Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

3. april 2018

Nadstandardna ekskurzija- Švica, Francija, Italija

Na naše petdnevno popotovanje smo se izpred šole odpravili v torek, 27. marca 2018, v večernih urah. Peljali smo se čez Italijo ter Francijo vse do švicarske meje, od tam naprej pa do mesta Ženeva, ki se nahaja v francosko govorečem delu Švice. Tam smo si ogledali Ženevsko jezero, nato pa smo se sprehodili še po starem mestnem jedru. Ogledali pa smo si tudi katedralo sv. Petra, ki je protestantska katedrala, zgrajena leta 1160. Iz Ženeve smo se odpravili v še eno švicarsko mesto Cern. Tam smo si ogledali dve razstavi in sicer Mikrokozmos in Vesolje delcev. Razstavi sta temeljili predvsem na znanstvenih odkritjih. Po ogledu smo se odpravili proti francoski meji in naprej v mesto Lyon. Sledila je nastanitev v enem od hotelov.

Ženeva1 Cern1

Naslednje jutro smo si ogledali drugo največje francosko mesto Lyon, ki se nahaja na sotočju Rone in Saone, nastalo pa je že v galo-romanskih časih. Tam smo si ogledali slikovito baziliko Fourvière na istoimenskem hribu, kopijo Eifflovega stolpa in rimski amfiteater. Nato smo se odpravili v srednjeveško mestno četrt Vieux Lyon, zgrajeno v renesančnem slogu, ki je pod zaščito UNESCA. V Lyonu smo imeli nekaj prostega časa, kar smo izkoristili za samostojno raziskovanje. Nato smo se odpeljali do središča olimpijskega mesta Grenoble in se z gondolo povzpeli do La Bastille, stare utrdbe, ki je ena izmed najpopularnejših znamenitosti. Poleg vznemirljive poti nas je popolnoma očaral tudi razgled na samo mesto, ki smo si ga nato tudi ogledali. Sledila je vožnja do italijanske meje ter vse do mesta Torino.

Lyon1 Grenoble1 (2)

Naslednje jutro smo se po zajtrku odpeljali proti Boromejskim otokom, ki so na jezeru Maggiore, drugemu največjemu italijanskemu jezeru. Vsi trije otoki so v lasti družine Boromejcev. Tam smo se z ladjico po jezeru odpeljali do otoka Bella, ki se imenuje po soprogi grofa Karla III. Boromejskega, kjer smo si kljub nagajivemu vremenu ogledali prelep baročni grad in terasaste vrtove z bujnim rastlinjem. Na največjem otoku Madre smo si ogledali razkošen botanični vrt, na otoku Isola dei Pesciatori pa smo se sprehodili po prijazni ribiški vasici, kjer smo si privoščili tudi pravo italijansko kosilo.

Boromejski1 Boromejski2 (2)

Po ogledu otočkov je sledila vožnja proti Parmi, kjer smo se tudi namestili, zadnji dan pa smo se odpravili proti Pisi, ki slovi po tem, da je bila nekoč pomorska velesila, s svojimi slavnimi spomeniki pa predstavlja enega najpomembnejših arhitekturnih kompleksov na svetu. Ogledali smo si veličastni Campo dei Miracoli s stolnico, krstilnico ter slavnim visečim zvonikom. Pred odhodom smo imeli možnost povzpeti se tudi na znan stolp v Pisi. Po ogledu nas je pot vodila še v prestolnico ljubezni Verono. Tam smo si ogledali prizorišče ene največjih kadarkoli napisanih ljubezenskih zgodb – Romea in Julije. Ogledali smo si tudi ostale znamenitosti: Areno, trg Bra, Zeliščni trg, Gospodski trg, lahko pa smo si šli ogledati tudi grobnico Scaligierijev, pomembne mestne plemiške družine. Po ogledih smo se odpravili proti domu, kamor smo se vrnili v nedeljo, 1. aprila 2018, v zgodnjih jutranjih urah.

Pisa1 Verona1
Na ekskurziji smo doživeli veliko vznemirljivih dogodivščin, naučili smo se veliko novega, spoznali nove kulture, se naužili lepot prestolnic ter spoznali nove prijatelje.

Zapisala: Eva Ilovar, T1c