Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

24. januar 2017

Nadstandardna ekskurzija na Irsko

Prva skupina dijakov se je v soboto, 21. januarja, odpeljala na Irsko. V treh dneh so uživali v Dublinu in okolici.

V soboto, 21.1.2017, se je 36 dijakinj in dijakov Srednje elektro šole in tehniške gimnazije odpravilo na 3-dnevno nadstandardno ekskurzijo na Irsko.

Ob enih zjutraj smo se izpred Šolskega centra NM odpeljali proti letališču Bergamo, kjer smo se ob 10:20 uri vkrcali na letalo prozi Dublinu,  pristali smo okoli 12. ure ob lokalnem času. Iz letališča smo se z avtobusom odpravili proti našemu hostlu-Generator, ki se nahaja poleg stare destilarne Jameson viskija. Po namestitvi v hostlu, smo se odpravili v središče Dublina, kjer smo najprej ogledali muzej Dublinia, kjer smo spoznali vikinško kulturo in podobo srednjeveškega Dublina. Po ogledu nas je pot vodila  do kipa Molly Malone. Tam smo prisluhnili ljudski pesmi o Molly Malone. Zatem smo se odpravili proti Trinity College, kjer v knjižnici hranijo rokopis iz 8. stol. – Book of Kells, ta vsebuje štiri evangelije iz Nove zaveze in razna druga besedila. Že se je začelo mračiti, ko smo se odpravili proti v kulturnem centru Dublina – Temple Bar. Znan je predvsem po pubih, najdemo pa tam tudi muzeje, galerije in nakupovalne ulice. V prostem času, ki smo ga imeli, smo se nekateri podali na raziskovanje Temple Bara, zavili v kakšen pub in se ob njihovi narodni glasbi predali  tradicionalnim irskim dobrotam.

Naslednji dan nas je pot vodila daleč na drugo stran otoka, iz vzhoda proti zahodu, zato smo se morali zbuditi zelo zgodaj. Po naporni poti v soboto bi se nam bi bila prilegla še kakšna ura spanca več, a smo se lahko potem naspali na avtobusu. Jutro je bilo megleno, a se je počasi začelo prikazovati sonce. Tisti, ki niso spali so lahko občudovali, čarobno Irsko pokrajino vso v meglicah, ki se je začela ravno prebujati. Pozdravljale so nas ovce in krave, ki so se pasle na zelenem pašniku obrobljenem s kamniti zidovi. Po vožnji skozi nacionalni park Connemara smo prispeli do romantičnega dvorca Kylemore Abbey, kjer smo imeli krajši postanek. Pot smo nadaljevali proti mestu Galway, enemu najlepših in najživahnejših mest na zahodni obali, kjer smo imeli nekaj prostega časa za ogled mesta in malico. Že je bila ura dve, ko smo se odpravili proti enemu izmed sedmih čudes Irske - Cliffs of Moher. Te 200 metrski klifi res niso najvišji, so pa zagotovo najbolj  impresionistični tam naokoli. Imeli smo srečo, imeli smo sonce! Dan je že začel počasi prehajati v noč. Čudovit pogled na pečine in sočni zahod, ter butanje valov in blagi vetrc, so to pokrajino naredili pravljično. Po ogledu klifov nas je čakala dolga pot do Dublina, ki smo jo v večini izkoristili za spanec.  

Naš zadnji dan na Irskem smo preživeli tako, da smo  imeli zajtrk v hostlu, nekateri že ob 7:30 uri, drugi pa ob 8. uri zjutraj. Po zajtrku smo se ob 8:45 zbrali pred hostlom, od kjer smo se sprehodili čez mesto do Guinnessove tovarne temnega piva s sodobno in multimedijsko predstavitvijo. Na najvišjem nadstropju/ploščadi tovarne smo lahko videli 360° raztegujoč pogled na Dublin. V tovarni smo imeli tudi nekaj prostega časa, katerega je večina porabila za obisk trgovine s spominki, nekateri pa so se vstavili v kavarni, kjer so si privoščili kavo, sok ali pa kaj za pod zob. Po končanem ogledu tovarne smo se napotili proti St. Stephen's Green parku, kjer smo se seznanili tudi s slavnim pisateljem Oscarjem Wildom, kasneje pa smo dobili nekaj prostega časa za samostojni sprehod po znameniti nakupovalni ulici Graffton, kjer smo si lahko kupili še več spominkov, poleg tega pa smo lahko jedli tudi v poljubnih restavracijah. Kmalu je prišel čas za odhod, zato smo se napotili nazaj proti hostlu, kjer so nas čakale naše stvari in avtobus. Tako smo se nekaj čez 14. uro odpeljali proti dublinskemu letališču. Na letalo smo se z nekaj zamude vkrcali malo pred 18. uro. Let je trajal 2 uri, pred Šolski center smo se po dolgi vožnji pripeljali ob 4:30 zjutraj.

Domov smo se odpeljali polni novih spoznanj in lepih spominov, posneli pa smo tudi več 100 fotografij prelepe Irske, ki nas bodo spominjale na ta izlet še veliko let. Poleg tega, da smo si ogledali ene najlepših krajev na Irskem, smo spoznali tudi nove prijatelje in se družili s sošolci, s katerimi smo delili to izkušnjo. Mislim, da lahko v imenu večine rečem, da je bila to ena izmed »nepozabnih izkušenj,« še posebej Moherski klifi, s katerih smo opazovali prelep sončni zahod.

Na koncu bi se radi zahvalili vsem profesoricam, vodički in voznikom, ki so nas varno pripeljali domov, poleg tega pa so poskrbeli za prijetno vzdušje in zanimiv program.

Maša Pavlič in Katarina Gršič, obe T3B

unnamed (6)  unnamed (3)  unnamed (4)  unnamed  cliffisa 

DSC01457  reka  unnamed (1)  unnamed (7)  16174397 1392117320807379 4542892669995648858 n

Več fotografij je na Facebook strani SEŠTG.

Mnenja: 

Jernej Bregar, T3b: Glede na to da na Irskem skoraj vedno pada dež ali pa je oblačno, smo imeli veliko sreče, saj so nas tam pričakali trije lepi soncni dnevi in smo tako lahko Irsko videli v njeni pravi lepoti, prav in prav zaradi tega si bom zagotovo najbolj zapomnil njene naravne lepote. Prav tako pa tudi različne znamenitosti in seveda tudi pestro nočno dogajanje po mestnih ulicah Dublina.

Blaž Gorišek, T3b: Irska mi bo v spominu ostala kot čudovita dežela, kjer piva, deteljic in ovac ni moč spregledati. Poleg vseh teh in drugih značilnostih so mi najlepši vtis v spominu pustile mogočne naravne lepote, zaradi katerih bi se z veseljem se kdaj vrnil. 

David Senčar, T3c
Bila je krasna izkušnja, iz katere sem tudi veliko odnesel. Lokacije, ki smo si jih ogledali, so bile zelo zanimive in fascinantne. Dobra družba in tudi dobro vreme pa sta poskrbela, da bo ostala Irska zame nepozabna.

Žiga Šenica, T3c
Prvi vtis in podoba Dublina sta me fascinirala, saj sem si ga prestavljal kot precej bolj staromodnega in drugačnega. Dolga vožnja do moherskih klifov se je vsekakor izplačala, saj je bil pogled nanje neizmerno lep. Zadnji dan pa smo si ogledali pivovarno Guinness, z vrha katere je sledil izjemen pogled na celoten Dublin. Sledila sta še ogled in prosti čas po nakupovalni četrti, nato pa smo se odpravili proti letališču. Potrebno je tudi pohvaliti odličen hostel, kjer smo prenočili in zajtrkovali ter čudovito vreme, ki nas je spremljalo celotno pot. Nadstandardna ekskurzija na Irsko mi je bila zelo všeč, saj je bilo videti veliko zanimivega in upam, da jo nekoč spet obiščem. 

Natalija Trunkelj, T3c
V zelo kratkem času sem obiskala že veliko držav, videla že veliko mest, toda kljub temu je Irska in njena prestolnica Dublin name pustila poseben pečat. Čar njene zelene gričevnate pokrajine, valovito morje in jasno nebo sta me očarali. Dublin kot glavno mesto, ki ima veliko prebivalcev, pa kljub vsemu daje vtis zelo prijaznega mesteca z majhnimi trgovinicami za turiste in prikupni kofetarnicami na vogalih. Veseli ljudje na ulicah, ki plešejo in pojejo dajejo še dodatno prispevajo k pravljičnemu vzdušju.Mesto je vredno ogleda in bi ga priporočala vsakemu popotniku.

Ivor Sečkar,T3c
Izlet na Irsko je bil zame zelo pozitivno navdihujoča izkušnja. Menim, da je Dublin eno najlepših mest, v katerih sem bil, in sem prepričan, da tega nikoli ne bom pozabil. Organizacija in izvedba je bila odlična, dobro je bilo poskrbljeno za dijake in družba je bila zelo zabavna. To je definitivno eden od izletov, ki bi ga rad še ponovil. Bil je fascinanten. 

Jan Rukše,T3c
Letošnji izlet na Irsko bo ostal med dobrimi spomini letošnjega leta. Ogledi niso bili predolgi, vodička ter šofer sta bila odlična. Od ogledov sta izstopala obisk Temple bara ter sprehod po Dublinu in ogled irskih klifov ob sončnem zahodu. Vreme je bilo za ta letni čas na Irskem fenomenalno, brez  padavin. Sicer je primanjkovalo spanca, a se je na srečo dalo nadoknaditi s pouka prostim dnevom. Še vedno smo veliko Irske pustili za možne izlete v prihodnosti, kar je nekaj, česar se veselim v prihodnosti!

Aleks Reba, T3c
Prvi vtis Dublina je bil zelo pozitiven. Najbolj so mi bili všeč Moherski klifi in grad Kylemore Abbey, saj je pogled nanje neprecenljiv. Izlet je bil zelo poučen in hkrati zabaven. Upam, da bom lahko še kdaj videl lepote Irske.

Anže Robek,T3c
O ekskurziji na Irsko menim, da je bila zelo poučna, saj smo izvedeli mnogo stvari o zgodovini ter kulturi Irske, prav tako pa smo se lepo zabavali. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin mesto Dublin, ker je izredno raznoliko. V njem lahko najdemo od velikanskih nakupovalnih centrov do velikih zelenih parkov. Prav tako je potrebno pohvaliti hostel, ki je poleg odlične atmosfere poskrbel tudi za prijetno bivanje. Irska mi je bila zelo všeč, zato sem prepričan, da se bom nekoč vrnil tja.