Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

23. november 2018

Strokovna ekskurzija gimnazijcev v Ljubljano

V torek, 20. novembra 2018, smo se dijaki četrtih letnikov tehniške gimnazije udeležili strokovne ekskurzije v Ljubljano, kjer smo obiskali Botanični vrt, Muzej iluzij ter si ogledali razstavo Telo na Gospodarskem razstavišču.
Dijaki, ki obiskujemo pouk biologije, smo obiskali Botanični vrt Univerze v Ljubljani. Ogledali smo si različne predele vrta, kot so rastlinjak, skalnjak, bazene z vodnimi in močvirskimi rastlinami, sredozemske rastline, arboretum ... Izvedeli smo mnogo novih stvari, naša, znanja polna vodička, pa nam je postavila veliko vprašanj, na katere smo vedno našli kakšen odgovor. 
Dijaki, ki obiskujemo pouk kemije in fizike, smo vstopili v Muzej iluzij na Kongresnem trgu in tako doživeli vizualno, čutno in izobraževalno izkušnjo z množico iluzij. V muzeju so bile na ogled različne optične prevare, za katere so nam razložili, da je najpomembnejši kontrast med barvami, nemogoče risbe, ki so v realnosti neizvedljive ter različne. Najbolj sta bila zanimiva Ames soba, ki enega obiskovalca navidezno pomanjša, drugega pa poveča, ter VORTEX predor, kjer hodiš čez most, okoli katerega se vrti platno, in dobiš občutek, da se sam vrtiš. Muzej je bil res zanimiv, saj je bilo zelo zabavno spoznati, kako lahko je ukaniti svoje možgane. 
Po ogledih muzeja in botaničnega vrta smo se v prosti uri sprehodili po našem čudovitem glavnem mestu in med iskanjem primernega lokala s hrano ali kavico opazovali ples snežink.
Peš smo se podali do Gospodarskega razstavišča in si ogledali slovito razstavo Telo (Body Worlds Vital), ki jo je doživelo prek 47 milijonov ljudi v največjih svetovnih mestih. Na razstavi je predstavljeno človeško telo od mišic do žil ter od možganov do prebavil. Vse je bilo razstavljeno zelo pregledno, vsaka vrsta organov je imela svoj prostor, vmes pa so bile razstavljena tudi cela človeška telesa v različnih pozah. Tako smo videli gasilca, ki rešuje človeka iz ruševin, nogometaša, ki brani gol, ter slavni prizor iz filma Titanik. Najzanimivejše je bilo, da so bili eksponati prava človeška telesa in človeški organi, ki so jih preparirali na poseben način (iz telesa so izsrkali vodo in maščobe, nato ga zaščitili pred propadanjem in staranjem in nato vanj vbrizgali še posebno plastiko). Skozi razstavo so nas vodile študentke medicine, ki so nam vse zelo razumljivo razložile in z veseljem odgovarjale na vsa naša vprašanja.
Ekskurzija je bila zabavna in hkrati tudi poučna, kar se za šolsko ekskurzijo tudi spodobi, ampak zaradi tega nič manj zanimiva.

Zapisale: Hana Vidic, Klara Bračič, Valentina Umek (T4b)
Fotografije so prispeval profesorice.

IMG 20181120 095533 copy  IMG 20181120 093446 copy    IMG 20181120 110004 copy  IMG 20181120 103514 copy