Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
20. junij 2022

Ekskurzija v Kvarner, Dalmacijo, Hercegovino- T2a, T2b, T2c

Od 12. do 16. junija 2022 so dijaki 2. letnikov tehniške gimnazije preživeli čudovito in poučno 5-dnevno ekskurzijo.

1. dan: Novo mesto – Reka – Rab
Najprej smo si ogledali pomembno pristaniško mesto z bogato zgodovino. Sprehodili smo se po rivi in si ogledali glavne znamenitosti mesta od katedrale Sv. Vida do mestne tržnice. Obiskali smo tudi Slovenski dom KPD Bazovica, ki skrbi za povezovanje Slovencev na Reki, ohranjanje slovenskega jezika in kulturne dediščine. S trajektom smo odpluli na otok Rab in v kraju Kampor obiskali Spominsko pokopališče žrtev italijanskega taborišča, ki ga je projektiral arhitekt Edo Ravnikar.

2. dan: Rab – Zadar – Pakovo selo – Šibenik
V dopoldanskih urah smo se sprehodili po Zadru, mestu z bogato spomeniško dediščino: rimski forum iz 1.st., Cerkev sv. Donata iz 9.st., zvonik sv. Marije iz 1105. leta, katedrala sv. Anastazije iz 13. st… Prisluhnili smo morskim orglam in se ustavili pri „Pozdravu soncu“. Nadaljevali smo proti Etno selu, kjer so nam na zanimiv način predstavili življenje in delo v dalmatinski zagori ter nas postregli z odličnim kosilom. Sledila je vožnja do Šibenika, kjer smo se sprehodili po starem mestnem jedru, si ogledali znamenito katedralo in ostale lepote mesta.

3. dan: Dubrovnik – Ston
Ta dan je bil namenjen obisku Dubrovnika, kamnitega bisera, kjer smo se sprehodili tudi po znamenitem dubrovniške obzidju. Ustavili smo se tudi v Stonu in si vzeli čas za ogled mesta in najdaljšega obzidja v Evropi.

4. dan: Mostar – dolina Neretve
V Mostarju smo se najprej sprehodili preko starega-novega mostu nad reko Neretvo, potem pa si ogledali stari del mesta in đamijo ter muzej – etno hišo. Nato smo se zapeljali po dolini reke Neretve in se popeljali z »neretvanskimi ladjicamii« po rokavih reke Neretve.

5. dan: Split – Nacionalni Park Krka – Novo mesto
Zadnji dan smo najprej obiskali v Split, kjer smo se sprehodili po starem mestnem jedru, ki je nastalo ob nekdanji Dioklecijanovi palači. Sledil je še ogled Nacionalnega parka Krka, kjer smo občudovali lepote reke Krke, globoke kanjone, jezera in številne slapove.
Reka1 Zadar2 Dubrovnik1 Mostar1a Neretva1 Split

Foto: Darja Marjanović, Goran Pešić
Več fotografij je na šolski FB strani.