Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

8. december 2016

Dijaki prvih letnikov v muzeju in knjižnici

V sredo, 7. 12. 2016, smo učenci in učenke T1A, T1B in T1C  v okviru pouka obiskali Knjižnico Mirana Jarca, Dolenjski muzej ter Jakčev dom.
Sprva smo obiskali Knjižnico Mirana Jarca, kjer so nam ena knjižničarka predstavila, kakšna gradiva vse lahko tam najdemo in kako moramo oz. ne smemo z njimi ravnati. Druga nam je predstavila uporabo in izposojo elektronskih knjig. Tretja pa nam je predstavila nekaj najstarejših knjig, ki jih vsebuje knjižnica. Vmes pa smo dobili tudi knjigo Marjane Moškrič Sanje o belem štrpedu.


Nato smo odšli proti Dolenjskemu muzeju, kjer smo se razdelili v dve skupini. Dijaki razredov T1B in T1C smo najprej odšli v Jakčev dom, T1A pa v muzej, nato pa smo se zamenjali. V Jakčevem domu smo si ogledali stalno razstavo Božidarja Jakca, vodnica pa nam je nekaj slik tudi predstavila oz. opisala. V Dolenjskem muzeju smo si najprej ogledali krajši film o odkritjih ostankov po dobah na področju Novega mesta. Nato smo si ogledali stalno razstavo, kjer so nam  predstavili nekaj bolj znanih situl, povedali tudi malo o življenju v času, ko so uporabljali situle (bakrena in železna doba), kako so pokopavali ljudi in kaj vse so v njih našli arheologi pri izkopavanjih.

Polona Opara,T1c

DSC01290  DSC01284  DSC01286