Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

7. februar 2020

Proslava ob kulturnem dnevu: Novomeška pomlad

Letošnjo prireditev je pripravil slovenistični aktiv Srednje elektro šole in tehniške gimnazije. Ker je leto 2020 v novomeški občini posvečeno 100-letnici »novomeške pomladi«, je bil temu jubileju posvečena tudi prireditev. 

Na začetku sta dijake nagovorila direktor Matej Forjan in ravnatelj Boris Plut. Nastopili so recitatorji z recitalom Električna žoga (preplet pesmi Antona Podbevška s poezijo Mirana Jarca), plesalci Plesnega studia Novo mesto, dijaki ŠCNM s sokolsko vajo in član gimnastične reprezentance Luka Bojanc z nastopom na bradlji ter glasbena skupina Jaja Bojz. Del njihovega nastopa smo pospremili z dokumentarnimi in drugimi posnetki. 

IMG 0011  IMG 0018  IMG 0113  IMG 0069  IMG 0055

IMG 0112  IMG 0082  IMG 0100  IMG 0101  IMG 0104

IMG 0090


Foto: Žan Vidmar za Multimedijo


Novomeška pomlad
 

Vir: https://www.nm.sik.si/media/pdf/knjiznica/Novomeska_pomlad.pdf
Jeseni 1920 so mladi novomeški umetniki v Novem mestu pripravili prvo pokrajinsko umetniško razstavo, ki so jo pospremili z glasbenim-literarnimi večeri, na katerih so postavili nove temelje slovenski umetnosti, saj so vplivali na njen nadaljnji razvoj v širšem slovenskem prostoru.

nmpomlad

(Slika: Ob otvoritvi Prve pokrajinske umetnostne razstave v Novem mestu 1920, Foto: Gvido Dolenc)

Likovna razstava je bila odprta od 26. septembra do 11. oktobra 1920 v Vindišerjevem salonu v Kandiji, kjer so se pod pokroviteljstvom slikarja Riharda Jakopiča predstavili mladi likovniki Božidar Jakac, Marjan Mušič, Ivan Cargo, Zdenko Skalicy in drugi.

Sledil je koncert skladatelja Marija Kogoja, pela pa domačinka Zdenka Zikova, članica ljubljanske opere. V Narodnem domu, zgrajenem leta 1865, prvem na slovenskih tleh, je bil literarni večer avantgardističnega pesnika Antona Podbevška in pesnika Mirana Jarca. Nastopom so sledile burne razprave o umetnosti, njenem bistvu in pomenu za človeka in družbo. Celotno dogajanje se je novembra preselilo in ponovilo v Ljubljani.

Novomeška pomlad ima večplasten pomen:
• kulturne in umetniške prireditve, prirejene med 26. septembrom in 11. oktobrom 1920 v Novem mestu,
• duhovno in ustvarjalno gibanje novomeške mladine v letih po prvi svetovni vojni,
• nepogrešljiv začetni del duhovnega preroda slovenske umetnosti po prvi svetovni vojni,
• novomeška pomlad je kot kulturno in umetniško dejanje sočasna z istodobnimi tedanjimi, dogodki v evropski umetnosti.

Protagonisti novomeške pomladi Jakac, Mušič, Podbevšek na svojih umetniških oz. strokovnih področjih presegajo tudi državni pomen. Jakac je postal član evropske akademije umetnosti, Mušič je bil član UNESCO-ve komisije za zaščito spomenikov, Podbevšek je eden od srednjeevropskih pesnikov avantgardistov v četverokotniku Berlin–Dunaj–Ljubljana–Budimpešta.

Slovenistični aktiv SEŠTG