Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

12. julij 2021

Marija Judež gre na mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike

Minuli teden se je za najboljše dijake na državnem tekmovanju iz astronomije odvil teden izbirnih testov za uvrstitev na mednarodno olimpijado. Našo dijakinjo Marijo Judež so po izjemno uspešnem šolskem letu, ko je osvojila številna zlata priznanja in jih okronala še s srebrno medaljo na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti, junija čakale zaslužene počitnice, a ona je ob podpori svojih mentorjev Jona Judeža in Mateja Rožiča zagnano študirala še naprej. 

V tednu izbirnih testov so tekmovalce čakali zahtevni preizkusi v nočnih opazovanjih s teleskopom, obdelava astronomskih podatkov in obsežne naloge iz astrofizike. Ponosni smo, da se Marija, ki je zaključila šele 2. letnik, uvrstila na 14. mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike, ki bo letos potekala v Kolumbiji. 

Marijo in njuna mentorja sta danes sprejela direktor Šolskega centra Novo mesto dr. Matej Forjan in ravnatelj Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Boris Plut ter jim čestitala na izjemnem dosežku. Mariji sta zaželela čim več sreče in uspeha na olimpijadi, kjer se bo pomerila z najboljšimi mladimi astronomi iz vsega sveta.

2021 07 12 MOAA sprejem 1  2021 07 12 MOAA sprejem 2  2021 07 12 MOAA sprejem 3