Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

8. junij 2022

Ekskurzija v Dalmacijo: T3a, T3b in T3c

Med 30. majem in 2. junijem so se gimnazijci 3. letnikov odpravili na 4-dnevno ekskurzijo.
Prvi dan: Zadar, Šibenik

Zjutraj smo se odpeljali skozi Vinico proti Zadru, mestu z bogato spomeniško dediščino: rimski forum, Cerkev sv. Donata iz 9.st., - zaščitni znak mesta, katedrala sv. Anastazije iz 13. st… Se ustavili pri zanimivem arhitekturnem objektu v obliki morskih orgel, katerim energijo daje morje in instalacijo „ Pozdrav soncu“. Sledila je vožnja do Šibenika, kjer smo se sprehodili po starem mestnem jedru. Ogledali si znamenito katedralo, nato pa smo imeli še nekaj časa za samostojne oglede. Popoldne bomo nadaljevali vožnjo do hotela.

Drugi dan: etno vas, Međugorje, Mostar

Po zajtrku smo se odpeljali do Međugorja, kjer smo si ogledali zanimivo etno vas in se
ustavili pri cerkvi v centru mesteca. V Mostarju smo si ogledali stari del mesta in đamijo ter muzej – etno hišo. Sprehodili se preko starega-novega mostu nad reko Neretvo. Imeli smo tudi nekaj časa za samostojne oglede, nakupe in kosilo.

Tretji dan: Dubrovnik, Ston, ladjice po Neretvi

Po zajtrku vožnja do Dubrovnika, kamnitega bisera, ki smo si ga ogledali pod vodstvom slovenske vodičke.Sprehodili smo se tudi po znamenitem dubrovniškem obzidju. Na poti kratek postanek v Trstenem in ogled najstarejših plantan v Evropi. Ustavili smo se tudi v Stonu, kjer smo si vzeli čas za ogled mesta in najdaljšega obzidja v Evropi. V Stonu so tudi soline, kjer še danes pridelujejo sol na star način. Na koncu pa popestrili s plovbo z ladjicami po Neretvi.

Zadnji dan: Makarska, Split, etno selo

Postanek v Makarski, potem pa v Split, kjer smo se prehodili po starem mestnem jedru, ki je nastalo ob nekdanji Dioklecijanovi palači. Popoldne vožnja proti domu. Na poti smo si ogledali Etno selo Dalmati, kjer so nam na zanimiv način predstavili življenje in delo v dalmatinski zagori ter nas postregli z odličnim kosilom. 

makaeaka  DUB2  MOS3  SPLIT

Foto: Tina Cvijanovič

Več fotografij je na šolski Facebook strani.