradna ekskurzija - Italija 2014

42 najuspešnejših dijakov in dijakinj smo odpeljali na ekskurzijo v Padovo in Benetke. Imeli smo se lepo. Več besed v prihodnjih dneh, fotografije Nejca Požuna se že vrtijo v projekciji v 1. nadstropju, nekaj pa sta  jih izbrala tudi Matej Vovko in Gal Pavlin.

skupinska  mg 8489  mg 8449 IMG 2821  mg 8502 IMG 2851  mg 8543  mg 8585  mg 8639 be unnamedA benetke naša  mg 8670


Tudi letos je šola s pomočjo sponzorjev uspela organizirati enodnevno nagradno ekskurzijo za dijake, ki so s svojim delom prispevali k ugledu in kvaliteti šole.
V torek, 15. 4. 2014, smo se tako v zgodnjih jutranjih urah odpravili v Italijo. Ob mirni avtobusni vožnji smo od vodiča dobili nekaj osnovnih informacij o naši zahodni sosedi ter o celotnem poteku dneva. Šoferja sta dolgo vožnjo popestrila s predvajanjem nežnih ritmov znanih italijanskih skladb in nas s tem pripravila na spoznavanje popolnoma drugačne kulture, kot je naša.

Prva glavna postaja je bila Padova. Staro italijansko mesto je bilo ob našem prihodu obsijano s sončnimi žarki, ki so slavni arhitekturi dodali še dodatno lepoto. Glavni krivci, da je to mesto res izredno lepo, so znani umetniki Giotti, Donatello, Mantegno in Petrarka. Ob idiličnem sprehajanju po starem mestnem jedru smo imeli priložnosti videti njihovo stolnico z baptisterijem, Palazzo della Ragione, glavno univerzo in nazadnje še mogočno baziliko sv. Antona, pred katero stoji slavni Donatellov kip.

Sledil je čas kosila. V prisrčni restavraciji so nam postregli z italijanskimi specialitetami, seveda testeninami. Po obedovanju in kratkem počitku smo nadaljevali pot proti Benetkam. V Punti Sabbioni nas je čakala ladja, ki nas je peljala po idilični beneški laguni vse do centra Benetk. Izstopili smo na trgu Sv. Marka, kjer smo imeli ob sprehodu po najlepših ulicah razgled na dih jemajočo skulpturo tega znanega mesta. Videli smo slovito Doževo palačo z zanimivimi kiparskimi umetninami, poleg nje Urni stolp in mogočno cerkev sv. Marka. Podali smo se tudi na 2 najslavnejša mostova v Benetkah – most Rialto ter Most vzdihljajev.
 
Začutili smo pravi vtis edinstvenih Benetk; kupovali smo na beneških tržnicah, pili beneško kavo, bili obkroženi s številnimi golobi, obsijani s toplim italijanskim soncem in pa skušali komunicirati v italijanščini.

Z isto ladjo smo se - tokrat ne sami, temveč z zanimivimi mladimi tujci - nato vrnili na Punto Sabbioni, kjer nas je čakal avtobus. Razburkani morski valovi so nam popestrili vožnjo, v smeh pa nas je zopet spravljal vodič Aleš, kateremu idej za popestritev vzdušja kar ni zmanjkalo.

Na poti domov smo se dijaki in profesorji z ugibanjem naslovov znanih skladb preizkušali v poznavanju glasbe ter bili nato priča še tekmovanju v karaokah. Mikrofon sta v roke vzela dijak Gregor, ki je namesto Majde Sepe zapel »Ribič, ribič me je ujel« ter za veliki finale še profesor Hlača, ki je vse ogrel z zimzeleno Velo luko.
Kljub temu, da je bil izlet enodneven, smo doživeli prelepo izkušnjo, saj smo spoznali delček tuje kulture, tako da nam bo ta dan ostal v spominu kot sproščen, zanimiv in svojevrsten. Vsi dijaki se zahvaljujemo vodstvu šole ter sponzorjem, da so nam omogočili to ekskurzijo in s tem motivacijo za nadaljnji trud in delo.

Nina Kobe, T4B