Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

2. oktober 2018

Evropski dan jezikov 2018 in nastop Boštjana Gorenca-Pižame

26. in letos tudi 27. septembra smo že tradicionalno praznovali evropski dan jezikov. 
Vse profesorice tujih jezikov smo skupaj z dijaki pripravile prav posebne šolske jezikovne ure: dijaki, ki se sicer ne učijo nemščine, so se ta dan naučili nekaj fraz, ki jih bodo lahko uporabljali, ko bodo prišli v stik z nemško govorečimi; tisti pa, ki se ne učijo francosko, so prepevali v francoščini in se tudi naučili nekaj novih fraz in besed. Pri urah angleščine  so dijaki pripravili kviz o poznavanju britanske kulture  in ga predstavili sošolcem, ki so v skupinah tekmovali in izvedeli nekaj podrobnosti o kulturni dediščini dežele, katere jezik se učijo.
Na hodniku pred knjižnico so se med odmori predstavili dijaki z glasbenimi točkami v različnih jezikih. Njihova mentorica je bila prof. Darja Marjanovič. Prav posebej nas je razveselil zborček T2A, pod mentorstvom prof. Diane Strugar, ki je odpel pesem Sag mir, wo die Blumen - Where Have all the Flowers Gone – Kam so šle vse rožice v nemščini, angleščini in slovenščini.
Jezikovno-glasbena dogajanja tega dne je krasila razstava pred knjižnico, kjer ste lahko v različnih »potnih listih« prebrali nekaj zanimivosti o različnih biserih kulturne dediščine dežel, kjer govorijo francosko, nemško in angleško. Mentorica razstave je bila prof. Janika Plisson, za likovni del je poskrbela dijakinja Eva Ilovar iz T2C, ki je prostoročno poslikala vseh 18 potnih listov.
Kot popestritev praznovanja nas je 27. septembra obiskal Boštjan Gorenc- Pižama: prevajalec, pisatelj, igralec-komik in režiser. Z »neresnim predavanjem o resni literaturi«, z naslovom sLOLvenski klasiki v živo, nas je popeljal na pot od Brižinskih spomenikov do sodobne literature, vmes pa je dijake seznanil, kdo je s prvo posvetno pesniško zbirko za nekaj let prehitel Valentina Vodnika, kdo je bil prvi slovenski influenser in kje je navdih iskal Srečko Kosovel. Skratka, s humornim pogledom na književnost je dijakom pokazal zabavnejšo plat literarnega ustvarjanja.

Zapisala:
Marjana Pogačnik, prof.

Fotografije:
L. Hudoklin in J. Metelko iz R4A ter D. Strugar, prof.

36   35   32   22   26   16   13   9   12   6   3   1